Skip navigation

Voinko poistua lentokentältä välilaskun aikana? Mihin Helsinki-Vantaalta ehtii vaihdon aikana?

Artikkeli julkaistu
01.11.2019 klo 09:55
Vantaa_Helsinki_ihminen
Välilaskun aikana voi poiketa esimerkiksi keskustakirjasto Oodiin, savusaunaan, avantoon tai lähiluontoon. Keräsimme vinkit, joiden avulla matkustajat voivat tutustua Helsingin ja Vantaan kohteisiin välilaskun aikana.

Jokainen lentomatkustaja joutuu välillä viettämään tunteja jatkolentoa odotellessa.

Välilaskun voi hyödyntää lentoasemalla, josta löytyy ostos- ja ravintolatarjonnan lisäksi myös muita kiireettömään ajanviettoon sopivia palveluita. Schengen alueella matkustaville on tarjolla useita loungeja, sekä muita rentouttavia hetkiä hieronnan tai päiväunien parissa. Non-Shengen-puolella aikaa voi viettää tapahtumatila Aukiolla sekä verryttely- ja oleskelutila Olohuone Majassa. Mikäli ylimääräisiä tunteja on edessä useita, seikkailunhaluisemmat voivat viettää ne tutustumalla lentoaseman lähiseutuun. Kysyimme Helsingin ja Vantaan edustajilta, mitä eri mittaisten vierailujen aikana ehtii nähdä.

Voinko poistua Helsinki-Vantaan lentoasemalta välilaskuni aikana?

Jos matkustat Schengen alueen sisällä, voit huoletta poistua lentoasemalta välilaskun aikana. Myös Schengen alueen ulkopuolelta tulevat matkaajat voivat poistua lentoasemalta, jos matkustaja ei tarvitse viisumia Schengen-alueelle tai hänellä on voimassa oleva, Suomen vierailun mahdollistava viisumi. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että rajanviranomainen tekee aina tarvittavat saapumis- ja lähtömerkinnät matkustusasiakirjoihin, mikä voi vaikuttaa esimerkiksi viisumin kestoon. Matkustajan on kuljettava passintarkastuksen läpi lähtiessään ja palatessaan.

Missä ajassa ehdin Helsingin keskustaan tai Vantaalle?

Matka lentoasemalta Helsinkiin kestää hiukan yli puoli tuntia julkisella liikenteellä, joten Helsinkiin matkustavien on hyvä varata yli tunti pelkkiin matkoihin. Katso tiedot eri kulkuyhteyksistä lentoasemalta. Vantaalta löytyy vierailukohteita myös lentoaseman läheltä, ja joihinkin kohteisiin matka kestä vain 15 minuuttia.

Lisäksi lentoasemalta poistuvan on syytä varata riittävästi aikaa matkoihin ja kenttärutiineihin. Koneeseen nousu alkaa yleensä noin puoli tuntia ennen lennon lähtöä. Turvatarkastukseen ja mahdolliseen passintarkastukseen kannattaa varata aikaa reippaasti. Turvatarkastus on Helsinki-Vantaan lentoasemalla nopeaa, mutta vilkkaimpina aikoina voi syntyä ruuhkaa. Lataa ennen lentoasemalta poistumista Helsinki-Vantaan sovellus, josta voit seurata turvatarkastuksen odotusaikoja.

Tunnin vierailu Helsingissä tai Vantaalla – mitä tekisin?

Vaikka matkoihin ja lentoasemarutiineihin varattavan ajan lisäksi välilaskuun mahtuisi vain tunnin vierailu lähikohteessa, löytyy Helsingistä ja Vantaalta näkemisen arvoisia pikakohteita.

Visit Vantaan matkailusuunnittelija Mari Virtanen vinkkaa, että muutaman tunnin välilaskun aikana ehtii Vantaalla vaikkapa museoon.

Junan kyydissä lentoasemalta pääsee muutamassa minuutissa Suomen ilmailumuseoon, johon ehtii hyvin tutustua tunnissa. Jos haluaa pitää shoppailutauon matkustuksen välissä, suosittelen suuntaamaan kauppakeskus Jumboon. Sinne pääsee bussilla vain 15 minuutissa”, Virtanen kertoo.

Vantaan alueen kohteista saa hyvin tietoa Stopover Guide -palvelusta, joka antaa matkailijoille tietoa alueen matkailupalveluista, niiden sijainnista ja liikenneyhteyksistä kohteeseen.

Helsinkiin matkustavat joutuvat varaamaan hiukan enemmän aikaa matkoihin, mutta Helsinki Marketingin Tourist Information Manager Mari Somero kertoo, että matka on sen arvoista.

”Jos Helsingissä voi viettää vain tunnin, niin kannattaa ehdottomasti suunnatta Helsingin keskustakirjasto Oodiin. Kirjastosta avautuu upeat näkymät Helsinkiin ja myös rakennus on kaunis. Oodi sijaitsee aivan Helsingin rautatieaseman vieressä, joten yhteydet lentoasemalle ovat erinomaiset”, Somero toteaa.

Neljä tuntia Helsingissä tai Vantaalla tarjoaa unohtumattomia matkailukokemuksia

Kaupunkeihin tutustuminen välilaskujen aikana on Someron mukaan yleinen ilmiö, ja monet tutustuvat tällä tavoin Helsinkiin. Jo neljän tunnin vierailun aikana voi saada hyvän käsityksen koko Helsingistä.

”Helsingissä järjestetään esimerkiksi muutaman tunnin kaupunkikierroksia joko bussilla tai laivalla. Näiden avulla saa hyvän maistiaisen kaupungista nopeasti. Kaupunkikierroksen jälkeen jää vielä hyvin aikaa käydä lounaalla tai illallisella”, Somero summaa.

Vantaan läheisyys tarjoaa unohtumattomia kokemuksia lyhyen matkan päässä. Virtanen suosittelee matkailijoita tutustumaan Suomen luontoon Kuusijärven ulkoilualueella. Matka Kuusijärvelle kestää noin tunnin julkisella liikenteellä ja alueelta löytyy esimerkiksi perinteinen savusauna.

Pitkän välilaskun aikana saunomista ja avantouintia

Pidemmän, esimerkiksi kahdeksan tunnin välilaskun voi viettää tutustumalla Helsingin ja Suomen saunakulttuuriin. Somero kannustaa matkailijoita kokeilemaan muun muassa Helsingin Hernesaaren Löylyä, jossa voi talvisin testata avantouintia. Helsingistä löytyy myös useita korttelisaunoja, joissa voi kokea saunomisen suomalaiseen tyyliin pitkän kaavan kautta.

Välilaskun voi hyödyntää myös vierailemalla Vantaan alueen eri kartanoissa, kuten Backaksen kartanossa ja Kuninkaan lohet -tapahtumaravintoloissa.

”Luonto ja suomalaiset perinteet näkyvät hyvin Vantaan seudulla, ja Vantaan turismi onkin kasvanut viime vuosien aikana. Suosittelen Vantaaseen tutustumista kaikille, jotka ovat jo kokeneet Helsingin nähtävyydet. Meillä on hieman erilaista annettavaa”, Virtanen vinkkaa.

Selvitä mistä lentosi lähtee ja milloin kentällä pitää olla

Matkustus