Ohita navigaatio

Lähde perhelomalle - näin pääset sujuvasti matkaan lasten kanssa

Artikkeli julkaistu
22.09.2021 klo 16:44
Arkistointipäiväys
Isä kävelee yhdessä tyttöjen kanssa lentoasemalla.
Matkustus
Syys- ja talvilomien lähestyessä matkakuume nousee ja kaipuu lämpimään lisääntyy. Näillä vinkeillä matkustaminen perheen kanssa sujuu rauhallisin mielin pitkänkin tauon jälkeen.

Lähteminen matkalle pitkästä aikaa voi tuntua jännittävältä paitsi lapsista myös aikuisista, jos viime kerrasta on ehtinyt vierähtää tovi. Matkaan lähtemisen mutkattomuus on tärkeää lapsiperheille, kun etenkin pienten lasten kanssa matkustaessa matkan valmistelussa täytyy ottaa huomioon monta asiaa.

─ Finavialle on tärkeää, että kaikki matkustajat pääsevät matkaan yhtä sujuvasti, joten lapsiperheiden erityiset tarpeet on huomioitu kaikissa lentoaseman matkustajapolun vaiheissa, kertoo Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajapalveluista ja asiakaspalvelusta vastaava johtaja Hanna Hämäläinen Finaviasta.

Tytöt katselevat lentokoneita asematasolla.

Lentoasemalla toimitaan pääosin aivan samalla tavalla kuin ennenkin. Ainoa muutos koskee lähtöselvitystä, jossa tarkistetaan kohdemaan mukaiset matkustusasiakirjat koko seurueelta. Tarkastuspisteitä voi lentoyhtiöstä riippuen yhden sijaan kaksi: koronatodistusten tarkistus ja varsinainen lähtöselvitys.

─ Useat lentoyhtiöt tarkistavat todistukset jo ennen lähtöselvitystiskiä. Lapsi asioi yhdessä vanhemman kanssa, joten lapsen ei tarvitse jännittää todistuksen esittämistä, Hämäläinen toteaa.

Lentoyhtiöltä kannattaa tarkistaa etukäteen, luovutetaanko lapsen vaunut tai turvakaukalo lentoyhtiölle jo matkatavaroiden luovutuksessa vai vasta lähtöportilla. Lentoasemalla on tarjolla lainarattaita istumaikäiselle. Vauvalle voi siis tarvita oman kantorepun.

─ Helsinki-Vantaalla lentoasemalla on oma turvatarkastuslinja lapsiperheille. Siellä on väljemmin tilaa ja käytettävissä istuin, johon vauvan tai taaperon voi laskea hetkeksi. Turvatarkastajat ovat tottuneita toimimaan lasten kanssa ja auttavat mielellään, kertoo Hämäläinen.

Vauvan ruokaa saa viedä läpi turvatarkastuksesta matkalla tarvittavan määrän. Se on otettava esille käsimatkatavaroista turvatarkastuksen ajaksi.

Nauti palveluista, telmi ennen lentoa

Turvatarkastuksen jälkeen on aika ottaa rennosti. Helsinki-Vantaalla on kattavasti palveluita lapsiperheille: ravintolat tarjoavat lapsille sopivia annoksia, syöttötuoleja ja lämmittävät pikkulasten omia ruokia ja tuttipulloja tarvittaessa.

Moomin cafe.

Leikkitila Schengen-puolella portin 20 läheisyydessä on avoinna, samoin non-Schengen-puolen Olohuone Maja ja joulutupa. Myymälöistä löytyy myös viihdykettä. Non-Schengen puolen Moomin coffee-kahvila on lasten vetonaula.

─ Terminaalissa saa liikkua ja toimia ihan normaaliin tapaan, bongata lentokoneita ja ihmetellä asematason erikoisia ajoneuvoja. Finavia suosittaa vahvasti maskien käyttöä matkustajille, mutta lapsilta sitä ei edellytetä, Hämäläinen kertoo.

Lasten leikkipaikka, jossa on keltainen leikkimökki.

Lentoasemalla on ilmainen langaton verkko, ja tabletin tai muun älylaitteen lataus onnistuu lähtöportilla. Omaa vesipulloa voi täyttää vesipisteissä. Käsihygieniasta huolehtiminen on helppoa, sillä käsidesiä on paljon saatavilla ja käsien pesuun paljon mahdollisuuksia.

– Helsinki-Vantaalla on useita rauhallisia lastenhoito- ja imetystiloja. Vessojen yhteydessä on erillisiä lastenhoitotiloja, joissa vaipanvaihto onnistuu. Monessa niistä on pieni wc-pytty tai potta lapselle. Lastenhoitotarvikkeita on myös esteettömissä vessoissa, jossa on reilummin tilaa toimia lasten kanssa, kertoo Hämäläinen.

Non-Schengen-puolella portin 40 kohdalla on imetystila, jossa on mikroaaltouuni ja lastenhoitotila sekä erillinen wc. Lastenhoitotilat ja esteettömät vessat ovat kaikkien lapsen kanssa matkustavien aikuisten käytettävissä.

Tarkista maiden vaatimukset ajoissa

Aurinkomatkojen asiakaskokemuksesta vastaavan johtajan Heli Lehtisen mukaan Kreikka ja Espanja ovat suomalaisten suosikkikohteita tänäkin syksynä. Lentoyhtiöt ja matkanjärjestäjät tarjoavat matkustajille verkkosivuillaan ajantasaista tietoa kohdemaista ja niiden vaatimuksista. Finnairin matkustusrajoituskartta on yksi kätevä apuväline matkasuunnitelmien tekoon.

– Matkustajan on tärkeää tarkistaa kohdemaan vaatimukset maan viranomaisten verkkosivuilta ja seurata niitä matkan toteutumiseen asti, koska ne voivat muuttua. Monet suositut kohdemaat eivät edellytä lapsilta omia koronatodistuksia, mutta tämäkin on syytä tarkistaa, Hämäläinen sanoo.

Kannattaa tarkistaa kohdemaan viranomaisten verkkosivuilta tai matkanjärjestäjältä, vaaditaanko lomakohteessa lapsilta maskin käyttöä. Sellaisen voi ostaa myös lentoasemalta.

Little girl wearing a Moomin mask

Jos matkalla sairastuu, oma vakuutusyhtiö tai matkanjärjestäjä kertoo, miten toimitaan. Paikallisten viranomaisten ohjeita on noudatettava eikä sairaana tule matkustaa.

– Suosittelemme aina hankkimaan matkavakuutuksen ennen matkalle lähtemistä. On hyvä tarkistaa, että matkavakuutus antaa omalle perheelle sopivan turvatason ja kattaa mahdollisen sairastumisen kustannukset matkan aikana, kertoo Lehtinen.

Alle 12-vuotiaiden lasten, jotka matkustavat täyden rokotussarjan saaneiden vanhempien kanssa, tai joiden vanhemmilta ei vaadita koronatestejä Suomeen saapuessa, ei tarvitse Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tämän hetkisen ohjeistuksen mukaan välttää kontakteja palatessaan matkalta kotiin.

Tarkista Suomeen palaamiseen liittyvät ohjeet THL:n verkkosivuilta ja Finentry-palvelusta hyvissä ajoin ennen paluulentoa. Matkakohteesi lentoaseman verkkosivuilta löydät ohjeet paluulennolle lähtöön.

Lue myös

Ohjeita ja vinkkejä lapsen kanssa matkustaville löydät Finavian Little Airport -sivulta.