Ohita navigaatio

Kiilopää, Tuulispää, tunnetko jo tunturit? Näe ja koe Ivalon elämykset

Artikkeli julkaistu
10.02.2021 klo 15:31
Arkistointipäiväys
Luminen rinne Saariselällä.
Ihmisiä & Ilmailua
Ivalon lentoaseman palvelupäällikkö Virpi Kuismin kertoo lentoaseman kuulumiset ja parhaat vinkit alueen matkailijoille Finavian Minun Lappini-sarjassa.

Rovaniemeläissyntyinen Virpi Kuismin päätyi Ivaloon 13 vuotta sitten sesonkityöhön. Finavian palveluksessa lentoaseman palvelupäällikkönä Kuismin on ollut vuodesta 2016 lähtien.

─ Aika kuluu huomaamatta, kun jokainen työpäivä on erilainen. Meidän henkilökuntaamme ei koskaan voi kehua tarpeeksi. Yhteen hiileen puhaltaminen näkyy kaikessa tekemisessä ja aina asiakkaille saakka. Ehdoton lempipaikkani lentoasemalla on meidän yhteinen kahvihuoneemme, jossa pidetään yhteiset palaverit, vaihdetaan kuulumiset ja jaetaan työtehtävät. Sieltä takahuoneesta lähtee kaikki se ulospäin näkyvä työ.

Ivalon lentoasema talvella.

Ivalon lentoasema palvelee matkustajia pandemian aikanakin, vaikka matkustajamäärät ovatkin totuttua pienempiä. Hiljaisempaa aikaa käytetään palvelun kehittämiseen. Lentoasemalla on viime vuonna valmistunut uusi saapuvien matkustajien halli.

Pohdimme, miten palveluita ja toimintaa kehittää vielä paremmaksi ja sujuvammaksi, kun suunta lähtee taas pian toivottavasti toiseen suuntaan. Kaipuu puheensorinaan, säpinään ja talvisesonkiin toki on. Odotamme, että uusi saapuvien matkustajien halli pääsisi oikeuksiinsa sen täyttyessä asiakkaista.

Ivalon lentoasema on mukana myös pilotoinnissa, jossa vähäpäästöisellä biopolttoaineella kulkeva traktori ohjelmoidaan puhdistamaan kiitoteitä itsenäisesti.

Tällä hetkellä Finnair lentää Ivaloon kahdeksan viikkovuoroa.

Palvelemme täällä Ivalon lentoasemalla matkustajia kuten aina: suurella sydämellä ja leveällä hymyllä. Täällä ollaan valmiina palvelemaan ihan kaikki tulijat ja lähtijät. Ravintolat ja myymälät ovat avoinna aina lähtevien ja saapuvien lentokoneiden ajan.

Virpin vinkit Ivaloon

Nauti kauneudesta

"Inarijärveä ei voi olla mainitsematta, se on häikäisevä ja jylhä. Upea kesät talvet niin kaamoksessa kuin keskiyön auringossa. Kesällä järvellä veneestä ihailtaessa tai tunturin huipun päältä nähtynä. Ei ole turhaan mainettaan ansainnut.

Vaeltajat Otsamotunturilla.

Sitten tietenkin tunturit, joiden päältä selkeässä säässä näkee kauas: Pyhä-Nattaset, Otsamotunturi, Kiilopää ja Kaunispää nimetäkseni muutaman. Mutta useat vähän tuntemattomammatkin tunturit on kivuttavissa ja näkemisen arvoisia."

Retkeile

"Lempipaikkojani Inarin kunnassa ovat Kiilopää ja Tuulispää sekä Tuulisjärvi. Ne on niitä paikkoja, joissa sain ensikosketukseni tämän kunnan huikeisiin maisemiin ja joiden näkymiä aina vaan käyn ihailemassa. Kiilopään laskeminen talvella pulkalla on uskomattoman hauskaa vielä aikuisenakin."

Saariselällä pulkkamäessä.

"Loputtomat maastot ja reitit maastopyöräilyyn, niin merkittyjä reittejä kuin loputon verkosto metsäautoteitä ja -uria, joita seuraamalla voi päätyä upeiden metsäjärvien ja kurujen laidoille. Ski Saariselkä on lapsiperheen loisto laskettelupaikka, kaikki sopivan lähellä ja helposti löydettävissä sekä mitä loistavin palvelu. Kalastus, marjastus ja metsästys, siinä aika kuluu siivillä, kun omaa pakastinta täyttää puhtaasta luonnosta. Lähiruokaa parhaimmillaan."

Saariselän laskettelukeskus on Suomen pohjoisin.

Herkuttele

"Laanilan kievari on tunnelmallinen ravintola, jossa on loistava palvelu ja paikallisia makuja. Kievarin brunssit ovat kokemisen arvoisia. Paljon mainetta saanut ja kehuttu Inarin Kultahovi on myös jokaisen kehunsa arvoinen ja ehdottomasti kannattaa itse käydä kokemassa ja nauttimassa. Kaunispään Huippu tarjoaa hyvän ruoan lisäksi upeat maisemat"

Inarinjärvellä lautasellinen hilloja.

Nauti Lapin kesästä

"Ivalojoen loputtomat upeat puhtaat ja isot hiekkarannat. Näitä löytyy sieltä täältä pitkin jokea. Toki ihan joka kesä ei välttämättä näistä tarkene montaa kertaa nauttia. Ehkä juuri siksi ne ovat sitäkin mieluisempia paikkoja, kun niistä pääsee nauttimaan"

Inarinjärvellä voi käydä myös melomassa.

Tutustu historiaan

"Historiasta kiinnostuneille on muun muassa useita vankileirejä tutustuttavaksi ja Raja-Joosepin kenttä ihailtavaksi."

Lue lisää Lapista:

Lentoasemanpäällikkö esittelee suosikkinsa: Rovaniemen parhaat paikat

Kittilän salatut helmet

Inarijärvi: Harri Tarvainen / Visit Finland
Vaeltajat Ostamotunturilla: Kirsi Ukkonen / Metsähallitus / Lapin materiaalipankki

Ivalo Airport: Finavia / Pasi Salminen
Saariselkä-kuvat: Rob Smith/Visit Finland