Hoppa över navigering

Den politiska strejkens verkningar på Finavias flygplatser 1–2.2.2024

Article published
29.01.2024 kl 09:55
Archived
Sign to Helsinki Airport departure hall.
Strejken äger rum den 1–2 februari 2024 och involverar flera fackförbund. Informationen om vilka fackförbund som deltar i strejken och omfattningen av åtgärderna har blivit mer precis, och en konsekvensbedömning av hur strejken påverkar Finavias flygplatser och flygresandet har genomförts aktivt. 

Strejken kommer att ha en betydande inverkan på flygplatsernas verksamhet och flygresandet. Det är fråga om en politisk stridsåtgärd som inte är riktad mot Finavia, och Finavia är inte part i strejken. Finavia äger 20 flygplatser i Finland, varav 4 är så kallade samarbetsflygplatser med Försvarsmakten.

Finavias flygplatser som används av Försvarsmakten, Halli och Utti, är undantagna från politiska strejker. Dessutom berörs samarbetsflygplatserna Rovaniemi, Kuopio, Tammerfors-Birkala och Jyväskylä av strejken på ett begränsat sätt. Mariehamns flygplats berörs inte av strejken.

Flygplatser som är stängda för kommersiell passagerar- och fraktflygtrafik 1.2. 2024 kl. 00.00 – 2.2.2024 kl. 24.00 på grund av de omfattande effekterna av den politiska strejken:

  • Joensuu, Kajana, Kemi-Torneå, Karleby-Jakobstad, Björneborg och Nyslott.

Flygplatser som inför kapacitetsbegränsningar för kommersiell passagerar- och fraktflygtrafik 1–2.2.2024 på grund av de omfattande effekterna av den politiska strejken:

  • Helsingfors-Vanda, Ivalo, Jyväskylä, Kittilä, Kuopio, Kuusamo, Uleåborg, Rovaniemi, Tammerfors-Birkala, Åbo och Vasa.

Förändringar i situationen är möjliga. Vi uppdaterar detta meddelande vid behov om effekterna av strejken på Finavias flygplatser.

Instruktioner för flygpassagerare

  • Vi ber passagerarna följa med det egna flygbolagets anvisningar och information. Flygbolagen bestämmer vilka flygningar som flygs på strejkdagarna 1–2.2. Flygbolagen ansvarar också för bagaget, vars behandling kan ta längre tid än vanligt på grund av marktjänstbolagens strejkåtgärder. Finnairs reseuppdateringar finns på Finnairs webbplats.
  • Vi rekommenderar att passagerare tar tillräckligt med tid på sig för att anlända till flygplatsen, eftersom det också kommer att finnas störningar i kollektivtrafiken under strejken. Ankomst till Helsingfors-Vanda flygplats är enkelt med bil. Vi rekommenderar att du bokar din parkering i förväg. Om det sker några ändringar i din resa kan parkering avbokas kostnadsfritt upp till 2 timmar före starten av reservationen.
  • Dessutom kan köer bildas vid flygplatsens säkerhetskontroll, och efter strejken kommer säkerhetskontrollpunkter att öppnas gradvis, vilket bromsar avlastningen av eventuella köer.
  • Det kan förekomma ändringar i öppettiderna för Helsingfors-Vanda flygplats restauranger, butiker och andra tjänster under strejken. Vi strävar efter att säkerställa att tjänster finns tillgängliga för passagerare i hela terminalen under strejken.