Ohita navigaatio

Miten brexit vaikuttaa Finavian lentoasemilla?

Artikkeli julkaistu
28.12.2020 klo 09:27
Henkilö ottaa matkalaukun pois matkatavarahihnalta
Ison-Britannian ero EU:sta astuu voimaan 1. tammikuuta 2021. Suomeen saapuvien Iso-Britannian kansalaisten matkustusasiakirjavaatimukset ja Suomeen Isosta-Britanniasta tuotavien tavaroiden, lemmikkien yms. tullimääräykset muuttuvat.

Ison-Britannian-lentojen järjestelyihin Finavian lentoasemilla brexit ei vaikuta. Iso-Britannia on jo aikaisemmin ollut Schengen-sopimuksen ulkopuolella, joten Britannian-lentojen matkustajat kulkevat edelleenkin rajatarkastuksen kautta.

Iso-Britannia on osa One Stop Security -yhteisöä, jolloin Britannian-lentojen matkustajat kulkevat jatkolennoille ilman vaihtomatkustajien turvatarkastusta.

Britannian kansalaisilta edellytetään 1.1. 2021 alkaen Suomeen saavuttaessa passia, eikä EU-henkilökortti enää kelpaa matkustusasiakirjaksi. Lisätietoja rajanylityksestä saa Rajavartiolaitokselta.

Verovapaiden ostosten ja Suomeen tuotavien tavaroiden ja lemmikkien tullikäytännöt muuttuvat 1.1.2021 alkaen. Lisätietoja saa Tullilta.

Iso-Britannian matkustusasiakirjavaatimuksista saa tietoa omalta lentoyhtiöltä ja esimerkiksi Britannian suurlähetystöstä. Matkustajien on myös hyvä ennen matkalle lähtöä selvittää Ison-Britannian uudet tavaroiden ja lemmikkien maahantuontiin liittyvät tullikäytännöt Ison-Britannian viranomaisilta.

Finavian lentoasemilla Iso-Britannian ja Suomen välillä matkustavia oli vuonna 2019 yhteensä hieman alle 1,5 miljoonaa.

Lentomatkustaminen koronapandemian aikaan - usein kysytyt kysymykset

Matkustus