Lentomatkustus koronan aikana

Matkustajien turvallisuus on Finavialle ensisijaisen tärkeää. Huolehdimme turvallisuudesta lentoasemilla monin toimenpitein, jotta matkustajat voivat vierailla lentoasemillamme luottavaisin mielin.

Ennen lentoasemalle tuloa

Minne Suomesta voi matkustaa?

Suomesta voi normaaliin tapaan lentää niihin maihin, joiden osalta matkustusrajoitukset on purettu. Matkustusrajoitusten piirissä oleviin maihin voit matkustaa vain välttämättömästä syystä. Katso lisätiedot THL:n sivuilta.

Tarkista aina ennen lennolle lähtöä kohdemaasi mahdolliset maahantulo- ja karanteenimääräykset. Ne saat IATA:n verkkosivuilta. Matkustaessasi Suomen ulkopuolelle, muista tarkistaa kohdemaan mahdolliset koronatestivaatimukset lentoyhtiöltäsi.

Mitä koronaohjeita minun pitää huomioida jo kotona?

Tarkista, mitä tavaroita voit kuljettaa käsimatkatavaroissa ja mitä ruumaan menevissä matkatavaroissa. Noudata lentoyhtiösi antamia ohjeita matkatavaran määrästä ja painosta.

Tee lähtöselvitys kotona aina, kun se on mahdollista.

Ota matkalle mukaan riittävästi maskeja. Tarvitset niitä koko matkan ajan sekä lentoasemalla että lentokoneessa.

Tarkista matkavakuutuksesi kattavuus. Ota ulkomaanmatkalle mukaan passi.

Tarkista aina ennen ulkomaanlennolle lähtöä kohdemaasi mahdolliset maahantulo- ja karanteenimääräykset. Ne saat IATA:n verkkosivuilta.

Tutustu etukäteen myös oman lentoyhtiösi ohjeistukseen. Finnairin matkustajat saavat lisätietoa tästä.

Mistä löydän terminaalien aukioloajat?

Finavian lentoasemien aukioloajat voit tarkistaa tästä.

Voinko tulla Helsinki-Vantaalle saattamaan matkustajia?

Kontaktien vähentämiseksi ja turvavälien säilyttämiseksi terminaali 2 on tällä hetkellä tarkoitettu vain matkustajille ja henkilökunnalle.

Terminaali 1 on varattu hakijoiden ja saattajien odotusalueeksi. Lähin paikoitusalue sijaitsee pysäköintitalo P3:ssa.

Terminaali 2:n edustalla voi pysähtyä hetkeksi ja jättää matkustajan kyydistä. Pysäköinti ei ole sallittua, vaan alueelta pitää poistua nopeasti.

Mitä teen, jos tunnen itseni sairaaksi?

Älä tule lentoasemalle, jos tunnet itsesi sairaaksi tai jos sinulla on Covid-19-taudin oireita. Sairaana ei pidä matkustaa.

Jos epäilet koronatartuntaa, tee oirearvio osoitteessa omaolo.fi tai soita oman alueesi terveyskeskukseen, päivystykseen tai Päivystysavun numeroon 116 117.

Lentoasemalla

Mitä koronaohjeita minun pitää noudattaa lentoasemalla?

  • Käytä aina maskia; kun lähdet matkalle, saavut matkalta tai kun tulet vastaan tai saatat matkustajia.
  • Huolehdi hyvästä käsihygieniasta.
  • Pidä riittävä turvaväli muihin matkustajiin ja henkilökuntaan.
  • Seuraa lentoaseman kuulutuksia ja kylttejä. Noudata henkilökunnan ohjeita.
  • Jos sinulla on ruumaan meneviä matkatavaroita tai teet lähtöselvityksen lentoasemalla, käytä itsepalveluautomaatteja.

Pitääkö minun käyttää maskia lentoasemalla?

Edellytämme maskin käyttöä kaikilta lentoasemillamme asioivilta.

Voit hankkia suojamaskeja useista Helsinki-Vantaan myymälöistä, kioskeista ja maskiautomaateista. Myös muun muassa Ivalossa, Rovaniemellä, Oulussa, Kittilässä, Kuusamossa ja Vaasassa on myynnissä maskeja.

Havainnekuva lentoaseman maskiohjeistuksesta matkustajille

Voinko vaihtaa konetta Helsinki-Vantaalla?

Vaihtomatkustus Helsinki-Vantaan kautta on sallittua sekä kotimaan lennoille että non-Schengen ja Schengen maihin. Lue tarkemmat ohjeet ja yksityiskohdat Rajavartiolaitoksen sivuilta.

Matkustaessasi Suomen ulkopuolelle, muista tarkistaa kohdemaan matkustusrajoitukset ja mahdolliset koronatestivaatimukset lentoyhtiöltäsi.

Voinko ostaa maskeja lentoasemalta?

Voit hankkia suojamaskeja useista Helsinki-Vantaan myymälöistä, kioskeista ja maskiautomaateista. Myös muun muassa Ivalossa, Rovaniemellä, Oulussa, Kittilässä, Kuusamossa ja Vaasassa on myynnissä maskeja.

Havainnekuva lentoaseman maskiohjeistuksesta matkustajille

Mitkä ravintolat ja palvelut ovat tällä hetkellä avoinna lentoasemilla?

Ravintoloiden ja palvelupisteiden aukioloajat vaihtelevat tällä hetkellä. Helsinki-Vantaan palveluiden aukioloajat voit tarkistaa tiedotteestamme. Maakuntalentoasemien palveluiden aukioloajat saat täältä.

Mitä Finavia on tehnyt koronan leviämisen estämiseksi?

