Ohita navigaatio

Finavian liiketoimintakatsaus tammi-maaliskuu 2022

Artikkeli julkaistu
03.05.2022 klo 10:20
Puinen kaide ja seinä, jossa on lentokoneen muotoinen valokyltti ja nuoli
Yritys
Finavian lentoasemien matkustajamäärä oli tammi-maaliskuussa yhteensä 2,7 miljoonaa (0,5) matkustajaa, joka on 431 prosenttia suurempi verrattuna edellisen vuoden vastaavaan aikaan. Liikevaihto nousi 153,4 prosenttia ja oli 64,7 miljoonaa euroa (25,5).

Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajamäärä oli yhteensä 2 miljoonaa (0,4), joista lähes 80 prosenttia oli kansainvälisten lentojen matkustajia.

Tammi-maaliskuussa 2022 alueellisten verkostolentoasemien kautta kulki yhteensä 0,6 miljoonaa matkustajaa (0,1). Matkustajamäärä kasvoi hyvin sujuneen talvilomakauden ansiosta erityisesti Lapin lentoasemilla, joilla matkustajamäärä oli 0,4 miljoonaa.

Finavian liikevaihto nousi katsauskaudella 153,4 prosenttia ja oli 64,7 miljoonaa euroa (25,5). Liikevaihtoa lisäsi matkustaja- ja lentomäärien merkittävä kasvu. Finavian kannattavuus vahvistui tammi-maaliskuussa 2022. Käyttökate ilman kertaluonteisia eriä parani 103,4 prosenttia ja oli 0,5 miljoonaa euroa (-14,8). Liiketulos ilman kertaluonteisia eriä oli -28,2 miljoonaa euroa (-40,9) ja se parani 31,1 prosenttia.

Finavia jatkoi vuonna 2021 aloitettuja toimenpiteitä liiketoiminnan palauttamiseksi. Tavoitteina olivat taloudellisten toimintaedellytysten ja lentoliikenteen palautumisen mahdollistaminen sekä henkilöstön hyvinvoinnin ja tulevaisuuden rakentaminen. Terveysturvallisuustoimenpiteet jatkuivat lentoasemilla osana matkustajaprosesseja.

Venäjä aloitti sodan Ukrainaa vastaan helmikuun loppupuolella, jonka seurauksena EU-maat yhdessä Yhdysvaltojen kanssa asettivat pakotteita Venäjälle. Venäjä asetti vastapakotteena ilmatilansa käyttöä koskevan kiellon EU-maiden lentoyhtiöille, Suomi mukaan lukien. Venäjän ilmatilan sulkemisella voi pitkittyessään olla merkittäviä vaikutuksia Aasian vaihtomatkustukseen ja Finavian liiketoimintaan.

Finavian yhteensä yli miljardin euron ja kymmenen vuoden investointiohjelma Helsinki-Vantaan lentoasemalla eteni alkuperäistä aikataulua nopeammin. Maaliskuusta alkaen lähtöselvitys- ja turvatarkastuspalveluita alettiin siirtämään uuteen lähtöaulaan. Finavia otti käyttöön modernin turvatarkastuslaitteiston, mikä parantaa merkittävästi matkustuksen sujuvuutta. Muutostyöt jatkuivat terminaali 2:n vanhassa osassa. Helsinki-Vantaan kehitysohjelma valmistuu vuoden 2023 aikana.

Finavia päätti investoida Savonlinnan lentoaseman kunnostukseen kolme miljoonaa euroa. Lentoasemalla tehdään kesän 2022 aikana uudistustöitä, joiden tavoitteena on pidentää kiitotien käyttöikää ja parantaa lentoaseman energiatehokkuutta.

Ilmasto-ohjelmansa edistämiseksi Finavia jatkoi uusiutuvan energian käytön lisäämistä ja energiatehokkuuden parantamista. Lentoasemien ilmastovaikutukset syntyvät suurelta osin rakennusten lämmityksestä ja ajoneuvojen energiankulutuksesta.

Lue liiketoimintakatsaus taloussivuilta.