Skip navigation

Helsinki-Vantaan lentokoneet: Viisi faktaa Embraer 190 –koneesta

Artikkeli julkaistu
30.03.2017 klo 06:00
Bulgaria Air lentokone lennossa.
100-paikkainen Embraer lentää vain alle kolmen tunnin reittejä. Se on tehokas ja tilava kone, joka päivittäin vierailee myös Helsinki-Vantaalla. Lue lisää pienestä mutta ahkerasta koneesta!

Kaksimoottorista Embraer 190 -suihkukonetta valmistavan Embraerin pääkonttori sijaitsee São José dos Camposissa São Paulossa. Brasilialainen yhtiö on maailman kolmanneksi suurin lentokonevalmistaja heti Airbusin ja Boeingin jälkeen. Embraer perustettiin vuonna 1969.

1. Pariisin lentonäytöksessä vuonna 1999 debyyttinsä tehnyt kone laitettiin tuotantoon vuonna 2002, jonka jälkeen se on lunastanut paikkansa lentoyhtiöiden laivueissa turvallisuutensa ja tehokkuutensa vuoksi. Erikoismuotoiltujen winglettien avulla tuulenvastus pienenee ja kone ylittää myös kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön asettamat päästö- ja meluasetukset.

2. E190-koneen ensilento oli maaliskuulla 2004. Ensimmäisenä laivueeseensa koneen nappasi newyorkilainen edullisia lentoja tarjoava JetBlue vuonna 2005.

3. Matkustajilla on taatusti tilaa ja nopea pääsy matkatavaraluukuille, sillä koneessa ei ole ollenkaan keskipaikkoja. Jokainen matkustaja pääsee istumaan ikkuna- tai käytäväpaikalle.

4. Matkustajat ja matkatavarat saa nopeasti ulos koneesta, sillä koneessa on neljä ovea ja kaksi helposti avautuvaa luukkua ruumaan. Embraerin E-sarjaan kuuluva 190 voi laskeutua, purkaa matkustajat ja tavarat ja nousta takaisin siiville vain 15 minuutissa. Kone onkin juuri halpalentoyhtiöiden suosiossa tehokkuutensa vuoksi.

5. Helsinki-Vantaalta lentävistä yhtiöistä useat luottavat Embraer 190 –koneeseen: malli kuuluu muun muassa Finnairin, Bulgaria Airin, Arkia Israel Airlinesin ja Ukraine International Airlinesin laivastoon.

Helsinki-Vantaan lentokoneet: seitsemän faktaa kuuluisasta Airbus 350 -mallista

Ihmisiä & Ilmailua