Ohita navigaatio

Spottaajan matkassa Helsinki-Vantaalla, 2/3

Artikkeli julkaistu
18.07.2014 klo 05:00
Arkistointipäiväys
Kaksi nuorta miestä tarkkailee ja valokuvaa lentokoneita.
Ihmisiä & Ilmailua
Juttusarjan toisessa osassa Aleksi Tihula ja toimittaja Katja Alaja käyvät jälleen spottaamassa lentokoneita. Paikkoina ovat Lemminkäisen kallio ja Katriinantie. Jälkimmäisessä paikassa mukaan liittyy toinenkin spottaaja, Elias Hadjari.

Lue juttusarjan osa 1/3: Helsinki-Vantaan lentokentän näköalaterassi

Hyvästi, Helsinki-Vantaan näköalaterassi! Spottaaja Aleksi Tihula, minä ja valokuvaajani Jyrki Komulainen kävelemme kohti Tihulan autoa.

- Tässä harrastuksessa tarvitsee autoa, jotta pääsee spottauspaikoille. Mopollakin pärjää. Tosin jos tuulet ja käytetyt kiitotiet muuttuvat äkisti, voi tulla kiire ehtiä mopolla paikasta toiseen, Tihula sanoo.

Tihula on tainnut tottua autolla liikkumiseen, sillä spottaushistoriansa alussa hän matkusti spottauspaikoille bussilla.

Kymmenen minuutin ajon kuluttua saavumme Lemminkäisen kalliolle. Se sijaitsee Tuusulan moottoritien varrella Korson liittymän kohdalla. Kallion vieressä on Lemminkäinen-yrityksen tehdas. Paikan oikea nimi on Sammonmäki.

Näyttäviä ylilentoja

Aleksi Tihula harppoo kalliolle rivakasti. Kiitotiet näkyvät suoraan edessä, ja lentokenttärakennus häämöttää kaukana vasemmalla.

Paikalla on pari perhettä. Toisen perheen äiti tulee kysymään, onko lentokoneita tulossa. Tihula tutkii asiaa kännykkänsä FlightRadar24-sovelluksella ja kertoo, että 20 minuutin päästä lähtee Norwegianin Boeing 737 kohti Madridia.

- Tänään on se huono puoli, että koneet eivät ohita meitä laskeutumalla, vaan nousemalla ylitsemme koillistuulen takia. Koneet tulevat lähemmäksi maan pintaa, kun ne laskeutuvat. FlightRadar24-sovelluksen mukaan laskeutuvat koneet ovat noin 60 metrin korkeudessa tämän kallion yläpuolella, Tihula tietää.

Tuolloin Tihula saattaa kykkiä sivummalla metsän laidassa. Tällöin kahden käytävän laajarunkokone mahtuu kuvaan. Ja jos onni on myötä, maisemakin antaa parastaan. Tihula haluaa kuvaan mieluummin dramaattisia pilviä kuin sinistä taivasta.

Pian norjalaiskone kiihdyttää kiitotie 1:lla, nousee ilmaan ja lentää ylitsemme. Koneen moottoreista lähtee kova jylinä, eikä koneen värityksestä saa mitään kuvaa. Valkoinen pohja loistaa.

Muutamia muitakin koneita nousee taivaalle, Tihulan kamera räpsyy tasaisesti. Icelandairin Boeing 757 nousee kohti Reykjavikia.

Tylsiäkin hetkiä

Meillä on vajaat 1,5 tuntia aikaa ennen kuin Katriinantiellä alkaa tapahtua.

- Aina välillä tulee näitä tylsiä hetkiä, kun spottailee pidemmän aikaa kerrallaan. Silloin saatan piipahtaa Mäkkärissä, Aleksi Tihula sanoo ja viittaa McDonald'sin Tuupakan ravintolaan.

Niin tehdään nytkin. Kun toista haastateltavaani Elias eli Elttu Hadjaria, 15, ei vielä kuulu, Tihula lähettää hänelle viestin Facebookin välityksellä. He ovat spottauskavereita. Hadjari kertoo tulevansa Katriinantielle.

- Olen saanut hyviä ystäviä tästä harrastuksesta, jopa sellaisia, joiden kanssa lähden reissuun. Ihmiset ovat niin samanhenkisiä, Tihula toteaa.

Spottaajat viettävät paljon aikaa paitsi lentokentän laidalla, myös netissä. Monet lataavat ottamiaan kuvia nettiin ja kommentoivat niitä, keskustelevat toistensa kanssa sekä kirjaavat omien lentojensa tiedot ylös nettipäiväkirjaan.

Kuin kaksi marjaa

Auto Katriinantien varteen, ja ulos. Näköalaterassilta näkemämme keltainen rakennus paljastuu kuljetusyritys DHL:n varastoksi.

Lintujen laulu raikaa, kun kapuamme ylös pengertä. Kiitotie 3 loistaa edessämme tyhjänä.

Tänään Aleksi Tihulalla ei ole mukanaan tikkaita, sillä olemme riittävän korkealla suhteessa verkkoaitaan. On tärkeää, ettei aita tule mukaan valokuviin.

Tihula viittoo taivaalle. Koneita alkaa tulla, kuin liukuhihnalta.

- Lentokoneen valot näkyvät ensimmäisenä, näetkö? Ja takana on toinen kone.

Siinä samassa Elttu Hadjari lähestyy meitä. Verkkaisesti kävelevän Hadjarin kaulassa roikkuu järeä järjestelmäkamera putkineen.

- Tämä on lempipaikkojani. Kuvaan täällä niin monta kertaa viikossa kuin ehdin, Hadjari kertoo.

Hadjarikin jakaa kuviaan verkossa, keskustelee siellä ja pitää harvinaisuuksista. Viime aikojen mieleenpainuvimpiin kuuluu Saudi-Arabian Cargon Boeing 742, vanhan mallinen jumbojetti. Se vieraili Helsinki-Vantaalla 19.-20.6.2014. Se on huippukone myös Tihulan mielestä.

Sitten on taas aika spotata.

- Valojen perusteella tuo kone näyttää olevan Blue1:n B717. Onko se?, Hadjari sanoo Tihulalle.

- Kyllä on. Eri yhtiöiden koneet ja mallit oppii tunnistamaan nopeasti, Tihula vastaa.

Pitäisikö kokeilla?

Haastattelu on tehty kesäkuun 2014 loppupuolella. Juttusarjan viimeinen osa julkaistaan 28.7.2014. Tuossa jutussa Aleksi Tihula ja Elttu Hadjari antavat spottausvinkkejä.

Tutustu spottaukseen

FlightForum: Tietoa ja keskustelua spottauksesta

Finnish Aviation Photographyn suosittelemia spottauspaikkoja Helsinki-Vantaalla

Airliners: Valokuvia, uutisia, keskustelua jne.

Flightdiary.net: Lentopäiväkirja omien lentojen kirjaamiseen

Aleksi Tihulan valokuvia

Elias "Elttu" Hadjarin valokuvia

FlightRadar24 -sovellus matkapuhelimeen, "lentotutka"

Helsinki-Vantaan näköalaterassi ja Lentokoneiden katselu, spottaus ja kuvaaminen Helsinki-Vantaalla

Teksti: Katja Alaja @KatjaAlaja
Icelandairin Boeing 757 -valokuva: Aleksi Tihula
Saudi-Arabian Cargon Boeing 742 -valokuva: Elias Hadjari
Muut valokuvat: Jyrki Komulainen