Aloitimme tehostetun siivouksen ja pintojen desinfioinnin jo tammikuussa. Terminaaliin on sijoitettu yli 300 käsidesiannostelijaa. Turvatarkastuslaatikoiden puhdistusta on tehostettu UVC-teknologian avulla.

Turvaetäisyyksien säilyttämiseksi ja matkustusrajoitusten toteuttamiseksi matkustajien kulkureittejä on järjestelty uudelleen ja tilojen kapasiteettia on rajoitettu. Lisäksi olemme teipanneet lattiaan yli 2 000 turvavälitarraa. Sata asiakaspalvelupistettä on suojattu pleksein ja lentoasemalle on hankittu yli 100 000 maskia.

Kuulutamme seitsemän minuutin välein kolmella eri kielellä viranomaisten ohjeita.

Ulkomailta palattaessa

Mitä teen, jos epäilen koronatartuntaa?

Kun saavut ulkomailta Helsinki-Vantaalle, voit käydä maksuttomassa koronatestissä. Hakeudu Vantaan kaupungin terveysneuvontaan, joka on avoinna saapuvien lentojen mukaan. Infopiste sijaitsee terminaali 2:ssa saapuvien kerroksessa, tuloaulojen 2A ja 2B välissä. Sieltä terveydenhuollon ammattilaiset ohjaavat sinut lentoaseman koronatestaukseen.

Muilla Finavian lentoasemilla paikallisen terveysviranomaisen yhteystiedot ovat saatavilla terveysinfopisteen esitetelineestä.

Mitä lentoaseman koronatestaus maksaa?

Vantaan kaupunki on Helsinki-Vantaalla järjestänyt ulkomailta saapuville matkustajille maksuttoman koronatestauksen. Hakeudu terveysinfopisteelle, joka sijaitsee terminaali 2:ssa saapuvien kerroksessa (tuloaulojen 2A ja 2B välissä). Palvelu on avoinna saapuvien lentojen mukaan.

Muilla lentoasemilla ei ole viranomaisen järjestämää koronatestauspistettä. Paikallisen terveysviranomaisen yhteystiedot saat esitteestä, joka on saatavilla terminaalissa.

Voinko käydä koronakoirien luona testattavana?

Koronakoiratestaus on tarkoitettu kaikille ulkomailta saapuville matkustajille. Testaus on maksuton ja anonyymi.

Jos testitulos on positiivinen, matkustaja ohjataan Vantaan terveysinfopisteelle.

Koronakoirapalvelu toimii arkisin, ja aukioloajat määräytyvät koirien jaksamisen mukaan. Koiratoiminnasta vastaavat Wise Nose ry ja Nose Academy Oy.

Voinko lähteä lentoasemalta bussilla tai junalla?

Jos saavut matkustusrajoitusten piiriin kuuluvasta maasta tai jos sinulle on tehty koronatesti lentoasemalla, jatka matkaasi lentoasemalta omalla autolla tai taksilla. Vältä junien ja bussien käyttämistä.

Luettelot vapaan matkustuksen ja matkustusrajoitusten piirissä olevista maista saat THL:n sivuilta.

Milloin minun pitää olla karanteenissa?

Omaehtoinen 10 vuorokauden karanteeni ja samalla julkisten liikennevälineiden välttäminen koskee sinua, kun saavut Suomeen matkustusrajoitusten piiriin kuuluvasta maasta tai olet viimeisen kahden viikon aikana oleskellut rajoitusten piiriin kuuluvassa maassa. Lue tarkemmat ohjeet THL:n sivuilta.

Voiko karanteeniaikaa lyhentää?

Jos olet suomalainen tai asut Suomessa, voit 1. lokakuuta 2020 alkaen lyhentää omaehtoista 10 vuorokauden karanteenia.

Mene lentoaseman koronatestiin heti Suomeen saavuttuasi ja toiseen koronatestiin aikaisintaan 72 tunnin kuluttua ensimmäisestä testistä.

Toiseen testiin voit mennä oman kotikuntasi terveydenhuollon ohjeiden mukaan tai käymällä yksityisen palveluntarjoajan Covid19-testissä. Jos molempien testien tulos on negatiivinen, voit lopettaa omaehtoisen karanteenin. Lue tarkemmat ohjeet THL:n sivuilta.

Voinko tulla matkustajia vastaan Helsinki-Vantaan terminaaliin?

Kontaktien vähentämiseksi ja turvavälien säilyttämiseksi terminaali 2 on tällä hetkellä tarkoitettu vain matkustajille ja henkilökunnalle.

Sovi tapaamispaikaksi terminaali 1, joka on varattu hakijoiden odotusalueeksi. Lähin pysäköintialue on P3.

Hakija voi myös odottaa matkustajaa autossa, jolloin se kannattaa pysäköidä P5:een.

Koronatestaus Helsinki-Vantaan lentoasemalla

Matkustajien koronatestaus pystytään Helsinki-Vantaalla toteuttamaan useilla eri tavoilla, mikä luo joustavuutta ja sujuvoittaa matkustamista.

 

Jos epäilet koronatartuntaa

Tee oirearvio osoitteessa omaolo.fi tai soita oman alueesi terveyskeskukseen, päivystykseen tai Päivystysavun numeroon 116 117.

Terveysturvallisuus on osa vastuullisuutta

Olemme koronapandemian myötä kehittäneet lentoasemiemme toimintoja sekä panostaneet uusiin toimenpiteisiin ja palveluihin, jotta lentoasemillamme on turvallista tehdä töitä ja matkustaa.

 

Palveluiden aukioloajat lentoasemilla

Koronakoirat Helsinki-Vantaalla

Koronakoirat pystyvät tunnistamaan koronaviruksen ihmisestä perinteisiä testejä tarkemmin.