Ohita navigaatio

Liiketoimintakatsaus tammi-kesäkuu 2020: Koronakriisi heikensi merkittävästi Finavian liiketoimintaa

Artikkeli julkaistu
26.08.2020 klo 11:10
Arkistointipäiväys
Henkilö kävelee terminaalissa maskin kanssa
Yritys
Finavian tammi-kesäkuuta leimasi koronakriisi, joka vähensi rajusti matkustamista ja lentoliikennettä laskien kokonaismatkustajamäärää -60,6 prosentilla. Liikennemäärien romahtamisen myötä Finavian liikevaihto laski -47,8 prosenttia. Tällä hetkellä lentoliikenteen elpymiseen liittyvät epävarmuustekijät tekevät vaikeaksi arvioida lentoliikenteen palautumisen aikataulua.

Aasiasta vuoden vaihteessa levinnyt koronavirus (COVID-19) julistettiin maailmanlaajuiseksi pandemiaksi maaliskuussa, jonka jälkeen useat valtiot asettivat matkustusrajoituksia. Kansainvälisen ilmakuljetusliitto IATA:n mukaan matkustajamäärät laskivat tarkastelujakson aikana 57,6 % edelliseen vuoteen verrattuna.

Finavian lentoasemilla koronakriisi painoi maaliskuusta lähtien matkustajamäärät voimakkaaseen laskuun. Suomessa otettiin käyttöön sisärajatarkastukset maaliskuun aikana, mikä vähensi matkustajia entisestään. Useimmat lentoyhtiöt peruivat lentojaan koronaviruksen vuoksi ja Finavia sulki osan lentoasemistaan siihen saakka, kunnes lennot jälleen alkavat. Finavia sulki myös Helsinki-Vantaalla muun muassa terminaaliosia, palveluita ja yhden kolmesta kiitotiestä. Suomessa matkustusrajoituksia lievennettiin 13. toukokuuta 2020 alkaen ja pieneen osaan Euroopan maista sai jälleen matkustaa.

Tammi-kesäkuun aikana matkustajamäärä laski -60,6 %. Matkustajia oli yhteensä 5,0 miljoonaa (12,8). Koronakriisi romahdutti matkustajamäärät Helsinki-Vantaalla huhtikuun alusta alkaen. Lentoasemalla oli huhti-kesäkuussa 139 000 matkustajaa, mikä oli vain 2,4 prosenttia edellisen vuoden vastaavasta ajasta. Helsinki-Vantaalla matkustajamäärä laski katsauskauden aikana –62,4 %. Matkustajia oli yhteensä 4,0 miljoonaa. Alueellisten verkostolentoasemien kautta kulki katsauskaudella yhteensä 1,0 miljoonaa matkustajaa, missä oli laskua -51,6 %. Lapin lentoasemien matkustajamäärä laski -31,2 % ja oli 0,5 miljoonaa.

Lentojen ja matkustajamäärien voimakas väheneminen heikensi merkittävästi Finavian taloutta. Tammi-kesäkuun 2020 liikevaihto laski 47,8 % ja oli 102,1 miljoonaa euroa (195,7).  Käyttökate ilman kertaluonteisia eriä heikkeni 98,0 % ja oli 1,4 miljoonaa euroa (68,7). Liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä oli -48,0 miljoonaa euroa (25,3).

Finavia käynnisti maaliskuussa taloutensa vahvistamiseksi yhtiön historian laajimman sopeuttamisohjelman, jossa tehtiin kustannusleikkauksia operatiiviseen toimintaan ja karsittiin investointeja. Lisäksi koko henkilöstö lomautettiin määräajaksi. Kesäkuussa Finavia päätti uusista lomautuksista, jotka aloitetaan syksyllä. Finavia jatkoi kustannussäästöjen toteuttamista niin henkilöstökuluista kuin operatiivisista kuluista. Loppusuoralla olevia strategisia investointiohjelmia Helsinki-Vantaan ja Lapin lentoasemilla päätettiin jatkaa, sillä vuosikymmenten tarpeita varten toteutettavia laajennuksia tullaan tarvitsemaan tulevaisuudessa.

Viruksen leviämisen estämiseksi Finavia siirtyi poikkeustilannejohtamiseen ja teki matkustaja- ja lentokenttäprosesseihin isoja muutoksia. Finavia huolehti tehostetusti siivouksesta ja hygieniasta sekä avusti matkustajia turvallisen ja sujuvan lentomatkan mahdollistamiseksi. Toimenpiteet perustuivat terveys- ja muilta viranomaisilta saatuihin määräyksiin sekä Finavian omaan aktiiviseen toimintaan.

Lentoalan elpyminen edellyttää pandemian laantumisen ja matkustusrajoitusten purkamisen lisäksi lentotarjonnan ja -kysynnän palautumista. Tarkkaa arviota kriisistä toipumiseen on liian aikaista esittää. Matkustusrajoitusten sekä lentoliikenteen kysynnän ja tarjonnan lisäksi myös globaali talouskehitys ja yleinen yhteiskunnan elpyminen vaikuttavat siihen, millaisella aikataululla matkustaminen toipuu.