Ohita navigaatio

Finavia-konsernin osavuosikatsaus tammi-kesäkuu 2014

Lehdistötiedote
Artikkeli julkaistu
27.08.2014 klo 07:22
Arkistointipäiväys
Ilmakuva Helsinki-Vantaan lentokentästä.
Yritys
Finavia-konsernin osavuosikatsaus ensimmäiseltä vuosipuoliskolta on julkaistu.

Tammi–kesäkuu 2014 lyhyesti

  • Kansainvälinen vaihtomatkustus Helsingin kautta kasvoi edelleen
  • Kotimaan matkustuksessa positiivinen kehityssuunta
  • Liikevaihto pysyi edellisen vuoden tasolla
  • Liiketulos ilman kertaluonteisia eriä parani edellisestä vuodesta
  • Matkustajapalveluiden liikevaihto laski johtuen liiketoimintarakenteen muutoksesta sekä kuluttajien varovaisesta ostokäyttäytymisestä
  • Kehitys- ja investointiohjelmat käynnistyivät Helsinki-Vantaalla ja verkostolentoasemilla

Konsernin avainluvut

Toimitusjohtaja Kari Savolainen:

- Finavian lentoliikenteelle tarjoamien palveluiden markkinatilanne on säilynyt kahtiajakautuneena. Kysyntää kasvattaa matkustajamäärien voimakas lisääntyminen etenkin kansainvälisessä vaihtoliikenteessä. Kotimaan liikenteessä kysyntä on edelleen melko alhaisella tasolla, joskin alkuvuonna matkustajamäärät ovat kääntyneet muutaman heikomman vuoden jälkeen kasvuun joidenkin reittien hyvän kehityksen ansiosta. Matkustajamäärien kasvusta huolimatta Finavian lentoasemilla käyvien lentokoneiden määrät ovat supistuneet alkuvuonna.

Finavia on onnistunut parantamaan perusliiketoiminnan tehokkuutta. Toimintatapojen jatkuva uudistaminen ja tiukka kulukuri ovat tehostaneet konsernin toimintaa viime vuosina sekä vieneet meitä askeleen kohti entistä parempaa palveluyritystä. Lentoliikenteessä kysynnän ja tarjonnan vaihtelut ovat jatkuvia, joten olemme panostaneet toimintamme joustavuuteen ja tehokkaisiin toimintatapoihin. Sopeutuminen nopeasti muuttuvaan markkinatilanteeseen
on kilpailukykymme edellytys.

Finavian strategia nojaa vaihtomatkustuksen kasvattamiseen kansainvälisessä liikenteessä. Nyt käynnissä olevan kehitysohjelman päätavoitteena on edelleen varmistaa vahva kilpailuasemamme erityisesti Euroopan ja Aasian välisessä kasvavassa vaihtoliikenteessä. Meillä on hyvät edellytykset muun muassa viime aikojen toiminnan tehostumisen ansiosta ottaa kansainvälisessä kilpailussa seuraava askel ja kehittää Helsinki-Vantaan lentoasemaa johtavana vaihtokenttänä. Tavoitteemme on se, että matkustaja lentoa ostaessaan valitsee vaihtoasemakseen yhä useammin Helsinki-Vantaan.

Finavia seuraa lentoliikenteen toimintaympäristön kehittymistä tarkasti. Uskomme vaihtoliikenteen kasvun jatkuvan tulevina vuosina, ja Suomella on hyvät mahdollisuudet saada tästä kasvusta tuntuva osa. Arvioimme kuitenkin, että mahdolliset muutokset kansainvälisessä poliittisessa tilanteessa, esimerkiksi EU:n ja Venäjän väliset talouspakotteet, voivat ainakin lyhyellä tähtäimellä vaikuttaa vaihtoliikenteen kehitykseen ja Finavian liikevaihtoon ja tulokseen.

Finavian osavuosikatsaus tammi-kesäkuu 2014