Ohita navigaatio

Tiedätkö, mikä lentoasema sijaitsee Suomen ja Ruotsin välissä?

Artikkeli julkaistu
15.05.2017 klo 06:00
Arkistointipäiväys
Matkustus
Tässä merellisessä, ruotsinkielisessä kaupungissa on lentoasema, jolta voi lentää suoraan niin Helsinkiin, Turkuun kuin Tukholmaan. Joko tiedät, mistä kentästä on kyse?

Itämeren sydämessä, Suomen ja Ruotsin puolivälissä, sijaitsee Maarianhamina, itsehallinnollisen Ahvenanmaan pääkaupunki. Vuonna 1861 perustettu ja venäläisen keisarinnan Maria Alexandrovnan mukaan nimetty Maarianhamina on kuvauksellinen ja ystävällinen kaupunki, jolla on pitkä merellinen historia. Kaupungissa asuu 11 200 ruotsin- ja englanninkielistä asukasta.

Maarianhaminan lentoasema on aivan yhtä erityinen. Viime vuonna miltei 60 000 matkustajaa kulki lentoaseman kautta yhteensä 2 198 lennolla – niiden joukossa oli 1 440 kaupallista ja 758 yleistä lentoa.

Kentältä pääsee joka päivä suoraan muun muassa Helsinkiin, Turkuun ja Tukholmaan. Lentoja operoivat Nextjet ja Nordic Regional Airlines eli Norra.

”Maarianhaminan lentoasema palvelee etenkin säännöllisesti lentäviä liikematkustajia keväisin ja syksyisin.”

”Maarianhaminan lentoasema palvelee etenkin säännöllisesti lentäviä liikematkustajia keväisin ja syksyisin”, kertoo lentoaseman johtaja Tanja Sabel.

Lentoasemalla vierailee myös tunnettuja henkilöitä. Esimerkiksi pääministeri Juha Sipilä järjesti pohjoismaisten kollegoidensa kanssa epävirallisen vuosikokouksen Ahvenanmaalla viime syksynä.

Lentoasema työllistää 30 henkilöä ja tarjoaa matkustajille hyvät ostosmahdollisuudet.

”Meillä on tax free -myymälä, jossa myymme paikallisia ja ulkomaisia tuotteita. Sen hyllyiltä löytyy niin käsitöitä, pienpanimo-oluita kuin ekologisia terveystuotteita, esimerkiksi tyrnisaippuaa. Valikoimaan kuuluvat myös väkevät alkoholijuomat, viinit, tupakka ja lukuisat tuoksut kansainvälisiltä huippumerkeiltä”, Sabel jatkaa.

Verolainsäädännön myötä kaikki sekä kotimaan että ulkomaan lennoille lähtevät matkustajat voivat shoppailla Maarianhaminan lentoasemalla. Lisäksi aseman maaliikennealueella on ihastuttava 60 North Bar & Café.

”Kahvilasta avautuu hieno näköala kiitoradalle ja asematasolle. Asiakkaat näkevät lähteviä ja laskeutuvia lentokoneita sekä saapuvia ja koneisiin nousevia matkustajia”, Sable sanoo.

Tiesitkö muuten, että Ahvenanmaalla sijaitsevat parhaat paikat surffaukseen ja boulderointiin, eli kiipeilyyn ilman varmistusvälineitä? Myös leijalautailu on suosittu laji saaristomerellä.

”Ahvenanmaan saaret ovat oiva turistikohde vuoden ympäri."

”Ahvenanmaan saaret ovat oiva turistikohde vuoden ympäri. Ihmiset lentävät Ahvenanmaalle sekä työn että vapaa-ajan merkeissä. Useimmiten vierailijat rakastuvat saaristoon, joka koostuu yli 6 500 saaresta. Me toivotamme mielellämme tervetulleiksi myös nykyistä suuremman määrän vapaa-ajan matkailijoita”, toteaa Sabel.

Lue myös Suomen pienimmästä ympärivuotisesta lentoasemasta