Hoppa över navigering

Hur påverkar brexit verksamheten vid Finavia flygplatser?

Article published
28.12.2020 kl 09:27
Archived
Henkilö ottaa matkalaukun pois matkatavarahihnalta
Storbritanniens utträde ur EU träder i kraft den 1 januari, 2021. Kraven på resedokument för Storbritanniens medborgare som reser till Finland ändras, och tullreglerna för varor, husdjur o.s.v. som importeras från Storbritannien.

Brexit påverkar inte flygarrangemangen vid Finavias flygplatser för Storbritannienflyg. Storbritannien är sedan tidigare inte medlem i Schengenavtalet, varför passagerare från Storbritannien fortfarande kommer in i landet via gränskontroller.

Storbritannien tillhör One Stop Security-sammanslutningen, varvid transitpassagerare från Storbritannien går vidare till transitflygen utan säkerhetskontroll.

Av Storbritanniens medborgare förutsätts från och med 1.1. 2021 respass vid ankomst till Finland. Ett EU-identitetskort duger inte längre som resedokument. Vid gränsövergång fås mer information av Gränsbevakningsväsendet.

Tullpraxis ändras den 1 januari 2021 för skattefria inköp och varor och husdjur som importeras till Finland. Du får mer information av Tullen.

Information om Storbritanniens krav på resedokument får du från ditt eget flygbolag och till exempel från Brittiska ambassaden. Vi rekommenderar att resenärer före sin resa reder ut hos Storbritanniens myndigheter om nya tullförfaranden gällande införsel av varor och husdjur.

Nästan 1,5 miljoner resenärer mellan Storbritannien och Finland passerade Finavias flygplatser år 2019.

Flygresande under coronapandemin – frågor och svar

Resa