Skip navigation

Terminaali 2:n laajennuksen suunnittelutyö etenee vauhdilla

Artikkeli julkaistu
10.07.2018 klo 09:00
T2 entrance visualisation
Ensimmäiset merkit terminaalilaajennuksesta näkyvät matkustajille loppuvuodesta, kun terminaalin edessä olevien P1- ja P2-parkkihallien purkaminen aloitetaan. Rakennusvaihe vaikuttaa matkustajiin ensi keväästä alkaen.

Finavia suunnittelee tällä hetkellä terminaali 2:n laajennusta ja isoja muutostöitä. Terminaali on jäänyt ahtaaksi matkustajamäärien kasvaessa, ja laajennuksella tilaan saadaan kaivattua väljyyttä.

Laajennusosa käsittää terminaalin uuden sisäänkäynnin tulo- ja lähtöauloineen sekä julkisen liikenteen järjestelyt. Suunnitelma perustuu viime kesänä ratkenneeseen suunnittelukilpailuun, jonka Finavia järjesti.

– Olemme vajaan vuoden ajan kehittäneet ratkaisua eteenpäin. Perusratkaisu on lyöty lukkoon, ja nyt olemme tarkemmassa suunnitteluvaiheessa, terminaali 2:n laajennus- ja muutosprosessista vastaava projektipäällikkö Tuomo Lindstedt Finaviasta kertoo.

Jatkuva kasvu huomioitava

Vuoden aikana on etsitty muun muassa ratkaisuja siihen, miten matkustajapolku kulkee terminaalin läpi sekä rakennusaikana että laajennuksen valmistuttua. Missä tehdään lähtöselvitys ja mihin kohtaan jätetään matkatavarat? Mitä reittiä edetään turvatarkastukseen?

Ja vastaavasti: Miten lennolta tullaan tuloaulaan, matkatavaroiden luokse ja liikennevälineisiin? Tilaa tulee löytyä myös ravintoloiden ja liikkeiden materiaalitoimituksille sekä jätehuollolle.

Tärkeää on katsoa tulevaisuuteen: uuden terminaalin on oltava toimiva vielä vuosia tästä eteenpäin.

– Matkustajamäärät kasvavat vauhdilla, joten on tärkeää saada mitoitukset kerralla riittäviksi, Lindstedt sanoo.

Iso vaikutus matkustajiin

Terminaalilaajennuksen ydin on uudisrakennus, joka rakennetaan nykyisen terminaalin edustalle. Rakennuksessa tulee jatkossa olemaan kaikki sellaiset lähtevien ja saapuvien matkustajien toiminnot, jotka ovat nykyisessä terminaali 2:ssa, täydennettynä eri liikennemuodot yhdistävällä matkakeskuksella.

Remontti mahdollistaa nykyisen terminaali 2:n tilojen muuttamisen siten, että kulkuväylille saadaan lisää tilaa ja palveluiden määrää sekä monimuotoisuutta voidaan parantaa. Nykyisen terminaalin muutokset tehdään osin uudisrakennuksen rakennustöiden kanssa samaan aikaan, mutta merkittävin osa töistä tullaan tekemään sen jälkeen, kun uusi laajennus on otettu käyttöön.

Tulevan uudisrakennuksen paikalla on tällä hetkellä pysäköintihalli, parkkipaikka, matkustajien taksi- ja saattoliikenne sekä bussilaiturit. Rakennusaikana laajennusprojekti vaikuttaakin merkittävästi lentoaseman liikennejärjestelyihin.

– Laajennustyöt vaikuttavat valitettavasti todella monen matkustajan kulkureittiin. Olemme suunnitelleet väliaikaisia ratkaisuja huolella, ja tiedotamme niistä matkustajille mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Kaikki väliaikaisratkaisut on suunniteltu pitkäkestoisiksi, joten muutoksia niihin tulee mahdollisimman vähän laajennusprojektin aikana, Lindstedt lupaa.

Rakentaminen käyntiin ensi vuonna

Laajennusprojekti alkaa näkyä matkustajille tämän vuoden lopussa, kun pysäköintilaitoksia P1 ja P2 aletaan purkaa. Rakennustyöt aloitetaan keväällä 2019.

Muutostyöt ovat välttämättömiä, jotta lentoasema koetaan selkeäksi, toimivaksi ja viihtyisäksi myös tulevaisuudessa.

– Kun projekti on valmis, ovat kulkuyhteydet paremmat ja terminaalissa liikkuminen jouhevampaa, Lindstedt lupaa.

Tällainen on Helsinki-Vantaalle rakennettava urbaani matkakeskus

Tällainen on Helsinki-Vantaan uusi sisäänkäynti. Katso upeat kuvat

Kehitys