Ohita navigaatio

Matkustusrajoitukset muuttuvat 5.10.

Artikkeli julkaistu
25.09.2020 klo 14:34
Helsinki-Vantaan lentoasema kuvattuna asematasolta
Maahantulon rajoitukset otetaan käyttöön Suomen sekä Liettuan, Puolan ja San Marinon välisessä liikenteessä 5. lokakuuta 2020. Tämä tarkoittaa, että vapaasti voi matkustaa vain muutamaan Euroopan maahan.

TÄMÄ TIEDOTE ON ARKISTOITU – Ajantasaiset koronatiedot löydät täältä.

Ulkomaanmatkustukseen on luvassa helpotusta 23. marraskuuta alkaen, jolloin Suomessa otetaan rajoitusten sijaan käyttöön testaukseen perustuva maahantulon malli. Siihen asti Suomen ja matkustusrajoitusten piiriin kuuluvien maiden välillä ei suositella vapaa-ajan matkustamista.

Luettelo matkustusrajoitusten piirissä olevista maista on saatavilla sisäasiainministeriön sivuilta. Samalta sivulta saa myös tiedon niistä maista, jotka ovat normaalin matkustamisen piirissä.

Karanteeniohjeet 1.10. – 22.11.2020

Saapuessa Suomeen rajoitusten piirissä olevasta maasta, matkailijan tulee jäädä 14 vuorokauden omaehtoiseen karanteeniin ja siirtyä pois lentoasemalta omalla autolla tai taksilla. Karanteenia voi lyhentää alla mainituin edellytyksin.

Suomalaiset ja Suomessa asuvat: Kun saavut Suomeen, kuulut omaehtoisen karanteenin piirin 14 vuorokauden ajan. Jos haluat lyhentää karanteenia, mene maksuttomaan koronatestiin heti Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja toiseen testiin aikaisintaan 72 tuntia maahantulosta. Voit keskeyttää karanteenin, kun molempien testien tulos on negatiivinen.

Muut, matkan kesto alle 72 tuntia: Karanteenia ei tarvita, jos sinulla on maahan saapuessa alle 72 tuntia vanha todistus negatiivisesta koronatestistä.

Muut, matkan kesto yli 72 tuntia: Kun saavut maahan, siirry omaehtoiseen 14 vuorokauden karanteeniin. Jos sinulla on maahan saapuessa alle 72 tuntia vanha todistus negatiivisesta koronatestistä ja menet toiseen testiin aikaisintaan 72 tunnin kuluttua maahan saapumisesta ja myös toisen testin tulos negatiivinen, voit päättää karanteenin. Ensimmäiseen, maksuttomaan koronatestiin voi myös mennä Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Tarkista tarkemmat maahantulo-ohjeet THL:n verkkosivuilta.

Lisätietoja

Lisää tietoa lentomatkustuksesta koronan aikana saa Finavian laatimalta Usein kysytyt kysymykset ja vastaukset -sivuilta.

Lisätietoja uudesta ennakkotestaukseen perustuvasta maahantulomallista saa valtioneuvoston ja Rajavartiolaitoksen nettisivuilta .

Matkustusrajoitukset perustuvat koronaviruksen ilmaantuvuuteen

Hallitus asetti syyskuussa koronaviruksen ilmaantuvuudelle uuden raja-arvon. Jos maassa ei ole todettu yli 25 uutta tautitapausta 100 000 ihmistä kohden edellisen 14 vuorokauden aikana, Suomessa voidaan luopua maahantulorajoituksista kyseisen maan kohdalla. Tautitilannetta tarkastellaan kerran viikossa, mikä voi aiheuttaa muutoksia maakohtaisiin rajoituksiin.

Matkustus