Ohita navigaatio

Finavian liiketoimintakatsaus tammi-syyskuu 2022

Artikkeli julkaistu
01.11.2022 klo 08:39
Matkustaja Helsinki-Vantaan lentoasemalla
Yritys
Finavian lentoasemien matkustajamäärä oli tammi-syyskuussa yhteensä 11,0 miljoonaa (2,6) matkustajaa, joka on 328,8 prosenttia suurempi verrattuna edellisen vuoden vastaavaan aikaan. Liikevaihto nousi 149,0 prosenttia ja oli 206,9 miljoonaa euroa (83,1).

Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajamäärä oli yhteensä 9,4 miljoonaa (2,1), josta kansainvälisessä liikenteessä matkustavien osuus oli 87 %. Tammi-syyskuussa 2022 alueellisten verkostolentoasemien kautta kulki yhteensä 1,6 miljoonaa matkustajaa (0,5). Matkustajien määrä kasvoi sekä reitti- että tilauslennoilla.

Finavian liikevaihto nousi katsauskaudella 149,0 % ja oli 206,9 miljoonaa euroa (83,1) matkustaja- ja lentomäärien tuntuvan kasvun seurauksena. Finavian kannattavuus parani tammi-syyskuussa 2022. Käyttökate ilman kertaluonteisia eriä vahvistui 261,3 % ja oli 42,3 miljoonaa euroa (-26,2). Liiketulos ilman kertaluonteisia eriä oli merkittävistä poistoista johtuen -45,1 miljoonaa euroa (-102,8) ja se parani 56,2 %.

Finavia jatkoi syyskuussa 2020 aloitettua säästöohjelmaa, jonka tavoitteena on sopeuttaa operatiivisia kuluja yhteensä 200 miljoonalla eurolla ja investointeja 100 miljoonalla eurolla vuoden 2023 loppuun mennessä. Syyskuun loppuun mennessä operatiivisista kuluista oli säästetty 182 miljoonaa euroa ja investoinneista 68 miljoonaa euroa. Säästöohjelma eteni suunnitellun aikataulun mukaisesti.

Finavian liiketoiminnalle tärkeä Euroopan ja Aasian välinen vaihtomatkustus oli edelleen vähäistä. Siihen vaikuttivat Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ja Venäjän asettama ilmatilan sulku, jolloin EU-maiden lentoyhtiöt joutuivat kiertämään Venäjän ilmatilan lentäessään Aasian. Vaihtomatkustuksen vähäisyyteen vaikutti myös Kiinan edelleen voimassa olevat tiukat matkustusrajoitukset.

Tammi-syyskuussa 2022 useat lentoyhtiöt käynnistivät lentoliikenteen Helsinki-Vantaan lentoasemilta uusiin Euroopan, Yhdysvaltojen ja Intian kohteisiin. Myös alueellisilta lentoasemilta avautui uusia reittejä kansainvälisiin kohteisiin. Kotimaan lentojen määrä sen sijaan supistui.

Finavian yhteensä yli miljardin euron ja kymmenen vuotta kestävä investointiohjelma Helsinki-Vantaan lentoasemalla eteni tammi-syyskuussa 2022 alkuperäistä aikataulua nopeammin. Maaliskuussa Finavia otti käyttöön uuden lähtöaulana modernin turvatarkastuslaitteiston, joka paransi matkustuksen sujuvuutta. Kehitysohjelman viimeisen vaiheen muutostyöt jatkuivat lähtöporttialueella.

Finavia jatkoi uusiutuvan energian käytön lisäämistä ja energiatehokkuuden parantamista. Lentoasemien ilmastovaikutukset syntyvät suurelta osin rakennusten lämmityksestä ja ajoneuvojen energiankulutuksesta. Heinä-syyskuussa 2022 Finavia valmisteli uutta vastuullisuusohjelmaansa, joka tähtää aiempaa laajempaan ja kunnianhimoisempaan vastuullisuustyöhön. Uusi vastuullisuusohjelma julkistetaan loppuvuonna.

Lue liiketoimintakatsaus taloussivuilta.