Skip navigation

Lentoasemanpäällikkö Kimmo Liukkonen esittelee suosikkipaikkansa Kittilässä: ”Elämyksiä ympäri vuoden”

Artikkeli julkaistu
04.12.2020 klo 15:19
Pallas-Yllästunturissa on paljon upeita luontokohteita.
Kittilän lentoasemanpäällikkö Kimmo Liukkonen kertoo Finavian uudessa Minun Lappini -juttusarjassa suosikkipaikkansa Kittilässä.

Kittilän lentoaseman päällikön Kimmo Liukkosen mielestä Lapissa ja Kittilän alueessa parasta ovat luonto, vuodenaikojen vaihtelut ja monipuoliset harrastusmahdollisuudet. Lyhyen ajomatkan päässä on upeita matkailu- ja luontokohteita Levin ja Pallas-Yllästunturin alueella.

─ Lempipaikkani lentoasemalla on vanha non-Schengen-alue, josta avautuvat upeat maisemat kohti Aakenus- ja Yllästuntureita. Illansuussa tilaan heijastuu kaunis auringonlasku tuntureiden takaa, kuvailee Liukkonen.

Kittilän lentoasema palvelee Kittilää, Kolaria ja Muoniota sekä Sodankylää ja Enontekiötä. Sen alueella sijaitsevat Levi ja Ylläs, Pallas, Olos sekä Pyhä-Luosto. Tulevalla talvikaudella 2020-2021 Finnair lentää Kittilään jopa 14 viikkovuoroa, joista 5 vuoroa lennetään kolmiolentona Ivalon kanssa.

Kittilän lentoaseman saapuvat matkustajat näkevät ensimmäiseksi tämän kuvan.

 Metsähallitus/Juha Kalaoja

Saapuvien aulaan on äskettäin saatu pala luontoa yhteistyössä Metsähallituksen kanssa.

─ Saapuvat matkailijat voivat nyt nauttia kauniista Pallas-Yllästunturin kansallispuiston tunturimaisemasta odotellessaan matkalaukkuja. Lentoasema on ensimmäinen askel kohti lukuisia seikkailuja, summaa Liukkonen.

Lentoasemanpäällikkö Kimmo Liukkosen vinkit

Ylläksellä voi tuntea olevansa pilvien yläpuolella.

Visit Finland/Juha Laine

Persoonallinen Pallas

”Kittilän alue tarjoaa elämyksiä ympäri vuoden. Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa on paljon upeita luontokohteita, mutta oma suosikkini on persoonallinen Pallas kokonaisuutena. Siellä erityisesti Pallasjärven Punaiset hiekat ja maailman puhtain ilma Sammaltunturilla sekä rauhoittavat maisemat koko kansallispuiston alueella.”

Tunnetko jo seidat?

”Ehdottomasti tutustumisen arvoisia ovat seidat: Äkässaivo Ylläksellä ja jylhä Taatsin seita Kittilän Pokassa. Seidat ovat olleet pyhiä paikkoja muinaisissa saamenuskonnoissa. ”

Revontulet loimuavat upeasti Lapin taivaalla.

Visit Finland/Matti Koutonen/Vastavalo

Loimuavat revontulet

”Kesällä voi patikoida ja syksyllä nauttia ruskaretkistä, unohtamatta upeita revontulia tyypillisimmin syys-lokakuussa.”

Huimapäille speedridingia

”Talvimatkailulla on Kittilän alueelle erityinen merkitys. Lyhyen ajomatkan päässä Kittilästä on useita hienoja laskettelupaikkoja Levillä, Ylläksellä ja Pyhällä. Huimapäisimmille ja kokeilunhaluisille matkailijoille on tarjolla speedriding, jossa lasketaan mäkeä ison siiven kanssa, ikään kuin varjoliito yhdistettynä lasketteluun.”

Rinteisiin voi tutustua myös pyörän päällä.

Visit Finland/Mika Viitanen

Pyörät alle rinteisiin

”Talvikaudella kannattaa kokeilla myös maastopyöräilyä talvireiteillä, jotka tehty luonnon keskelle. Esimerkiksi Ylläksen alueella löytyy yli 100 kilometriä huollettuja talvireittejä, joista osa kulkee kansallispuiston ikimetsissä ja osa tuntureilla.”

Ravintolavinkit joka makuun

”Aktiivisen päivän kruunaavat makuelämykset. Ylläsjärven Aurora Estate ja Levin King Crab House ovat loistokkaita illallispaikkoja. Levillä laskupäivän aikana lounaan voi nauttia esimerkiksi GastroK:ssa tai Café & Bar Kodassa. Kevättalvella tunturilaskupäivän jälkeen maistuu Pallashotellin burgerit.”

Kuvat: Visit Finland, pääkuva Juha Laine 

Ihmisiä & Ilmailua