Hoppa över navigering

Favoritplatser och sevärdheter i Kittilä: ”Upplevelser året runt”

Article published
04.12.2020 kl 15:19
Archived
Pallas-Yllästunturissa on paljon upeita luontokohteita.
Människor & Luftfart
Kittilä flygplatschef Kimmo Liukkonen berättar om sitt favoritställe i Kittilä i Finavias nya artikelserie Mitt Lappland.

Kittilä flygplatschef Kimmo Liukkonen anser att det bästa med Lappland och Kittiläområdet är naturen, årstidernas växlingar och de mångsidiga fritidsmöjligheterna. På kort köravstånd finns det fantastiska resmål och naturområden i området kring Levi och Pallas-Yllästunturi.

─ Min favoritplats på flygplatsen är det gamla non-Schengenområdet som har en fantastisk utsikt mot fjällen Aakenus och Ylläs. På kvällen reflekteras i lokalen en vacker solnedgång bakom fjällen, beskriver Liukkonen.

Kittilä flygplats betjänar Kittilä, Kolari och Muonio samt Sodankylä och Enontekis. I området ligger Levi och Ylläs, Pallas, Olos samt Pyhä-Luosto. Under den kommande vintersäsongen 2020–2021 har Finnair upp till 14 flyg per vecka till Kittilä, varav fem flyg är triangelflyg via Ivalo.

Kittilän lentoaseman saapuvat matkustajat näkevät ensimmäiseksi tämän kuvan.

Man har nyligen tagit in en bit natur till ankomsthallen i samarbete med Forststyrelsen.

─ Ankommande passagerare kan nu njuta av Pallas-Yllästunturi nationalparks vackra fjällandskap medan de väntar på sitt bagage. Flygplatsen är det första steget mot otaliga äventyr, sammanfattar Liukkonen.

Flygplatschef Kimmo Liukkonens tips

Ylläksellä voi tuntea olevansa pilvien yläpuolella.

Personliga Pallas

”Kittiläregionen erbjuder upplevelser året runt. I Pallas-Yllästunturi nationalpark finns det många storslagna naturområden, men min egen favorit är det personliga Pallasfjället som helhet. Där nämner jag särskilt sjön Pallasjärvis röda sandstrand Punainenhiekka och världens renaste luft vid fjället Sammaltunturi samt den rogivande naturen i hela nationalparksområdet.”

Känner du redan till sejtar?

”Det är absolut värt att bekanta sig med sejtarna Äkässaivo i Ylläs och den storslagna Taatsin seita i Pokka i Kittilä. Sejtar har varit heliga platser i de gamla samiska religionerna.”

Revontulet loimuavat upeasti Lapin taivaalla.

Sprakande norrsken

”På sommaren kan man vandra i naturen och på hösten beundra färgprakten utan att förglömma de storslagna norrskenen som är typiska för september–oktober.”

Speedriding för våghalsar

”Vinterturism har en speciell betydelse för Kittiläregionen. På kort köravstånd från Kittilä finns det flera fina skidanläggningar i Levi, Ylläs och Pyhä. För våghalsiga resenärer som vill prova nya saker erbjuds speedriding, där man åker ner för backen med en stor skärm. Det är som en kombination av skärmflygning och utförsåkning.”

Rinteisiin voi tutustua myös pyörän päällä.

Cykla ut i backarna

”Under vintersäsongen lönar det sig också att prova terrängscykling längs vinterleder som görs mitt i naturen. Till exempel finns det i Ylläsområdet över 100 kilometer underhållna vinterleder, varav en del går genom nationalparkens urskog och en del i fjällen.”

Restaurangtips för alla smaker

”En aktiv dag kröns av smakupplevelser. Aurora Estate i Ylläsjärvi och King Crab House i Levi är utmärkta middagsplatser. I Levi kan man ta en paus under skidåkningen och äta lunch till exempel i GastroK eller Café & Bar Koda. Efter att ha stått på skidorna en hel vårvinterdag smakar det bra med hamburgare på Pallashotellet.”

Bilder:

Huvudbild Visit Finland/Juho Kuva
Forststyrelsen/Juha Kalaoja
Visit Finland/Juha Laine
Visit Finland/Matti Koutonen/Vastavalo
Visit Finland/Mika Viitanen

Läs även:

Flygplatschefen berättar om sina favoriter: de bästa platserna i Rovaniemi
Kiilopää, Tuulispää – känner du till fjällen? Se och upplev de bästa ställena i Ivalo