Ohita navigaatio

Finavia avaa puoli vuotta kiinni olleen Helsinki-Vantaan kiitotie 1:n – nousu- ja laskeutumisreitit palautuvat ennalleen

Artikkeli julkaistu
22.04.2021 klo 10:20
Maassa seisova merkkivalo kiitotiellä
Helsinki-Vantaan kiitotie 1 avataan uudelleen lentoliikenteen käyttöön 30. huhtikuuta 2021. Samalla lentoaseman poikkeusajan melunhallinnasta siirrytään normaalitilanteen melunhallintaan.

- Vaikka lentojen määrät ovat edelleenkin vuoden 2019 tasoa huomattavasti pienemmät, voimme jälleen pitää avoinna kaikki lentoaseman kolme kiitotietä. Se on merkki kesän saapumisesta ja siitä, että uskomme lentojen määrän jonkin verran lisääntyvän syksyn alkuun mennessä, sanoo Helsinki-Vantaan kiitotie- ja asematasotoiminnoista vastaava johtaja Jani Elasmaa Finaviasta.

Tiukat matkustusrajoitukset ovat pitäneet lentojen määrän alhaisina viime keväästä lähtien. Lentoja on Elasmaan mukaan ollut vain noin 25 prosenttia normaalista määrästä, minkä vuoksi kiitotiekapasiteettia ei ole ollut järkevää pitää täysimääräisesti yllä talvikunnossapitojakson aikana.

Kiitotie 1 on ollut tilapäisesti suljettuna 1. marraskuuta 2020 alkaen koronapandemian aiheuttaman lentojen vähentymisen vuoksi. Talvella lentoonlähtöjä ja laskeutumisia oli päivässä 100–150, kun normaalimäärä on yli 500 operaatiota päivässä.

Matkustusrajoitusten aiheuttama muutos näkyi myös konetyypeissä, sillä lentoyhtiöt ovat koronapandemian aikana lentäneet aiempaa pienemmillä ja vähämeluisimmilla ATR- ja Embraer-koneilla.

Nousu- ja laskeutumisreitit palautuvat kevääksi ennalleen

Kun kaikki kolme kiitotietä ovat 30. huhtikuuta alkaen käytössä, myös kiitoteiden käyttö- ja melunhallintaperiaatteet palautuvat ennalleen.

Huhtikuun 30. päivästä alkaen nousu- ja laskeutumisreitit ovat pääsääntöisesti seuraavat:

Ensisijainen laskeutumiskiitotie on kiitotie 2 (15) luoteen eli Nurmijärven suunnasta. Laskeutumiseen voidaan käyttää myös kiitotie 1:ä (22L) koillisesta eli Keravan suunnasta. Kolmas vaihtoehto on kiitotie 3 (04L) lounaan eli Espoon suunnasta ja neljäs kiitotie 1 (04R) lounaan suunnasta.

Lentoonlähdöissä vastaava järjestys on kiitotie 3 (22R) lounaaseen eli Espoon suuntaan, kiitotie 1 (22L) lounaaseen ja kolmantena kiitotie 1 (04R) koilliseen eli Keravan suuntaan. Kiitotieyhdistelmiä on useita.

Kesän kiitotie- ja rullausteiden kunnostustyöt alkavat kesän alussa

Helsinki-Vantaan kiito- ja rullausteillä tehdään kesäisin korjaustöitä. Tänä vuonna työt alkavat kesäkuun alussa ja vaikuttavat kiitoteiden käyttöön. Tiedotamme remonttien vaikutuksesta lentokoneiden melun suuntautumiseen toukokuussa, kun aikataulut tarkentuvat.

Hyvä tietää lentokonemelun hallinnasta

Näin lentokoneiden aiheuttamaa melua hallitaan Helsinki-Vantaalla normaalitilanteessa.

Näin lentokoneelle määräytyy oikea kiitotie Helsinki-Vantaalla

Raportointi