Ohita navigaatio

Finavia aloittaa energiansäästötalkoot lentoasemillaan – terminaaleissa vähennetään lämpötilaa ja valaistusta

Artikkeli julkaistu
24.10.2022 klo 08:30
Matkustaja katsoo ikkunasta ulos
Matkustus
Terminaalien sisälämpötilaa lasketaan ja valaistusta vähennetään, jotta energian kulutusta voidaan pienentää.

Olemme mukana valtakunnallisissa Astetta alemmas -energiansäästötalkoissa, jotta energiaa riittää Suomessa kaikille ensi talvena. Finavialla on lentoasemillaan suuri määrä rakennuksia, joten järkevällä ja tehokkaalla energiankäytöllä sähköä on mahdollista säästää merkittävästikin, sanoo tekniikasta, vastuullisuudesta ja turvallisuudesta vastaava johtaja Henri Hansson Finaviasta.

Finavia on laatinut energiansäästösuunnitelman, jossa tärkeimmät toimenpiteet ovat sisätilojen lämpötilan laskeminen ja sähkönkäytön vähentäminen eri keinoin.

Tavoitteenamme on säästää liki 400 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutuksen verran.

Finavia on satsannut viime vuosina energiatehokkuuteen ja -talouteen. Rakennusten katoille ja seinille on asennettu aurinkopaneeleja, joita hyödynnetään sähkön käytössä. Helsinki-Vantaalla lasi-ikkunat heijastavat lämpöä takaisin ulospäin, mikä vähentää koneellisen viilennyksen tarvetta lämpimällä säällä.

Kaikilla 20 lentoasemallamme käytetään sataprosenttisesti tuulisähköä, Helsinki-Vantaan lentoasemalla myös aurinkosähköä. Lisäksi puolet lentoasemista lämpiävät täysin uusiutuvalla energialla ja ajoneuvokalustossa käytetään uusiutuvia polttoaineita, Hansson sanoo.

Parkkitaloissakin on kiinnitetty huomiota sähkön säästämiseen. Uusitut LED-valaisimet toimivat liikkeentunnistimilla, minkä ansiosta valot eivät pala turhaan halleissa. Sähköautot lataavat aurinkopaneelien tuottamalla sähköllä.

Kaikki Finavian lentoasemat ovat olleet hiilineutraaleja vuodesta 2019 alkaen.

Lue lisää

Energiatehokkuus on Helsinki-Vantaan kehitysohjelman ytimessä