Ohita navigaatio

Puheenvuoro: Lentorata on elintärkeä satsaus koko Suomen saavutettavuuteen ja kilpailukykyyn

Artikkeli julkaistu
17.05.2019 klo 09:00
Arkistointipäiväys
Katja Siberg
Vastuullisuus
Tampereelta Helsinki-Vantaan kautta Helsinkiin kulkeva nopea junayhteys parantaisi miljoonien suomalaisten yhteyksiä ja tukisi koko Suomen matkailua. Siksi Lentoradan on oltava lähitulevaisuuden liikenneinvestointien kärjessä, sanoo Finavian markkinoinnista ja viestinnästä vastaava johtaja Katja Siberg.

Miltä kuulostaisi, jos Helsinki-Vantaalle pääsisi Tampereelta alle tunnissa ja Helsingin keskustasta vartissa? Jyväskyläläinen olisi vain muutaman tunnin junamatkan päässä koko kansainvälisestä lentotarjonnasta, ja aasialaisturisti voisi jatkaa reissuaan Järvi-Suomeen suoraan lentoasemalta raiteita pitkin?

Tämän kaiken mahdollistaisi Lentorata eli Tampereelta Helsinkiin kulkeva nopea raideyhteys, joka reititettäisiin Helsinki-Vantaan kautta.

Me Finavialla haluamme parantaa suomalaisten yhteyksiä maailmalle ja kasvattaa Suomen eri alueiden kansainvälistä saavutettavuutta. Siksi kannatamme ratayhteyksien ja niistä tärkeimpänä Lentoradan edistämistä vauhdilla. Pääradan nykyinen kapasiteetti on riittämätön ja aiheuttaa kasvavia ongelmia junaliikenteen luotettavuudessa. Lentorata ratkaisisi ongelman ja nostaisi samalla Helsinki-Vantaan saavutettavuuden kansainvälisen vertailun kestävälle tasolle.

Onkin hienoa, että raideliikenteen kehittämisessä on otettu askelia eteenpäin. Toivomme, että Lentorata-hanke etenee pikavauhtia myös ensi hallituskaudella, sillä se on Suomen lähitulevaisuuden liikenneinvestoinneista tärkein.

Hyötyä matkustajille, yrityksille ja matkailulle

Miksi Lentorata on meille tärkeä? Ensinnäkin, se tekisi elämästä sujuvampaa niin kotimaisille kuin kansainvälisille matkustajillemme. Rata toisi vaihdottoman, 15–20 minuuttia nopeamman yhteyden lentoasemalle Tampereen ja Lahden suunnista – ja niiden kautta miltei koko Suomesta. Samalla junamatka Helsingin keskustasta kentälle puolittuisi.

Tämän päivän matkustajat odottavat nopeita ja toimivia yhteyksiä. Lentorata mahdollistaisi lento- ja rautatien yhdistämisen saumattomaksi matkaketjuksi niin Suomesta lähtiessä kuin tänne saapuessa. Sen myötä yhä useammalta Suomen alueelta pääsisi matkaamaan Euroopan aamuihin ja illaksi kotiin. Suomessa vaihtavat matkustajat voisivat tehdä välilaskun aikana helpommin pikavisiitin Helsingin keskustaan, ja tänne tulevat turistit tavoittaisivat kätevämmin uusia matkailukohteita Keski-Suomessa.

Me Finavialla olemme kumppaneidemme kanssa tehneet lujasti – ja onnistuneesti – töitä Lapin-matkailun kasvun eteen. Olisi mahtavaa nähdä, että turistit löytäisivät samalla tavoin myös Järvi-Suomen upeat maisemat.

Yksittäisten matkustajien lisäksi Lentorata on siis ennen kaikkea tärkeä satsaus koko Suomen kilpailukykyyn. Nopeat yhteydet tukisivat niin Etelä-Suomen kasvukeskusten kuin Keski-Suomen maakuntien elinkeinoelämän vetovoimaisuutta.

Lentorata tukee ilmastotavoitteita

Lentämisen ilmastovaikutuksista on puhuttu viime aikoina paljon. Me Finavialla haluamme mahdollistaa lentämisen suomalaisille myös tulevaisuudessa, mutta luonnollinen suunta on, että lentäminen keskittyy pitkille matkoille, ja sen merkitys lyhyen matkan liikenteessä vähenee. Lentorata olisi osa tätä kehitystä ja sillä olisi tärkeä rooli Suomen ilmastotavoitteiden saavuttamisessa, sillä se toisi sujuvan ja vähäpäästöisen vaihtoehdon autoilulle ja lyhyen matkan lentämiselle.

Ratayhteyden parantaminen olisi iso etu koko Tampereen seudulle, ja näemme, että myös Tampere-Pirkkalan lentoaseman toiminta jatkuu, sillä kentältä on myös suoria kansainvälisiä yhteyksiä, aktiivista koulutustoimintaa, ja Ilmavoimat operoi asemalta. Lisäksi osalle matkustajista Tampere-Pirkkalan lentoasema toimii jatkossakin porttina maailmalle Helsinki-Vantaan kautta.

Ilman hyviä yhteyksiä Suomi on saari. Siksi maamme kansainväliseen saavutettavuuteen on panostettava. Me Finavialla olemme tehneet töitä sen eteen, että Helsinki-Vantaa on jo nyt Pohjois-Euroopan verkottunein lentoasema, jolta on ensiluokkaiset yhteydet maailmalle. Nyt on aika linkittää koko Suomi entistä sujuvammin lentoyhteyksiin. Lentorata on tässä työssä luonnollinen seuraava askel.

Lue toimitusjohtaja Kimmo Mäen puheenvuoro kansainvälisistä päästöratkaisuista.

Lue lisää Helsinki-Vantaalle rakennettavasta matkakeskuksesta.

Katso Hyvien asioiden ketju -video Finavian vastuullisuudesta.

Hyvien asioiden ketju -boilerplate

Artikkeli alun perin julkaistu Uutishuoneella 8.4.2019.