Hoppa över navigering

Vet du vad du ska göra på flygplatsens säkerhetskontroll? Var försiktig med dessa objekt

Article published
03.08.2021 kl 14:31
Liquid products and electronics on a security control tray.
Resa
Vet du vad som måste tas ut ur väskan före genomlysningen vid säkerhetskontrollen? Och hur definierar man egentligen en vätska ombord på ett flygplan? Kontrollera här.

Vid säkerhetskontrollen på Helsingfors-Vanda flygplats är det vardagselektronik, såsom bärbara datorer och surfplattor som allra oftast tas ut ur väskor för ny genomlysning.

Förutom bärbara datorer och surfplattor måste kraftbanker, kameror och andra stora elektrioniska datorer med batterier tas ur handbagage innan de skannas vid säkerhetskontrollen. Små elektronik som bilnycklar, trådlösa hörlurar, elektriska tandborstar och rakapparater kan lämnas kvar i bagaget.

Vätskor måste också tas ut vid säkerhetskontrollen.

Ett enkelt test avslöjar om produkten är en vätska

Du får ta med dig vätskor ombord i förpackningar som rymmer högst 100 ml. Den sammanlagda volymen ska rymmas i en genomskinlig återförslutbar plastpåse på högst en liter. Förpackningar som är större än så ska packas i lastrumsbagaget.

Som vätskor räknas utöver drycker och tydligt flytande produkter nästan all kosmetik och många livsmedel. Om du undrar om en produkt räknas som en vätska kan du göra ett enkelt test. En tumregel är att om produkten är bredbar, räknas den som vätska.

Undantag är barnmat, modersmjölksersättning och vätskor som ingår i specialdieter. Dessa får transporteras i handbagaget i den mängd som behövs under resan. Receptbelagda läkemedel får medföras till kabinen i sina ursprungliga förpackningar försedda med passagerarens namn.

Lastrummet eller handbagaget?

Kom ihåg att alltid packa reservbatterier i ditt handbagage. Det är förbjudet att transportera dessa i lastrummet eftersom de kan utgöra en brandsäkerhetsrisk.

Kontrollera ackumulatorernas och batteriernas energikapacitet. Kapaciteten för ett batteri eller en ackumulator får vara högst 100 Wh. Ansök om tillstånd för transport av flygbolaget före resan, om kapaciteten är 100–160 Wh. Du får ta med dig högst två ackumulatorer eller batterier.

Observera att hårspray i behållare större än 500 ml får aldrig medtas på flyget. Den får alltså inte packas varken i handbagaget eller lastrummet.

Om du är osäker på vad du kan ha med dig i handbagaget kan du kontrollera på Finavias sida vad du kan ha med dig på en flygresa. Där får du veta vad som ska transporteras i lastrummet och vad du kan ha med dig på flygplanet.