Ohita navigaatio

Åland 100 -juhlavuoden valmistelut ovat käynnissä – Tänä kesänä poikkeuksellisen paljon yhteyksiä Ahvenanmaalle

Artikkeli julkaistu
09.06.2020 klo 10:18
Merimaisema
Ahvenanmaan itsehallinto saavuttaa 9. kesäkuuta 2022 sadan vuoden merkkipaalun. Åland 100 -juhlavuotta juhlitaan Ahvenanmaalla juhlapäivää edeltävän vuoden 2021-2022 ajan, ja valmistelut on aloitettu jo hyvissä ajoin.

Finavia on mukana juhlistamassa Ahvenanmaan itsehallinnon 100-vuotisjuhlavuotta. Juhlavuoden kunniaksi Maarianhaminan lentoasemalla nähdään Åland 100 -juhlakoristeita jo kesäkuusta 2020 alkaen. Lisäksi Air Leap -lentoyhtiön kone koristellaan näyttävästi Ahvenanmaan väreillä tulevan juhlavuoden merkiksi. Air Leapin lentokone lentää juhla-asussaan Maarianhaminasta Turkuun ja Tukholmaan.

Yhtenä Åland 100 -juhlavuoden teemoista on tulevaisuuden rakentaminen, mikä näkyy esimerkiksi kulttuuritapahtumissa, kouluissa, liikuntatempauksissa ja seminaareissa.

- Olemme innoissamme mukana juhlimassa historiallisesti merkittävää juhlavuotta, iloitsee Maarianhaminan lentoaseman johtaja Tanja Sabel.

Ahvenanmaalle on Manner-Suomesta erinomaiset lentoyhteydet ja Maarianhaminan lentoasema on merkittävä osa kotimaan saavutettavuutta. Kesällä 2020 Maarianhaminan lentoasemalle lennetään mantereelta poikkeuksellisen paljon. Heinäkuun alusta alkaen Finnair lentää Helsinki-Vantaan lentoasemalta Maarianhaminaan kaksi kertaa päivässä ja Turun lentoasemalta kerran päivässä. Lisäksi Air Leap lentää Maarianhaminaan arkisin Turusta ja kuudesti viikossa Tukholmasta.

- Ahvenanmaa on matkakohteena ainutlaatuinen, sillä vaikka saari on osa kotimaanmatkailua, tuntuu täällä siltä, kuin olisi kauempana ulkomailla, sanoo Sabel.

Air Leap -lentoyhtiön kone koristeltuna Ahvenanmaan väreihin

Åland 100 -juhlavuoden ilme näkyy Maarianhaminan lentoasemalla sekä esimerkiksi Turkuun ja Tukholmaan lentävän Air Leapin lentokoneen kyljessä. Kuva: Lucas Stjärnfelt

Åland 100 -juhlavuoden projektijohtaja Tiina Björklund korostaa lentoyhteyksien merkitystä Ahvenanmaalle.

- Lentoyhteydet ovat tärkeitä sekä yrityksille, yhteisöille että myös lähes jokaiselle Ahvenanmaalla asuvalle, sanoo Björklund.

Koronaviruspandemian aiheuttamat poikkeusolot vaikuttavat tällä hetkellä Ahvenanmaan itsehallintoon. Koronaviruspandemiasta johtuvat rajoitukset näkyvät myös Ahvenanmaan palveluiden ja ravintoloiden toiminnassa. Merkittävän Itsehallintohistorian juhlistamiselle onkin tulevana juhlavuonna entistä enemmän aihetta.

- Ahvenanmaalla on hyvät puitteet perhematkailulle, pyöräretkille, veneilylle sekä yksilölliselle että yritysmatkailulle. Massaturismia meillä ei ole, ja hotellit, mökkikylät ja ravintolat ovat suhteellisen pieniä, jolloin palvelut on voitu järjestää ajankohtaisten ohjeistusten mukaisesti, kertoo Björklund.

Matkustus