Ohita navigaatio

Helsinki-Vantaa uuteen ennätykseen

Lehdistötiedote
Artikkeli julkaistu
17.12.2017 klo 09:34
Arkistointipäiväys
airport
Yritys
Helsinki-Vantaalla saavutettiin merkittävä virstanpylväs 13. joulukuuta 2017 noin kello 16. Lentoaseman matkustajamäärä kipusi silloin jo 18 miljoonaan.

– Helsinki-Vantaa kasvaa nyt ripeästi. Lentoaseman läpi kulkee vuosittain yli kolminkertainen määrä matkustajia Suomen väkilukuun verrattuna. Tällä vauhdilla 20 miljoonan maaginen raja menee rikki jo vuonna 2019, sanoo lentoasemanjohtaja Ville Haapasaari Finaviasta.

Matkustajamäärien kasvu on ollut ennakoitua voimakkaampaa. Kiihtyvä kasvu näkyy ja tuntuu lentoasemalla. Piikkitunteina terminaali pullistelee matkustajista.

Noin puolet Helsinki-Vantaan matkustajista on suomalaisia ja puolet ulkomaalaisia. Suurin kasvu tulee Euroopan ja Aasian välisestä matkustuksesta, erityisesti Kiinan-lennoista. Yhä useampi ulkomainen turisti valitsee matkakohteekseen Suomen ja vierailee joko pääkaupunkiseudulla tai lentää Lappiin.

Haapasaari on tyytyväinen siihen, että Finavian kehitysohjelma on edennyt aikataulussaan.

– Olemme saaneet Helsinki-Vantaalle lisää matkustajatilaa ja lentoliikenteen tarvitsemaa infrastruktuuria suunnitelmien mukaan. Vuonna 2019 avaamme terminaali 2:een kaukolentojen alueelle upean keskusaukion uusine turvatarkastustiloineen, osan länsisiiven uusista lähtöporteista, rajatarkastuksen laajennuksen sekä terminaali 1:n laajennusosaan seitsemän lähtöporttia lisää.

Finavia investoi Helsinki-Vantaan kehittämiseen ja laajentamiseen 900 miljoonaa euroa. Tavoitteena on entisestään vahvistaa Helsinki-Vantaan asemaa Euroopan ja Aasian välisen lentoliikenteen merkittävänä solmukohtana. Jättilaajennuksen ansiosta lentoasemalla voidaan tulevaisuudessa palvella 30 miljoonaa matkustajaa vuodessa.

Kansainvälisesti kilpailukykyinen lentoasema on koko Suomen hyvinvoinnin kannalta tärkeää. Lentoliikenne on iso työllistäjä ja merkittävä veronmaksaja. Lentoliikenne työllistää Suomessa suoraan tai välillisesti 100 000 ihmistä ja ilmailualan valtiolle maksamat suorat ja välilliset verot ovat 2,5 miljardia euroa. Tällä hetkellä Helsinki-Vantaan lentoasemalla on töissä noin 15 000 henkilöä.

Helsinki-Vantaan laajennus pähkinänkuoressa

  • Kaikkiaan terminaali laajenee 103 000 neliömetrillä. Se vastaa Linnanmäen huvipuiston kokoista aluetta.
  • Terminaalin koko pinta-ala 2020-luvun alussa on yli 250 000 neliömetriä. Silloin terminaaliin mahtuisi 10 Eduskuntataloa.
  • Laajarunkokoneiden siltapaikat kaksinkertaistuvat nykyisestä kahdeksasta 16:een.
  • Matkatavaran käsittelykapasiteetin nousee 50 prosenttia.
  • Lentokoneiden pysäköintialueita ja rullausteitä eli asematasoa uudistamme 450 000 neliömetrin alueelta. Työmaalle mahtuisi 90 jalkapallokenttää.

Lentoasema laajenee usealla rintamalla:

  • Kaukolentoja eli non-Schengen-liikennettä palvelevan terminaaliosan laajennus käsittää neljä uudisosaa: porttialueen 50 A-M (käytössä), eteläsiiven (käytössä), länsisiiven ja keskusaukion eli Plazan.
  • Asematasolle valmistuu useita uusia laajarunko- ja kapearunkokoneiden seisontapaikkoja, rullausteitä ja muuta lentoliikennettä palvelevaa infrastruktuuria (osittain jo käytössä).
  • Euroopan- ja kotimaanlentoja eli Schengen-liikennettä palveleva terminaaliosa laajenee sekä terminaali 2:ssa että terminaali 1:ssä. Terminaali 2:n laajennus käsittää kokonaan uuden sisäänkäynnin tulo- ja lähtöhalleineen sekä julkisen liikenteen järjestelyineen. Terminaali 1:n uudisosaan tulee seitsemän lähtöporttia lisää.

Lue lisää Helsinki-Vantaan kehitysohjelmasta