Hoppa över navigering

Kiilopää, Tuulispää, är du redan bekant med fjällen? Se och upplev de bästa platserna i Ivalo

Article published
10.02.2021 kl 15:31
Archived
Luminen rinne Saariselällä.
Människor & Luftfart
Virpi Kuismin, servicechef på Ivalo flygplats, berättar om senaste nytt på flygplatsen och ger de bästa tipsen för resenärer i regionen i Finavias serie Mitt Lappland.

Virpi Kuismin som är född i Rovaniemi hamnade för 13 år sedan i Ivalo på grund av säsongsarbete. Kuismin har arbetat för Finavia som flygplatsens servicechef sedan 2016.

─ Man märker knappt att tiden går, eftersom ingen arbetsdag är den andra lik. Vår personal kan aldrig få för mycket beröm. Det syns i allt vi gör och ända till kunderna att vi arbetar för ett gemensamt mål. Min absoluta favoritplats på flygplatsen är vårt gemensamma fikarum där vi håller gemensamma möten, får oss en pratstund och delar upp arbetsuppgifter. Allt arbete som syns utåt börjar i personalrummet, berättar Kuismin.

Ivalon lentoasema talvella.

Ivalo flygplats betjänar passagerare också under pandemin, även om antalet passagerare är mindre än vanligt. Den lugnare tiden används till att utveckla servicen. I fjol fick flygplatsen en ny hall för ankommande passagerare.

─ Vi diskuterar hur servicen och verksamheten kan utvecklas så att de blir ännu bättre och smidigare, då utvecklingen förhoppningsvis snart vänder. Naturligtvis saknar vi sorlet, myllret och vintersäsongen. Vi väntar på att den nya hallen för ankommande passagerare ska komma till sin rätt då den fylls av kunder.

Ivalo flygplats deltar också i ett pilotförsök där en traktor som drivs av biobränsle med låga utsläpp programmeras till att självständigt rengöra landningsbanorna.

För närvarande har Finnair åtta flyg i veckan till Ivalo.

─ På Ivalo flygplats betjänar vi passagerarna precis som alltid: med ett stort hjärta och ett brett leende. Här är vi redo att betjäna precis alla ankommande och avgående passagerare. Restaurangerna och butikerna har alltid öppet då flygplan avgår och ankommer, säger Kuismin.

Virpis tips till Ivalo

Njut av skönheten

”Man kan inte låta bli att nämna Enare träsk, det är imponerande och mäktigt. Vacker både på sommaren och vintern, och såväl i polarnatten som under midnattssolen. På sommaren kan man beundra det i en båt eller uppe från en fjälltopp. Enare träsk har inte fått sitt rykte utan anledning.

Sedan finns naturligtvis fjällen. Från toppen ser man långt i klart väder: Pyhä-Nattanen, Otsamotunturi, Kiilopää och Kaunispää bara för att nämna några. Men ofta är också lite mer okända fjäll bestigbara och värda att se.”

Vaeltajat Otsamotunturilla.

Gör utfärder

”Mina favoritplatser i Enare kommun är fjällen Kiilopää och Tuulispää samt sjön Tuulisjärvi. De är platser där jag fick min första kontakt med kommunens fantastiska landskap och som jag alltid återvänder till för att beundra. Det är fortfarande otroligt roligt att som vuxen åka pulka ner för Kiilopää.”

Saariselällä pulkkamäessä.

”Oändliga terränger och leder för terrängscykling, såväl markerade leder som ett ändlöst nät av skogsbilvägar och -leder längs vilka man kan komma till vackra skogssjöar och raviner. Ski Saariselkä är en utmärkt skidanläggning för barnfamiljer, allt ligger nära och är lätt att hitta och servicen är utmärkt. Fiske, bärplockning och jakt, tiden flyger i väg när man fyller sin frysbox ur den rena naturen. Närproducerad mat när den är som bäst.”

Saariselän laskettelukeskus on Suomen pohjoisin.

Ät gott

”Laanilan kievari är en stämningsfull restaurang med utmärkt service och lokala smaker. Kievaris brunch är värd att uppleva. Också Inarin Kultahovi, som har ett gott rykte och har fått mycket beröm, är värd allt uppskattning och det lönar sig absolut att själv uppleva och njuta av den. Restaurangen Kaunispään Huippu bjuder på både god mat och en fantastisk utsikt.”

Inarinjärvellä lautasellinen hilloja.

Njut av sommaren i Lappland

”Älven Ivalojokis oändliga vackra, rena och stora sandstränder. Stränder finns här och där längs älven. I för sig kanske det inte varje sommar är så varmt att man kan bada mycket, men jag tror att man just därför tycker så mycket om dessa platser när man äntligen kan njuta av dem.”

Inarinjärvellä voi käydä myös melomassa.

Bekanta dig med områdets historia

”Om man är intresserad av historia kan man bland annat bekanta sig med flera fångläger och beundra Raja-Jooseppi gårdstun.”

Inarijärvi: Harri Tarvainen / Visit Finland
Vaeltajat Ostamotunturilla: Kirsi Ukkonen / Metsähallitus / Lapin materiaalipankki

Ivalo Airport: Finavia / Pasi Salminen
Saariselkä-kuvat: Rob Smith/Visit Finland

Läs även:

Flygplatschefen presenterar sitt favoritställe i Kittilä: ”Upplevelser året runt”
Flygplatschefen berättar om sina favoriter: de bästa platserna i Rovaniemi