Ohita navigaatio

Aiotko lentomatkalle raskaana? Muista nämä asiat

Artikkeli julkaistu
29.03.2018 klo 09:00
pregnant woman
Matkustus
Raskaustesti näyttää positiivista, ja lomamatka lämpöön on varattu. Ei hätää, sillä raskaana lentäminen onnistuu tietyin rajoituksin.

Matkustaminen raskauden aikana ei yleisesti ottaen aiheuta erityistä riskiä äidille tai syntyvälle vauvalle. Pidempiä lentomatkoja ei kuitenkaan suositella viimeisellä raskauskuukaudella eli 36. raskausviikosta lähtien. Lyhyemmistä lennoista ei ole haittaa vielä pari viikkoa tämän jälkeen eli 38. viikolle, mikäli raskaus on edennyt normaalisti. Monikko- ja riskiraskauksissa rajoitukset ovat tiukemmat.

Hyvissä ajoin ennen matkaa on syytä tarkistaa lentoyhtiön käytäntö raskaana oleviin matkustajiin, sillä yhtiöt rajoittavat eri lailla raskaana olevien lentämistä.

Finnair sallii matkustamisen 36. raskausviikon loppuun asti. Tämän jälkeen lyhyet kotimaan ja Skandinavian lennot sallitaan 38. raskausviikkoon asti edellyttäen, että raskaus on ollut normaali. Finnair vaatii lääkärintodistuksen raskauden normaalista etenemisestä, kun 28 raskausviikkoa on täynnä. Valmis lomake löytyy yhtiön sivuilta, ja se tulee toimittaa jo ennen matkaa.

Jotkut lentoyhtiöt suosittelevat ottamaan mukaan englanninkielisen lääkärintodistuksen voinnista jo raskauden alku- ja puolivaiheilla, jotta mahdolliset viivästykset voidaan välttää. Tiukat rajoitukset johtuvat turvallisuussyistä: lentoyhtiö ei halua, että raskaana olevasta matkustajasta koituu ylimääräistä huolta.

Lentorajoitusten syynä on ennenaikaisen synnytyksen riski, sillä koneessa on erittäin huonot mahdollisuudet synnyttää tai auttaa synnytyksessä.

- Loppuraskaudessa lentämisellä saattaa olla synnytystä käynnistävä vaikutus, kun kohtu on suuri ja joskus jonkin verran pingottunutkin, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Mika Nuutila sanoo.

Raskaana olevien on syytä tarkistaa matkavakuutuksen ehdot raskautensa osalta.

Iso veritulppariski

Merkittävämmät riskit lentäminen aiheuttaa kohdussa olevan vauvan sijaan raskaana olevalle naiselle. Raskaus jo sinällään lisää veren hyytymistä, ja pitkä istuminen lisää veritulppariskiä jopa 6–10-kertaiseksi.

Iso vatsa ja kohdun aiheuttama mekaaninen puristus suurille alaraajoista tuleville laskimoille aiheuttaa suuren veritulppariskin. Lisäksi istuimet ovat ahtaat, mikä lisää laskimoiden painumista kasaan.

- Jaloitella kannattaa noin kerran tunnissa. Istuessa on hyvä tehdä jalkavoimistelua, josta joillain lentoyhtiöillä on ohjeitakin. Lisäksi kannattaa juoda runsaasti vettä ja käyttää tukisukkia, Nuutila vinkkaa.

Lue siitä, millaista lentomatkalla on lasten kanssa

Ota haltuun vinkit stressittömämpään matkustamiseen lasten kanssa