Skip navigation

Kansainvälisen liikenteen kasvu käänsi matkustajamäärät nousuun

Lehdistötiedote
Artikkeli julkaistu
11.10.2013 klo 06:00
Finavia Oyj:n lentoasemien matkustajamäärät laskivat vuoden 2013 tammi−syyskuussa 1,8 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Matkustajamäärät kääntyivät kuitenkin kolmannella vuosineljänneksellä kasvuun kansainvälisen matkustuksen vahvan kehityksen ansiosta. Kotimaan lentomatkustus aleni edelleen selkeästi.

Finavian lentoasemilla oli vuoden 2013 tammi−syyskuussa yhteensä 14,4 miljoonaa matkustajaa (14,6 miljoonaa 1−9/2012). Matkustajamäärät laskivat 1,8 % vuoden 2012 tammi−syyskuuhun verrattuna. Vuoden ensimmäisen neljänneksen huomattavan laskun jälkeen kysynnän supistuminen taittui, ja matkustajamäärät kääntyivät kolmannella neljänneksellä 3,3 %:n nousuun. Myönteinen kehitys johtuu kansainvälisen lentoliikenteen matkustajamäärän kasvusta.

Liikenneilmailun laskeutumiset vähenivät tammi−syyskuussa 6,0 %.

Vaihtomatkustus kasvoi erittäin voimakkaasti kolmannella neljänneksellä

Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajamäärä kasvoi tammi−syyskuussa 2,5 % ja matkustajia oli 11,7 miljoonaa. Kansainvälinen vaihtomatkustus kasvoi 8,6 % vertailujaksoon nähden. Erityisen voimakkaasti kasvoi kansainväliseltä lennolta toiselle kansainväliselle lennolle vaihtavien matkustajien määrä, jonka kasvu oli kolmannella vuosineljänneksellä peräti 18,0 %.

"Kansainvälinen vaihtomatkustus on kehittynyt koko vuoden myönteisesti, ja sen kasvu on kiihtynyt vakuuttavasti loppuvuotta kohti. Voimme olla erittäin tyytyväisiä tähän kehitykseen, sillä se osoittaa Helsinki-Vantaan merkityksen ja kiinnostavuuden Euroopan ja Aasian välisenä lentoliikenteen solmukohtana", kertoo Joni Sundelin, Finavian lentoasemaverkostosta sekä markkinoinnista ja myynnistä vastaava johtaja.

Kotimaan matkustajamäärät laskivat edelleen

Matkustajien määrä kotimaanlennoilla laski tammi−syyskuussa edelleen vertailukauteen nähden. Matkustajia oli yhteensä 3,6 miljoonaa, missä oli laskua 13,1 %.

"Kotimaan matkustajamäärien lasku jatkui edelleen kolmannella neljänneksellä, ja laskuvauhdin taittuminen on ollut kevään jälkeen hidasta. Kysyntä kotimaan lentomatkustamisessa on alentunut muun muassa joidenkin reittien hintojen nousun ja elinkeinoelämän rakenteiden muutoksen seurauksena. Myös muiden liikennemuotojen kilpailukyky etenkin lyhyehköillä etäisyyksillä näyttäisi kohentuneen", Sundelin jatkaa.

Verkostolentoasemista matkustajamäärä sisältäen sekä kotimaisen että kansainvälisen liikenteen kasvoi alkuvuonna vain Rovaniemellä (3,2 %). Jyrkimmin matkustajamäärät laskivat tammi−syyskuussa Turussa (-32,0 %), Jyväskylässä (-25,9 %) ja Oulussa (-25,5, %).

Kansainvälinen lentoliikenne kasvussa

Finavian kaikkien lentoasemien kansainvälisen lentoliikenteen matkustajamäärä sisältäen reitti- ja tilausliikenteen kasvoi vahvan kolmannen neljänneksen ansiosta tammi−syyskuussa 2,6 % ja oli 10,5 miljoonaa. Kolmannella neljänneksellä matkustajamäärä kasvoi 7,0 %, matkustus sekä Eurooppaan että muualle maailmaan kasvoi selkeästi.

Aasian merkittävistä kohteista vuoden aikana erittäin vahvasti on kasvanut matkustus Kiinaan (matkustajamäärä +20,2 %) sekä Japaniin (+5,2 %). Euroopan merkittävistä kohteista vahvimmin kasvoivat Espanja (18,5 %) ja Turkki (21,1 %).

Vaihtomatkustus ja kansainvälinen lentoliikenne jatkavat vahvoina

"Vaihtomatkustus ja kansainvälisen liikenteen matkustajamäärät ovat kehittyneet keväästä lähtien erittäin vahvasti, ja arvioimme niiden jatkavan kasvuaan loppuvuonna. Vaihtomatkustuksen ja kansainvälisen liikenteen vahvan kehityksen ansiosta on mahdollista, että Finavian lentoasemien matkustajamäärät saavuttaisivat vuonna 2013 edellisvuoden tason yleisestä talouskehityksestä huolimatta", Sundelin päättää.

Finavia julkaisee kuukausittain liikennetilastot, jotka ovat saatavilla osoitteessa http://www.finavia.fi/fi/tiedottaminen/tilastot/

Tässä tiedotteessa esitetyt muutosprosentit kuvastavat kehitystä vuoden 2013 tammi−syyskuussa verrattuna vuoden 2012 vastaavaan ajanjaksoon. Vastaavasti vuoden 2013 kolmannen neljänneksen kehitystä on verrattu vuoden 2012 kolmanteen neljännekseen.

Raportointi