Hoppa över navigering

Vilken flygplats hittar du mellan Finland och Sverige?

Article published
15.05.2017 kl 06:00
Archived
Resa
Flygplatsen i fråga, som ligger belägen i en stad med gamla sjöfartsanor och en svenskspråkig befolkning, erbjuder nonstop-flyg till Helsingfors, Åbo och Stockholm. Kan du gissa vilken flygplats det är fråga om?

I hjärtat av Östersjön, halvvägs mellan Finland och Sverige, ligger Mariehamn, huvudstaden i det autonoma finska öriket Åland. Mariehamn grundades år 1861 och fick sitt namn efter den ryska kejsarinnan Maria Alexandrovna. Den pittoreska och välkomnande staden, med gamla anor inom sjöfart, har en befolkning på 11 200 invånare som främst talar svenska och engelska.

Mariehamns flygplats är den centrala knytpunkten på Åland. Nästintill 60 000 passagerare reste via flygplatsen förra året på 2 198 flyg, varav 1 440 var kommersiella flyg och 758 allmänflyg. Flygplatsen erbjuder direktflyg till bland annat Helsingfors, Åbo och Stockholm, med avgångar sju dagar i veckan. Flygningarna sköts av Nextjet och Nordic Regional Airlines, eller Norra.

“Mariehamns flygplats betjänar huvudsakligen frekventa affärsresenärer under våren och hösten.”

“Mariehamns flygplats betjänar huvudsakligen frekventa affärsresenärer under våren och hösten,” berättar flygplatschef Tanja Sabel. Hon tillägger att flygplatsen även välkomnat flera högprofilerade gäster, bland andra statsminister Juha Sipilä och hans nordiska kollegor, som besökte Åland med anledning av det årliga sommarmötet i September förra året.

Flygplatsen, som har 30 anställda, erbjuder goda shoppingmöjligheter. ”Vi har en duty free butik som säljer både lokala och internationella produkter. Här hittar du bland annat hantverk, öl från småbryggerier och ekologiskt producerade hälsovaror såsom havtornstvål. Vi säljer även alkohol- och tobaksprodukter samt parfymer och dofter av välkända internationella märken,” fortsätter Sabel. Alla avgående passagerare, både på inrikes och utrikes flyg, kan på grund av skattelagstiftningen göra inköp på Mariehamns flygplats.

Hemtrevliga 60 North Bar & Café finns även här, belägen på landsidan. ”Från caféet har resenärerna en spännande utsikt över landingsbanan och stationsplattan. Här kan du se folk gå ombord och stiga av plan och kolla då flygplanen landar och lyfter,” berättar Sabel.

Visste du att de bästa platserna för surfing och bouldering – en form av klättring som utförs utan rep eller sele – finns på Åland? Kitesurfing är även en populär aktivitet i skärgården.

“Åland är en härlig turistdestination året om."

“Åland är en härlig turistdestination året om. Hit kommer man både för arbete och nöje, och särskilt förtjusta blir de flesta i den åländska skärgården som består av mer än 6 500 öar. Vi skulle gärna välkomna ännu fler fritidsresenärer,” avslutar Sabel.

Läs om Finlands minsta flygplats med verksamhet året om.