Lentoreittien seurantapalvelu

Lentokoneiden reitit ja melumittausasemien melutiedot ovat nyt kaikkien nähtävillä. WebTrak palvelu tarjoaa yksityiskohtaista tietoa muun muassa lentokoneen sijainnista, korkeudesta ja lentokonetyypistä noin 70 kilometrin etäisyydeltä Helsinki-Vantaan lentoasemasta.

Palvelu helpottaa ymmärtämään lentoreittien sijainnit, lentokoneiden korkeuden ja tuuliolojen vaikutuksen kiitoteiden käyttöön. Finavia tarjoaa yleisölle avoimesti uutta lähes reaaliaikaista tietoa lentoliikenteestä ja sen vaikutuksista. Lennot näkyvät turvallisuussyistä tunnin viivästettynä, historiatietoa palvelussa näkyy kolme kuukautta taaksepäin.

Lentokoneiden melun ja reittien seurantajärjestelmä tukee Finavian korkeatasoista melun seurantaa. Palveluun kirjautuvat melutiedot yhdeksältä melumittausasemalta lentoaseman ympäristöstä. Tiedot kaikkien lentokoneiden reiteistä tulevat lennonjohdon tutkasta. Sotilas-, hälytys- ja viranomaislennot eivät näy palvelussa.

WebTrak-palvelun on tuottanut yritys nimeltä Brüel & Kjaer, joka on maailman johtava lentokoneiden reitti- ja melujärjestelmien tuottaja. Finavialla on käytössä B&K:n ANOMS-järjestelmä (Airport Noise and Operations Montoring System), jonka tietokannasta tiedot tulevat WebTrak-palveluun.