Skip navigation

Helsinki-Vantaan Art Cinema: Näin mediataiteilijat näkevät Helsingin

Artikkeli julkaistu
06.01.2014 klo 08:00
Mustat penkit seinämaalauksen edessä.
Helsinki-Vantaan taideteatteri Art Cineman vaihtuva esityssarja tutkii tällä kertaa erilaisia kohtaamisia kaupungissa. Kaupunki liikkeessä -näyttelyssä matkustajat voivat nauttia suomalaisten mediataiteilijoiden teoksista, jossa nähdään muun muassa mennyttä ja nykyistä Helsinkiä eri näkökulmista.

Suomalaiseen eturivin mediataiteeseen on ollut mahdollista tutustua Helsinki-Vantaan kansainvälisessä lentokenttäympäristössä lokakuusta lähtien, jolloin Art Cinema avattiin lentoasemalla. Teokset ja teemat vaihtuvat säännöllisesti.

Kuuden suomalaisen mediataiteilijan näkökulma Helsinkiin

Elena Näsäsen Passerby – Ohikulkija (23:28) -videossa nuori japanilainen nainen viettää yhden yön ja päivän Helsingissä. Hän kiertää kaupunkia raitiovaunulla, valokuvaten Alvar Aallon rakennuksia. Hänen pyhiinvaelluskohteensa ovat Finlandia talo, Enson pääkonttori sekä Aallon koti- ja työhuonerakennukset. Lakonisesti koostettu teos vie hypnoottiselle matkalle päähenkilön sisäiseen maailmaan ja Aallon rakennuksiin

Sari Palosaaren Woolyworld-teoksessa (1:02) lennellään papiljoteista rakennetun metropolin yllä. Teoksessa sekoittuvat arkkitehtuuripienoismallit, koottavat lelut, elokuvien urbaanit maisemat ja tieteisfantasioiden orgaaniset tilat.

Seppo Renvallin -..- (5:25) näyttää katsojalle katuun maalattuja liikennemerkkejä, jotka tarkoittavat kävelytietä. Merkit on kuvattu yhden vuoden aikana. Teoksen nimikin on merkki, ja voidaan lukea: kuten edellä, kuten aiemmin. Toistoon perustuva teos viittaa menneen kaipuuseen, tuohon kauniiseen tunteeseen.

Pasi Karjulan Umbrellas-teoksessa (3:15) ihmiset kävelevät sisään ja ulos Helsingin asematunnelista. Ulkona sataa. He avaavat sateenvarjonsa astuessaan ulos. Vakaasti astelevien kaupunkilaisten toistuvassa liikesarjassa on arjen runoutta.

Petra Lindholmin Sunrise 05 AM (Idag stiger solen fem prick) -videon (10:00) tapahtumapaikka on tyhjä huoneisto. Ketään ei ole kotona. Kuvat ovat liikkumattomia tasapainoisia sommitelmia, jotka perustuvat maalaus- ja valokuvataiteen valöörin ja valon tutkimiselle. Taiteilija on myös säveltänyt ja sovittanut teoksen ääniraidan. Monikerroksellisen teoksen tunteelliset soinnut myötäilevät kuvia.

Art Cineman sponsoreita ovat suomalaiset Pro Av Art, Av-arkki ja Stockmann, jotka ovat tulleet mukaan taidehankkeisiin ja tukeneet korkealaatuisten näyttelyiden toteuttamista.

Taideteatteri kuuluu Finavian ArtPort -konseptiin. Sen perusideana on tarjota matkustajille yllätyksellisiä ja uudenlaisia palveluita luomalla Helsinki-Vantaalle pysähdyspaikkoja hektisen lentokenttämiljöösn vastapainoksi. Taideteokset ohjaavat kävijöiden mielet täysin toiseen maailmaan.

ArtPort-konsepti on Finavialle myös osa sen toimintaa vastuullisena yrityksenä. Se on hyvä tapa tuoda esille suomalaista osaamista sekä tarjota taitelijoille mahdollisuus saada töitään esille sekä kotimaiselle että kansainväliselle yleisölle.

Taideteatterin sijainti ja aukioloajat

Art Cinema sijaitsee portilla 37, jonne matkustajilla on vapaa pääsy. Videoteokset pyörivät Art Gallery -tilassa tauotta ympäri vuorokauden.

Matkustus