Ohita navigaatio

Lentoasemanpäällikkö esittelee suosikkinsa: Rovaniemen parhaat paikat

Artikkeli julkaistu
20.01.2021 klo 15:16
Arkistointipäiväys
Jätkänkynttilä-silta Rovaniemellä.
Ihmisiä & Ilmailua
Rovaniemen lentoasemanpäällikkö Johan Juujärvi kertoo Finavian uudessa Minun Lappini -juttusarjassa suosikkipaikkansa kotikaupungissaan.

Rovaniemelta kotoisin oleva lentoasemanpäällikkö Johan Juujärvi kertoo, että kaupungissa ja sen lähettyvillä on kauppojen ja kulttuurin lisäksi harrastusmahdollisuuksia kaikille neljälle vuodenajalle.

Ounasvaaran ulkoilualueella löytyy laskettelurinteitä, hiihtolatuja, kävely-, juoksu- ja maastopyöräreittejä. Lähes jokaiseen Lapin hiihtokeskukseen maksimissaan parin tunnin ajomatka. Nämä kaikki, ja etenkin luonnon läheisyys tekevät Rovaniemestä hyvän ja turvallisen paikan asua.

Tykkylumen peittämät puut Lapin metsässä.

Kaihuanvaara on puolestaan Juujärven mukaan Rovaniemen salattu helmi. Se sijaitsee 60 kilometriä Rovaniemeltä itään päin Kemijoen varressa. Talvella sen laelta löytyy tykkylumen peittämät puut ja kesällä sen monipuoliset reitit ovat tutustumisen arvoisia.

Pinta-alaltaan Rovaniemi on Euroopan suurin kaupunki. Viime vuosina voimakkaasti kasvanut matkailu on lisännyt palveluita Rovaniemellä. Napapiirin alue on kehittynyt ja sinne on tullut majoitusmahdollisuuksia mökeistä lasi-igluihin. Joulupukin Pajakylästä löytyy myös se aito joulupukki.

Rovaniemen joulupukin pajakylän sisäänkäynti.

Juujärvi on asunut kaupungissa pysyvästi vuodesta 1996. Rovaniemen lentoaseman päällikkönä hän on toiminut viitisen vuotta. Lentoasema on hänelle kuitenkin tuttu jo vuosien takaa. Sinne vei sekä lennokkiharrastus että ensimmäinen kesätyö.

─ Lempipaikkani lentoasemalla on toisen kerroksen keinutuolialue. Sieltä näkyy niin kiitotielle, asematasolle kuin terminaaliin sisälle ja sieltä voi seurata lentoaseman elämää niin kesällä kuin talvella. Kesällä sieltä näkyy ilta-aurinko hienosti.

Talvea aletaan valmistella jo kesällä

Talvikauteen valmistaudutaan lentoasemalla huolellisesti. Se on pitkä, sillä yleensä ensilumi sataa jo syyskuun loppupuolella ja talvi jatkuu aina toukokuun alkupuolelle asti. Talvikunnossapitokalusto pitää saada huollettua kesällä, jotta se saadaan heti käyttöön, kun lunta alkaa sataa.

─ Silloin lumi pitää saada poistettua 115 hehtaarin alueelta nopeasti ja tehokkaasti. Onneksi tässä on apuna osaava henkilöstö niin kunnossapidossa kuin terminaalipalveluissa, Juujärvi kertoo.

Lentokone auringonlaskussa lentoasemalla.

─ Tulevasta talvikaudesta tulee poikkeuksellinen, sillä tällä hetkellä ensimmäiset suorat ulkomaan lennot olisivat vasta helmikuun puolessa välissä. Sitä ennen meillä on Finnairin noin 22 viikkovuoroa Helsinkiin. Lentoaseman terminaalin porttialueen ravintola sekä matkamuistomyymälä palvelee matkustajia lentojen lähtöaikaan.

Lentoasemanpäällikkö Johan Juujärven vinkit

Retkeile

”Keväällä ja kesällä kannattaa kokeilla koskenlaskua Raudanjoella. Talvella Suomen paras jääkiipeilykohde on Korouomassa, joka on hieno käyntikohde myös kesällä."

Kodassa keskellä lumista metsää.

"Auttiköngäs on kaunis retkikohde kaikkina vuodenaikoina. Siellä on yksi Suomen hienoimmista putouksista ja voi nauttia aarniometsän rauhasta. Alueella on myös näköalatorni, josta voi nähdä alueen muita vaaroja ja ikimetsiä.”

"Moottorikelkkailu on suosittu laji Rovaniemellä ja moottorikelkkoja voi vuokrata omaan käyttöön tai osallistua moottorikelkkasafareille, joita on tarjolla lyhyistä aloittelijoille tarkoitetuista ajeluista aina monta tuntia kestäviin kelkkasafareihin."

Herkuttele

”Ravintolatarjontaa Rovaniemeltä löytyy kaikista hintaluokista. Kannattaa käydä kokeilemassa illallista Lapland hotelli Sky Ounasvaaran ravintolassa. Viehättävä kesärafla Sauna Kemijoen rannalla tarjoaa kesällä niin ruokaa kuin saunomista. Keskustassa suosittuja paikkoja ovat Café & Bar 21 sekä aitoa meksikolaista ruokaa tarjoava Yuca. Sushia löytyy Himosta.

Ehkäpä Suomen parasta aamiaista saa Arctic Light Hotellista. Perinteistä lappilasta ruokaa tarjoaa Nili ja uusin ravintola Gustav Kitchen & Bar on vierailemisen arvoinen paikka.”

Nauti kulttuurista

”Kulttuurikeskus Korundissa voi nauttia Rovaniemen taidemuseon näyttelyistä ja heidän konserttitarjontansa on monipuolista. Arktikumissa voi tutustua pohjoisen alueen historiaan, luontoon ja kulttuuriin. Rakennus itsestään on jo käymisen arvoinen paikka."

Arktikum Rovaniemellä.

”Tiedekeskus Pilkkeessä kerrotaan pohjoisten metsien kestävästä käytöstä, metsien kasvatuksesta ja metsäperäisistä tuotteista.”

Alvar Aallon ystäville

”Tiesittekö, että Rovaniemen keskustan asemakaava on Alvar Aallon suunnittelema ns. Poronsarvikaava, missä keskusta jää poron pään sisään ja pohjoiseen, länteen ja etelään vievät tiet muodostava sarvet? Alvar Aallon suunnittelemia rakennuksia on huomattava määrä, kuten Rovaniemen kulttuuri ja hallintokeskus, jonka muodostavat Rovaniemen kaupungintalo, kaupunginkirjasto sekä kongressikeskus Lappia-talo, jossa toimi myös Rovaniemen teatteri, sekä asuintaloja.”

Kuvat:
Jätkänkynttilä-silta/ Visit Finland
Ounasvaara Visit Finland/ Vastavalo/Marko Junttila
Joulupukin Pajakylä Visit Finland
Lentokone auringonlaskussa Finavia
Kota Visit Finland/Juho Kuva
Arktikum Visit Finland

Lue lisää Lapista:

Kittilän salatut helmet