Ohita navigaatio

Helsinki-Vantaan matkustajilla mahdollisuus maksuttomaan koronavirustestaukseen

Artikkeli julkaistu
03.08.2020 klo 10:29
Arkistointipäiväys
Terveysinfopiste kyltti
Matkustus
HUOM! Tämä tiedote on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä. Vantaan kaupunki on 3.8.2020 avannut Helsinki-Vantaan lentoasemalla terveysinfopisteen, jossa on tarjolla Covid-19-terveysneuvontaa. Terveysinfopisteeltä on mahdollista päästä maksuttomaan koronatestiin, joka on tarkoitettu ulkomailta saapuville matkustajille.

Vantaan kaupungin terveysinfopiste sijaitsee terminaali 2:ssa tuloaula 2A:n ja 2B:n välissä. Palvelu on avoinna saapuvien lentojen mukaan.

Ulkomailta saapuvia matkustajia pyydetään hakeutumaan pisteelle, jos epäilee saaneensa koronavirustartunnan tai jos on Covid-19-taudin oireita. Heidät ohjataan tarvittaessa maksuttomaan koronavirustestiin

terveysinfopiste terminaalissa

Lentoaseman koronavirustestissä käyneet matkustajat kuuluvat omaehtoisen 10 vuorokauden karanteenin piiriin, ja heitä ohjeistetaan poistumaan lentoasemalta joko omalla autolla tai taksilla. Jos matkustaja saapuu korkeamman riskin maasta ja vaikka lentoasemalla tehdyn koronatestin tulos olisi negatiivinen, matkustajan tulee siitä huolimatta jäädä omaehtoiseen karanteeniin.

Tärkeää on muistaa, että omaehtoista karanteenia suositellaan kaikille niille matkustajille, jotka ovat 14 viimeisen vuorokauden aikana oleskelleet matkustusrajoitusten piirissä olevissa maissa tai matkustaneet sellaisen maan kautta.

Vantaan kaupungin koronatestaus ei koske lähteviä matkustajia, eikä pisteessä anneta esimerkiksi todistuksia negatiivisesta testituloksesta tai matkustajan terveydentilasta. Matkalle lähtevien matkustajien tai matkustuslupaan tarvittavien todistusten kirjoittamista varten tulee olla yhteydessä oman kunnan terveysviranomaisiin tai kääntyä yksityisen palveluntarjoajan puoleen.

Sairaana ei pidä matkustaa. Jos epäilet koronatartuntaa, tee oirearvio osoitteessa omaolo.fi tai soita oman alueesi terveyskeskukseen, päivystykseen tai Päivystysavun numeroon 116 117.

Terveysviranomaiset eivät ole järjestäneet koronatestauspistettä muille Finavian lentoasemille. Matkustajat saavat kyseisen kunnan/kaupungin terveystoimen yhteystiedot lentoasemalla sijaitsevasta terveysinfopisteestä.

Finavian koronatoimenpiteet lentoasemilla

Finavia on lentoasemillaan tehnyt lukuisia toimenpiteitä koronan leviämisen estämiseksi. Hygieniaa ja viestintää on tehostettu jo tammikuusta 2020 lähtien. Prosesseja ja kulkureittejä on järjestelty uudelleen turvavälien säilyttämiseksi ja aina matkustusrajoitusten muuttuessa.

  • Lentoasemilla on laajasti ja näkyvästi esillä terveysviranomaisen ohjeita ja kylttejä.
  • Terminaalien lattioilla yli 2 000 turvavälitarraa.
  • Kuulutukset seitsemän minuutin välein kolmella eri kielellä.
  • Terminaalien tehostetut siivoukset ja pintojen desinfiointi
  • Turvatarkastuslaatikoiden tehostettu puhdistus, UVC-teknologian hyödyntäminen
  • Yli 300 käsidesiannostelijaa
  • Yli 100 pisarasuojaa lentoaseman asiakaspalvelupisteissä
  • Yli 100 000 maskia

Lentoasemien koronaohjeet ja usein kysytyt kysymykset

Terveysinfopisteen aukioloajat päivitetty 19.12.

Karanteeni pituus päivitetty 12.10.