Ohita navigaatio

Finavian liiketoimintakatsaus tammi-kesäkuu 2021: Koronapandemian vaikutus liiketoimintaan jatkui merkittävänä

Lehdistötiedote
Artikkeli julkaistu
25.08.2021 klo 09:58
Finavian pääkonttori, korkea lasiseinäinen rakennus kuvattu alhaaltapäin
Yritys
Finavian lentoasemien kautta matkusti 78,9 prosenttia vähemmän matkustajia kuin vuoden 2020 tammi-kesäkuussa. Matkustajia oli yhteensä 1,1 miljoonaa.

Helsinki-Vantaan matkustajamäärä laski 79,9 % verrattuna vuoden 2020 tammi-kesäkuuhun. Matkustajia oli yhteensä 0,8 miljoonaa, joista 8,4 % oli kansainvälisten lentojen vaihtomatkustajia.

Kansainvälisen lentoasemia edustavan ACI Europen mukaan matkustajamäärät Euroopan lentoasemilla laskivat tammi-kesäkuussa 45 % verrattuna vuoteen 2020 ja 79 % verrattuna vuoteen 2019.

Alueellisten verkostolentoasemien kautta kulki tammi-kesäkuussa 2021 yhteensä 0,3 miljoonaa matkustajaa, mikä on 75,1 % vähemmän kuin viime vuonna. Valtio kilpailutti viiden kotimaan kohteen reittilennot, jonka tuloksena uudet lentoyhtiöt aloittivat toukokuussa 2021 liikennöinnin Helsinki-Vantaalta Joensuuhun, Jyväskylään, Kokkola-Pietarsaareen, Kemi-Tornioon ja Kajaaniin.

Finavian liikevaihto heikkeni edellisen vuoden vastaavaan aikaan verrattuna merkittävästi. Tammi-kesäkuun 2021 liikevaihto laski 53,4 % ja oli 47,6 miljoonaa euroa.

Finavian maaliskuussa 2020 käynnistämän säästöohjelman tavoitteena on sopeuttaa operatiivisia kustannuksia 200 miljoonalla eurolla ja investointeja 100 miljoonalla eurolla vuoden 2023 loppuun mennessä. Säästöohjelma eteni tavoiteltua nopeammin, ja operatiivisista kustannuksista oli säästetty katsauskauden loppuun mennessä 136 miljoonaa euroa. Investoinneista oli säästetty 35 miljoonaa euroa.

Vuoden 2021 alussa Finavia valitsi kolme keskeistä painopistealuetta, joiden tavoitteena oli liiketoiminnan palautumisen vauhdittaminen sekä taloudellisen aseman että henkilöstön hyvinvoinnin ja tulevaisuuden varmistaminen. Tavoitteita edistettiin muun muassa säästöohjelmalla ja rahoitusjärjestelyillä sekä toteuttamalla hyvinvointia parantavia toimenpiteitä yhdessä henkilöstön kanssa. Lisäksi Finavia huolehti lentoasemillaan terveysturvallisesta matkustamisesta ja osallistui viranomaisten ohjeistamien maahantulokäytäntöjen toteuttamiseen. Näiden lisäksi yhtiössä päätettiin jatkaa panostuksia ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Finavian yhteensä yli miljardin euron investointi Helsinki-Vantaan lentoaseman kehittämiseen eteni tammi-kesäkuussa 2021 suunniteltua nopeammalla aikataululla. Rakenteilla olivat terminaali 2:n uusi pääsisäänkäynti ja uudet tulo- ja lähtöhallit sekä eri liikennemuodot yhdistävä matkakeskus. Porttialue 37-39:n laajennuksen rakentaminen jatkui. Laajennus tuo lisää kapasiteettia ja joustavuutta sekä Schengen- että non-Schengen-lentoihin. Rakentamisesta huolimatta Finavia pystyi pitämään asiakaskokemuksen hyvällä tasolla.

Finavia aloitti Helsinki-Vantaan lentoliikennealueella kunnostustyöt, joiden aikana uusitaan rullausteiden ja asematason päällysteitä, lentokoneiden seisontapaikkoja ja hulevesiviemäriverkostoa. Lentoaseman liikenteen sujuvuuteen ja ympäristönsuojeluun tehty seitsemän miljoonan euron investointi valmistuu syksyllä 2021.

Finavia investoi Maarianhaminan lentoaseman kiitotien kunnostukseen viisi miljoonaa euroa ja aloitti kiitotien päällystystyöt Joensuun lentoasemalla.

Tutustu liiketoimintakatsaukseen Finavian Taloustiedot-sivulla.