Ohita navigaatio

Puheenvuoro: Lappi kestävästi kasvava matkailukohde

Artikkeli julkaistu
17.01.2024 klo 09:53
Rovaniemi Airport
Vastuullisuus
Lappi on viime vuosien suurin voittaja matkailun kehittymisessä. Lapin kansainvälisen matkailun kasvu on menestystarina maassa, jossa matkailuun liittyvät valonpilkahdukset ovat koronan jälkeen olleet toistaiseksi vähissä.

Matkailijoiden määrän kasvulla on Lapin alueella monia positiivisia yhteiskunnallisia ja taloudellisia vaikutuksia. Hotellit, ravintolat, aktiviteetit ja muut matkailupalvelut ovat kaikki hyötyneet matkailun kasvusta, mikä puolestaan luo uusia työpaikkoja sekä investointeja ja elinvoimaa alueelle. Arvioiden mukaan matkailun työllisyysvaikutus Lapissa on noin 12 000 henkilötyövuotta. Matkailukysyntä, eli kuinka paljon matkailijat käyttävät vuosittain matkailupalveluiden ja -tuotteiden ostamiseen rahaa kokonaisuudessaan, on jopa yli miljardi euroa.

Kansainväliset matkailijat tulevat Lappiin tällä hetkellä pääosin Iso-Britanniasta, Ranskasta ja Saksasta. Lappiin päästäkseen matkailijoiden on ylitettävä meri tai kierrettävä pitkä matka maanteitse. Toimivat ja tehokkaat lentoyhteydet ovat siksi äärimmäisen tärkeitä Lapin saavutettavuuden kannalta. Myös lentoasemien läheinen sijainti matkailijoille suunnattujen palveluiden äärellä tekevät Lapista houkuttelevan kohteen. Lentämisen päästöistä puhuttaessa on tärkeää muistaa, että globaalisti lentoliikenteen osuus hiilidioksidipäästöistä on 2-3 % ihmisen toiminnan aiheuttamista päästöistä maailmanlaajuisesti. Kaikkien Finavian lentoasemien toiminta on ollut hiilineutraalia vuodesta 2019 lähtien. Lähiaikoina Lapin lentoasemat saavuttavat nettonollatason, mikä tarkoittaa, että asemien toiminnan hiilidioksidipäästöt on saatu minimiin ja loput vähäiset päästöt pystytään todennetusti poistamaan ilmakehästä.

Matkailun kehittyessä koko matkailuketju kantaa tulevaisuudessakin vastuunsa. Koko ala on asettanut vastuullisen matkailun tavoitteet korkealle. Useat Lapin matkailutoimijat ovat ottaneet kestävän matkailun kehityspoluksi Visit Finlandin matkailuyrityksille ja -alueille tarkoitetun Sustainable Travel Finland -ohjelman. Matkailun kehittämisessä tärkeitä painopisteitä on laajentaa Lapin matkailukautta ympärivuotiseksi, pidentää viipymiä sekä monipuolistaa matkailutuotteita kestävän matkailun periaatteiden mukaisesti. Yhteisenä tavoitteena on, että kestävyyteen sitoutuminen tukee Lapin menestystä myös jatkossa.

Sanna Kärkkäinen, Visit Rovaniemi
Satu Pesonen, Visit Levi
Hanna Kouri, Lapland North Destinations
Kristiina Hietasaari, Visit Finland
Petri Vuori, Finavia

Tämä teksti on Lapin alueella toimivien matkailuorganisaatioiden Visit Rovaniemi, Visit Levi, Lapland North Destinations ja Visit Finlandin sekä lentoasemayhtiö Finavian yhteinen mielipidekirjoitus ajankohtaisesta ja paljon puhuttavasta kestävästä lapin matkailusta.