Hyppää pääsisältöön

Finavian palveluiden hintoihin ei suuria muutoksia vuonna 2017

Julkaistu
13.01.2017 klo 07:13
Lentoasemien ja lennonvarmistuksen palveluiden hinnat lentoyhtiöille säilyvät maltillisina vuonna 2017. 

Suurin muutos koskee kansainvälisten ja kotimaisten lentojen hintojen yhtenäistämistä EU:n tiukentuneen regulaation edellyttämällä tavalla. Lennonvarmistuksen maksut säilyvät ennallaan.

Euroopan komission pyrkimyksenä on yhtenäistää lentoasemien tarjoamia liikennemaksuja niin että ne ovat yhtenevät kotimaan ja kansainvälisen liikenteen osalta. Tästä johtuen matkustajamaksuun on tehty muutoksia, jotka nostavat hintoja kotimaan liikenteessä ja laskevat hintoja kansainvälisessä liikenteessä. Kansainvälisen ja kotimaan liikenteen matkustajamaksut tullaan tasaamaan vuosien 2017-2018 aikana yhtenäiseen hinnoitteluun.

Finavia korottaa vuoden 2017 hintoja kokonaisuudessaan 1,2 % eli noin inflaatioennusteen verran. Finavian lentoasemamaksut säilyvät eurooppalaisessa vertailussa edelleen alhaisina. Helsinki-Vantaan hinnat ovat halvemmat kuin yhdelläkään toisella eurooppalaisella hub-lentoasemalla.

Yleistä taustatietoa

Suomen lentoliikenteen infrastruktuuri (lentoasemat ja lennonvarmistusjärjestelmä) ja palvelut rahoitetaan Finavian liiketoiminnan tuotoilla. Finavian tuotot syntyvät pääasiassa lentoyhtiöille ja lentomatkustajille myytävistä palveluista.

Lentoliikenteen operaattorien lentoasemien ja lennonvarmistuksen käytöstä maksamat palvelumaksut eivät Suomessa kata niistä aiheutuvia kustannuksia.

Kaupallisten suoraan matkustajalle myytävien palveluiden (esim. ravintola, myymälät ja pysäköinti) ansiosta Finavia – kuten useat muutkin lentoasema operaattorit – pystyvät tarjoamaan operaattoreille edulliset alikatteelliset hinnat lentoliikenteelle.

Raportointi