Skip navigation

Trafi: Säkerhetskontrollerna skärps under OS i Sotji

Article published
06.02.2014 kl 13:55
Airplane ascending into sky.
Så länge OS pågår är det inte möjligt att ta med enliterspåsar med vätskor i passagerarkabinen på flyg till Ryssland. Normalt kan man packa vätskor på högst 100 milliliter, t.ex. tandkräm och mascara, i sådana påsar och ha dem i handbagaget i passagerarkabinen.

Trafiksäkerhetsverket Trafi uppmanar alla som ska åka till Ryssland att packa kosmetikprodukter och hygienartiklar i det bagage som transporteras i lastrummet. I passagerarkabinen får man endast ta med sig sådana livsmedel i flytande form som behövs under den aktuella flygningen, som barnmat och nödvändiga mediciner.

Enligt Trafis meddelande får man köpa tax free-produkter i flytande form på flygplatsen och ta dem med i handbagaget om de är förpackade i en förseglad säkerhetspåse.

De skärpta säkerhetsbestämmelserna gäller åtminstone under OS.

Ska du åka iväg från en flygplats i Ryssland?

Om du ska byta plan på en flygplats i Ryssland ska du packa alla vätskor i lastrumsbagaget redan i Finland. Enligt erhållna uppgifter får man inte heller ta med sig tax free-produkter som man köpt på flygplatsen in i planet i Ryssland.

Bestämmelserna gäller även passagerare som åker från Ryssland. När du åker hem till Finland ska du packa alla vätskor i lastrumsbagaget. Vätskor avlägsnas ur handbagaget vid säkerhetskontrollerna i Ryssland.

Det torde ändå vara tillåtet att ta med sig mediciner och barnmat i handbagaget in i planet. Dessa kommer att kontrolleras särskilt noggrant vid säkerhetskontrollerna.

Observera att praxis kan variera från flygplats till flygplats i Ryssland. Bestämmelserna kan tolkas strängare eller mer fritt.

Vad räknas som vätskor?

Flygsäkerhetsmyndigheterna klassificerar vatten och drycker som vätskor och dessutom till exempel alla slags geler, aerosoler, krämer och fetter samt andra kosmetikprodukter och hygienartiklar. Som vätskor räknas även konserver, många livsmedel samt bakverk som innehåller kvarg och vispgrädde.