Hoppa över navigering

Res på familjesemester – så här börjar resan smidigt med barnen

Article published
22.09.2021 kl 16:44
Isä kävelee yhdessä tyttöjen kanssa lentoasemalla.
När höst- och vinterlovet närmar sig stiger resfebern och längtan efter värme ökar. Med dessa tips kan du resa med familjen i lugn och ro också efter en lång paus.

När höst- och vinterlovet närmar sig ökar resfebern och längtan efter värme. Med dessa tips kan du resa i lugn och ro.

Att göra en resa efter en lång tid kan vara spännande inte bara för barn, utan också för vuxna, om det har gått ett tag sedan sist. Det är viktigt för barnfamiljer att resan är smidig, eftersom man i synnerhet när man reser med små barn måste beakta många saker när man förbereder resan.

─ Det är viktigt för Finavia att alla passagerare kan resa lika smidigt, så barnfamiljernas särskilda behov har beaktats i alla skeden av passagerarvägen på flygplatsen, berättar Hanna Hämäläinen, Finavias ansvariga direktör för passagerartjänster och kundservice på Helsingfors-Vanda flygplats.

Tytöt katselevat lentokoneita asematasolla.

På flygplatsen gör man i huvudsak på exakt samma sätt som tidigare. Den enda ändringen gäller incheckningen där man kontrollerar resehandlingarna enligt destinationslandet för hela sällskapet. Beroende på flygbolag kan det finnas två kontrollpunkter i stället för en: kontroll av coronaintyg och den egentliga incheckningen.

─ Flera flygbolag kontrollerar intygen redan före incheckningsdisken. Barnet uträttar ärendena tillsammans med en förälder, så barnet behöver inte vara nervöst för att visa upp intyget, säger Hämäläinen.

Det lönar sig att på förhand kontrollera med flygbolaget om en barnvagn eller babystol ska överlåtas till flygbolaget redan vid bagageinlämningen eller först vid avgångsgaten. Flygplatsen lånar ut barnvagnar för barn i sittande ålder. För en baby kan du alltså behöva en egen bärsele.

─ Helsingfors-Vanda flygplats har en egen säkerhetskontrollinje för barnfamiljer. Där finns mer utrymme och en stol där en baby eller ett småbarn kan placeras för en stund. Säkerhetskontrollanterna är vana vid att arbeta med barn och hjälper gärna till, säger Hämäläinen.

Babymat får föras genom säkerhetskontrollen i den mängd som behövs under resan. Den ska tas fram ur handbagaget under säkerhetskontrollen.

Njut av tjänsterna, lek före flygresan

Efter säkerhetskontrollen kan ni koppla av. På Helsingfors-Vanda flygplats finns omfattande tjänster för barnfamiljer: restaurangerna har lämpliga måltider för barn och barnstolar och de kan också värma upp er egen mat för småbarn samt nappflaskor vid behov.

Moomin cafe.

Lekrummet  på Schengensidan i närheten av gate 20 är öppet, liksom Vardagsrum Maja och Julstugan på non-Schengen-sidan. Det finns också underhållning i butikerna. På non-Schengen sidan är caféet Moomin coffee barnens favorit.

─ I terminalen får man röra på sig och vara på ett helt normalt sätt, se på flygplanen och specialfordonen på uppställningsplattan. Finavia rekommenderar starkt användning av munskydd för passagerare, men barn behöver inte använda munskydd, säger Hämäläinen.

Children's play area that imitates Finnish cottage and nature.

Flygplatsen har ett gratis trådlöst nätverk och du kan ladda din surfplatta eller andra smarta enheter vid avgångsgaten. Du kan fylla din vattenflaska vid vattenstationerna. Det är lätt att sköta handhygienen, eftersom det på många platser finns handdesinfektionsmedel och många möjligheter att tvätta händerna.

– På Helsingfors-Vanda finns flera lugna rum för barnomsorg och amning. I samband med toaletter finns separata barnomsorgsrum där man kan byta blöjor. Många av dem har en liten toalettstol eller potta för barn. Barnvårdsprodukter finns också i tillgängliga toaletter, där det finns mer utrymme att sköta ett barn, säger Hämäläinen.

På non-Schengen-sidan, vid gate 40, finns ett amningsrum med mikrovågsugn, ett barnomsorgsrum och en separat toalett. Barnomsorgsrum och tillgängliga toaletter får fritt användas av alla vuxna som reser med ett barn.

Kontrollera kraven i olika länder på förhand

Heli Lehtinen, direktör för kundupplevelser på Aurinkomatkat, säger att Grekland och Spanien kommer att vara finländarnas favoritresmål igen i höst. Flygbolag och researrangörer ger på sina webbplatser passagerarna aktuell information om destinationsländerna och deras krav. Finnairs karta över reserestriktioner är ett praktiskt verktyg när man gör upp resplaner.

– Det är viktigt att passageraren kontrollerar kraven i destinationslandet på landets myndigheters webbplatser och följer upp kraven tills resan genomförs, eftersom kraven kan ändras. Många populära destinationsländer kräver inte att barn ska ha egna coronaintyg, men detta ska man också kontrollera, säger Hämäläinen.

Det lönar sig att kontrollera på myndigheternas webbplats i destinationslandet eller hos researrangören om det krävs att barnen bär munskydd på resmålet. Munskydd kan du också köpa på flygplatsen.

Little girl wearing a Moomin mask

Om du blir sjuk under resan kommer ditt försäkringsbolag eller din researrangör att tala om för dig vad du ska göra. Lokala myndigheters anvisningar bör följas och du ska inte resa om du är sjuk.

– Vi rekommenderar alltid att du tecknar en reseförsäkring innan du reser. Det är bra att kontrollera att reseförsäkringen ger en lämplig säkerhetsnivå för din familj och täcker kostnaderna för eventuella sjukdomar under resan, säger Lehtinen.

Barn under 12 år som reser med föräldrar som är fullständigt vaccinerade, eller vars föräldrar inte behöver genomgå coronavirustester när de anländer till Finland, behöver inte enligt gällande anvisningar från Institutet för hälsa och välfärd (THL) undvika kontakter när de återvänder hem från en resa.

Kontrollera anvisningarna för återresa till Finland på THL:s webbplats och på tjänsten Finentry i god tid före återresan. På webbplatsen för flygplatsen på ditt resmål hittar du anvisningar för returflyget.

Läs även

Anvisningar och tips för dig som reser med ett barn finns på Finavias webbplats Little Airport.

Resa