Hoppa över navigering

Förberedelserna inför jubileumsåret Åland 100 pågår – Exceptionellt många förbindelser till Åland i sommar

Article published
09.06.2020 kl 10:18
Merimaisema
Den 9 juni 2022 passerar Ålands självstyrelse sin 100-års milstolpe. Jubileumsåret Åland 100 firas på Åland under 2021–2022 före jubileet, och förberedelserna har inletts i god tid.

Finavia deltar i firandet av Ålands självstyrelses 100-årsjubileum. Jubileumsåret till ära kommer det att finnas prydnader med temat Åland 100 på Mariehamns flygplats från och med juni 2020. Dessutom dekoreras ett av flygbolaget Air Leaps flygplan med Ålands färger för att uppmärksamma jubileumsåret. Air Leaps flygplan flyger i sin festdräkt från Mariehamn till Åbo och Stockholm.  

Ett av temana för jubileumsåret Åland 100 är byggandet av framtiden, vilket kan ses till exempel på kulturevenemang, i skolorna, i idrottsjippon och på seminarier.  

– Vi är entusiastiska över att få vara med om att fira det historiskt betydande jubileumsåret, säger Mariehamns flygplatschef Tanja Sabel glatt. 

 Det finns utmärkta flygförbindelser från fastlandet till Åland, och Mariehamns flygplats bidrar väsentligt till tillgängliheten i Finland. Sommaren 2020 går det exceptionellt många flyg från fastlandet till Mariehamns flygplats. Från början av juli flyger Finnair från Helsingfors-Vanda flygplats till Mariehamn två gånger om dagen och från Åbo flygplats en gång om dagen. Dessutom flyger Air Leap till Mariehamn på vardagar från Åbo och sex gånger i veckan från Stockholm.

– Som resmål är Åland unikt: trots att ön är en del av Finland, känns det som om man var utomlands, säger Sabel.  

Air Leap -lentoyhtiön kone koristeltuna Ahvenanmaan väreihin

Utseendet på Ålands 100-årsdag kan ses på Mariehamns flygplats och, till exempel, på sidan av ett Air Leap-flyg som  flyger till Åbo och Stockholm. Bild: Lucas Stjärnfelt

 Projektchef för Åland 100-jubileumsåret Tiina Björklund understryker flygförbindelsernas betydelse för Åland.  

– Flygförbindelserna är viktiga för såväl företag, organisationer som så gott som alla ålänningar, säger Björklund. 

 Undantagsförhållandena på grund av coronaviruspandemin påverkar för tillfället Ålands självstyrelse.  De restriktioner som pandemin orsakat inverkar även på tjänsterna och restaurangernas verksamhet på Åland. Därför känns det extra viktigt att fira självstyrelsens långa historia under det kommande jubileumsåret. 

– Åland erbjuder utmärkta möjligheter för familjeresor, cykelturer och båtliv samt både privata resor och affärsresor. Vi har ingen massturism, och eftersom hotellen, stugbyarna och restaurangerna är relativt små, har tjänsterna kunnat ordnas i enlighet med de aktuella anvisningarna, berättar Björklund. 

Resa