Ohita navigaatio

Ahvenanmaalle lentoyhteydet ovat tärkeät: ”Lisäyhteydet vahvistaisivat elinkeinoelämää, sujuvoittaisivat arkea ja toisivat Ahvenanmaan lähemmäksi mannerta”

Artikkeli julkaistu
22.09.2018 klo 09:00
Maarianhamina
Yritys
Lentoyhteydet voisivat vahvistua esimerkiksi aasialaisten turistien myötä.

Ahvenanmaalle lentoyhteydet merkitsevät paljon, sillä lähes 30 000 asukkaan saariryhmältä on vesiteitse pitkä matka Suomen mantereelle.

– Lentoyhteydet ovat meille tärkeitä erityisesti elinkeinoelämän kukoistuksen kannalta, sillä lähes kaikki lentomatkustajat ovat liikematkustajia. Turisteja lennoilla ei näe juuri lainkaan, sillä turistit kulkevat Ahvenanmaalle pääsääntöisesti lautalla, Maarianhaminan lentoaseman päällikkö Tanja Sabel kertoo.

Maarianhaminasta pääsee lentäen Tukholmaan kahdesti päivässä. Myös Turkuun ja Helsinkiin lennetään kahdesti päivässä kolmioreittinä. Paluulentoja kaupungeista Maarianhaminaan on myös kaksi per päivä.

Lentoliikenne on ahvenanmaalaisille elintärkeää

Reittivalikoima voisi olla tiuhempikin. Se auttaisi liikematkustajien lisäksi esimerkiksi syöpäpotilaita, jotka käyvät Ahvenanmaalta Turussa hoidoissa. Kevääseen asti lentoja mantereelle oli tarjolla yksi edestakainen vuoro enemmän per päivä, mutta ruotsalaisen lentoyhtiö NextJetin konkurssin myötä vuoro karsiutui.

– Siinä on potilaille iso ero, onko paluulento iltapäivällä neljältä vai illalla kello 20.20. Moni potilas väsyy lentoa odotellessaan, Sabel tietää.

Kesäkuun puolivälissä Maarianhaminan ja Tukholman väliä alkoi lentää uusi lentoyhtiö. Harkinnassa heillä on Sabelin mukaan myös lento Turkuun.

– Toivottavasti reittilento toteutuu. Toimivat yhteydet ovat erityisen tärkeitä saariryhmälle, josta on Suomen mantereelle matkaa.

Aasialaisia turisteja Ahvenanmaalle

Turusta kotoisin oleva Tanja Sabel muutti Ahvenanmaalle viisitoista vuotta sitten. Hän työskenteli aluksi ulkomailta Ahvenanmaalle suuntautuvan matkailun parissa, kunnes aloitti lentoaseman päällikkönä seitsemän vuotta sitten. Matkailutaustaansa nojaten Sabel uskoo, että saariryhmä olisi erinomainen kohde aasialaisille turisteille.

– Kesäkuun ensimmäisellä viikolla Helsinki-Vantaalle laskeutui reilut sata lentoa Aasiasta. Olisi hienoa, jos näitä matkailunnälkäisiä aasialaisia päätyisi myös meille Ahvenanmaalle.

Ahvenanmaalla olisi heille tarjolla erityisesti uniikki saaristokokemus ja luonnonrauhaa.

– Lentäen saapuvien turistimäärien kasvaminen vahvistaisi reittilentovalikoimaamme. Se olisi arvokasta liikematkustajien ja mantereella käyvien potilaiden lisäksi ihan kaikille ahvenanmaalaisille, Sabel sanoo.

Tällainen on Maarianhaminan lentoasema