Ohita navigaatio

Osaatko toimia oikein lentoaseman turvatarkastuksessa? Ole huolellinen näiden tavaroiden kanssa

Artikkeli julkaistu
03.08.2021 klo 14:31
Nestepulloja ja elektroniikkaa turvatarkastuslaatikossa.
Tiedätkö, mitä laukusta pitää ottaa pois ennen turvatarkastuksen läpivalaisua? Entä, miten neste määritellään oikeasti lentokoneeseen mennessä? Tarkista tästä.

Helsinki-Vantaan lentoaseman turvatarkastuksessa ylivoimaisesti eniten käsimatkatavaroihin jää jokapäiväistä elektroniikkaa kuten kannettavia tietokoneita ja tabletteja.

Tietokoneiden ja tablettien lisäksi käsimatkatavarasta tulee ottaa esille varavirtalähteet, kamerat ja muut suurikokoiset akulliset tai paristolliset laitteet. Pienet laitteet esimerkiksi auton avaimet, langattomat kuulokkeet, sähköhammasharjat ja partakoneet voit jättää laukkuun.

Myös nesteet on muistettava ottaa esille laukusta ennen läpivalaisua.

Yksinkertainen testi paljastaa, onko tuote nestettä

Nesteitä voit viedä matkustamoon korkeintaan sadan millilitran pakkauksissa. Yhteensä niiden pitää mahtua yhteen litran vetoiseen, läpinäkyvään ja uudelleen suljettavaan muovipussiin. Tätä isommat pakkaukset on pakattava ruumaan menevään matkalaukkuun.

Nesteitä ovat juomien lisäksi useat kosmetiikkatuotteet ja elintarvikkeet. Jos pohdit, lasketaanko tuote nesteeksi, voit tehdä yksinkertaisen testin: jos tuotetta voi levittää, se on nestettä. Esimerkiksi tuorejuusto ja voi ovat nesteitä.

Vauvanruokia, äidinmaidonkorvikkeita ja erikoisruokavalioon liittyviä nesteitä voit kuljettaa käsimatkatavaroissa matkan aikana tarvittavan määrän. Reseptilääkkeet saat viedä matkustamoon alkuperäispakkauksessa matkustajan nimellä varustettuna.

Ruumaan vai matkustamoon?

Muista pakata varavirtalähteet aina käsimatkatavaroihin. Ruumassa niiden kuljettaminen on kielletty, sillä ne voivat olla paloturvallisuusriski. Myös puhelimet, kannettavat tietokoneet, tabletit, kamerat, kuulokkeet ja viihde-elektroniikka kannattaa ottaa mukaan matkustamoon.

Tarkista akkujen ja paristojen energiasisältö. Yhden pariston tai akun energiasisältö saa olla enintään 100 Wh. Jos energiasisältö on 100–160 Wh, pyydä lupa kuljettamiseen lentoyhtiöltä ennen matkaa. Silloinkin akkuja tai paristoja voi olla mukana enintään kaksi kappaletta.

Huomioi, että yli 500 millilitran kokoista hiuskiinnettä ei saa lainkaan viedä lentokoneeseen. Sitä ei siis saa pakata käsimatkatavaraan eikä edes ruumaan.

Jos pohdit, mitä käsimatkatavaroihin voi ottaa mukaan, käy tarkistamassa asia Finavian Mitä mukaan matkalle -hausta. Se kertoo, mitkä tavarat ja aineet pakataan ruumaan, mitä voi ottaa mukaan matkustamoon ja mitä ei voi lainkaan ottaa mukaan lentokoneeseen.

Metsästys- ja retkeilytavaroiden pakkaaminen

Matkustus