Skip navigation

Trafi: Turvatarkastukset tiukentuvat Sotshin olympiakisojen ajaksi

Artikkeli julkaistu
06.02.2014 klo 13:55
Lentokone nousee taivaalle.
Olympiakisojen aikana Venäjälle suuntautuvilla lennoilla ei ole mahdollista ottaa lentokoneen matkustamoon ns. litran pussia, johon normaalisti voidaan pakata enintään 100 millilitran nestepakkaukset, kuten hammastahnat ja ripsivärit.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi kehottaa Venäjälle matkustavia pakkaamaan kosmetiikan ja hygieniatuotteet ruumaan menevään matkalaukkuun. Matkustamoon voi ottaa mukaan ainoastaan kyseisen lennon aikana tarvittavat ruokavalionesteet, kuten vauvanruuat sekä tarvitsemasi lääkkeet.

Trafin tiedotteen mukaan lentoasemalta voi ostaa nestemäisiä tax-free ostoksia ja viedä ne matkustamoon, jos ne on pakattu sinetöityyn turvapussiin.

Tiukentuneet turvamääräykset ovat voimassa ainakin olympialaisten ja paralympialaisten ajan.

Lähdetkö lennolle venäläiseltä lentoasemalta?

Jos olet vaihtamassa konetta venäläisellä lentoasemalla, pakkaa kaikki nesteet ruumaan menevään matkatavaraan jo Suomessa. Saamiemme tietojen mukaan myöskään lentokentiltä ostettuja tax free -tuotteita ei saa viedä Venäjällä lentokoneeseen.

Määräys koskee myös Venäjältä lähteviä matkustajia. Kun palaat Suomeen takaisin, pakkaa kaikki nesteet ruumamatkatavaraan. Venäjällä turvatarkastuksessa ne poistetaan käsimatkatavaroistasi.

Lääkkeiden ja vauvanruokien vienti koneeseen käsimatkatavaroissa lienee kuitenkin sallittua. Niihin kohdistuu erityisen tarkat turvatarkastustoimenpiteet.

Huomioi, että Venäjällä käytännöt voivat vaihdella lentoasemittain. Määräyksiä voidaan tulkita väljemmin tai tiukemmin.

Mikä on nestettä?

Lentoturvallisuusviranomaiset luokittelevat nesteeksi veden ja juomien lisäksi esimerkiksi kaikki geelit, aerosolit, voiteet, rasvat ja muut kosmetiikka- ja hygieniatuotteet. Nesteitä ovat myös säilykkeet, useat elintarvikkeet ja rahkaa ja kermavaahtoa sisältävät leivonnaiset.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi