Hoppa över navigering

Flygplatschefen presenterar sina favoriter: de bästa platserna i Rovaniemi

Article published
20.01.2021 kl 15:16
Archived
Jätkänkynttilä-silta Rovaniemellä.
Människor & Luftfart
Rovaniemis flygplatschef Johan Juujärvi berättar om sitt favoritställe i sin hemstad i Finavias nya artikelserie Mitt Lappland.

Flygplatschef Johan Juujärvi som är uppvuxen i Rovaniemi berättar att det förutom affärer och kultur även finns gott om aktiviteter i staden och i närheten av den under alla fyra årstider.

─ På Ounasvaara friluftsområde finns det slalombackar, skidspår, vandringsleder, löprundor och terrängcykelleder. Till nästan alla skidcenter i Lappland är det högst två timmars bilresa. Allt detta och framför allt närheten till naturen gör Rovaniemi till ett bra och tryggt ställe att bo på.

Tykkylumen peittämät puut Lapin metsässä.

Området Kaihuanvaara är enligt Juujärvi Rovaniemis dolda pärla. Det ligger 60 kilometer österut från Rovaniemi vid Kemi älv. På vintern är dess krön täckt av snötyngda träd och på sommaren finns det mångsidiga vandringsleder som är väl värda att bekanta sig med.

Rovaniemi är Europas till ytan största stad. Under de senaste åren har turismen ökat kraftigt, vilket har utökat servicen i Rovaniemi. Polcirkelns område har utvecklats och där finns nu övernattningsmöjligheter i form av allt från stugor till glasigloor. I jultomtens by Joulupukin Pajakylä finns även den äkta jultomten.

Rovaniemen joulupukin pajakylän sisäänkäynti.

Juujärvi har varit permanent bosatt i staden sedan år 1996. Han har varit chef för flygplatsen i Rovaniemi i ungefär fem år. Flygplatsen är ändå ett bekant ställe för honom sedan många år tillbaka. Detta tack vare hans modellflygplanshobby och det första sommarjobbet.

─ Mitt favoritställe på flygplatsen är gungstolshörnan på andra våningen. Därifrån ser man landningsbanan, plattan och in i terminalen och har möjlighet att följa livet på flygplatsen både på sommaren och på vintern. På sommaren syns även den vackra kvällssolen.

Förberedelserna inför vintern börjar redan på sommaren

Flygplatsen förbereder sig noggrant inför vintersäsongen. Den är lång för i allmänhet kommer den första snön redan i slutet av september och vintern fortsätter ända till början av maj. Det gäller att utföra service på all utrustning för vinterunderhåll på sommaren, så att utrustningen är i skick och går att använda den då det börjar snöa.

─ Då måste det gå snabbt och effektivt att få bort snön från ett 115 hektar stort område. Som tur är har vi en kompetent personal både inom underhållet och terminaltjänsterna, berättar Juujärvi.

Lentokone auringonlaskussa lentoasemalla.

─ Den kommande vintersäsongen blir annorlunda än vanligt i och med att de första direktflygen till utlandet som det ser ut nu lyfter först i mitten av februari. Före det har vi cirka 22 veckoturer som Finnair flyger till Helsingfors. Restaurangen och souvenirbutiken i portområdet i flygplatsterminalen har öppet för resenärer i samband med flygens avgångstider.

Flygplatschefen Johan Juujärvis tips

Gör utfärder

”På våren och sommaren lönar det sig att pröva på forsränning i älven Raudanjoki. På vintern finns Finlands bästa ställe för isklättring i Korouoma som är ett fint besöksmål även på sommaren.”

Kodassa keskellä lumista metsää.

”Auttiköngäs är ett vackert utflyktsmål under alla årstider. Där finns ett av Finlands finaste vattenfall och möjlighet att njuta av lugnet i urskogen. På området finns även ett utsiktstorn och därifrån kan man se ut över områdets övriga skogklädda höjder och urskogar.”

”Snöskoteråkning är en populär gren i Rovaniemi. Det går att hyra snöskotrar för eget bruk eller delta i snöskotersafaris. Snöskotersafaris finns i alla former, allt från korta turer för nybörjare till långa snöskoterfärder som tar många timmar.”

Ät gott

”Restauranger finns i alla prisklasser i Rovaniemi. Det lönar sig absolut att äta middag i restaurangen i Lapland hotels Sky Ounasvaara. Sommarrestaurangen Sauna vid Kemi älvs strand erbjuder både mat och bastubad på sommaren. Populära ställen i centrum är Café & Bar 21 och restaurang Yuca som serverar äkta mexikansk mat. Sushi finns i restaurang Himo.

Arctic Light Hotel har troligtvis Finlands bästa frukost. Traditionell lappländsk mat serveras i restaurang Nili och den nyaste restaurangen Gustav Kitchen & Bar är definitivt värd ett besök.”

Njut av kultur

”I kulturcentret Korundi finns möjlighet att njuta av utställningarna i Rovaniemis konstmuseum och deras mångsidiga konsertutbud. I museet och vetenskapscentret Arktikum har du chansen att uppleva det nordliga områdets historia, natur och kultur. Byggnaden i sig är väl värd ett besök.”

Arktikum Rovaniemellä.

”I vetenskapscentret Pilke får vi veta mera om hållbar användning av skogarna i norr, skogsodling och produkter från skogen.”

För vänner av Alvar Aalto

”Visste du att detaljplanen för Rovaniemis centrum är planerad av Alvar Aalto, den s.k. Poronsarvikaava (renhornsplanen). I den ligger centrum inne i renens huvud och vägarna som går mot norr, väst och öst bildar hornen. Det finns en ansenlig mängd byggnader som planerats av Alvar Aalto i staden, bl.a. Rovaniemi kultur- och förvaltningscentrum som består av Rovaniemi stadshus och stadsbibliotek, kongresscentret Lappia-talo där även Rovaniemis teater finns samt bostadshus.”

Bilder:

Bron Jätkänkynttilä-silta/Visit Finland
Ounasvaara Visit Finland/Vastavalo/Marko Junttila

Jultomtens by Joulupukin Pajakylä Visit Finland
Flygplan i solnedgång Finavia
Kåta Visit Finland/Juho Kuva
Arktikum Visit Finland

Läs även:


Flygplatschefen presenterar sitt favoritställe i Kittilä: ”Upplevelser året runt”
Kiilopää, Tuulispää – känner du till fjällen? Se och upplev de bästa ställena i Ivalo