Ohita navigaatio

Lemmikkien omat käymälät helpottavat matkustamista Helsinki-Vantaalla

Artikkeli julkaistu
16.09.2022 klo 11:19
Kuva: Koirakäymälä
Matkustus
Helsinki-Vantaan lentoaseman läpi kulkee vuosittain tuhansia lemmikkejä. Lemmikin tai avustajakoiran kanssa matkustavien matkaa sujuvoittaa lentoaseman kaksi lemmikkikäymälää: yksi ulkotiloissa, bussiaseman vieressä, ja toinen non-Schengen-porttialueella.

Eläinten kanssa lentäminen on yleisempää kuin ehkä kuvittelisi: lemmikit ja avustajakoirat kulkevat omistajansa mukana matkoilla, ja ulkomailta tuodaan Suomeen yhä enemmän kurjista oloista pelastettuja koiria.

Helsinki-Vantaalla nelijalkaisten matkustajien matkaa sujuvoittaa kaksi lemmikkikäymälää. Käymälät on suunniteltu ensisijaisesti koirille, mutta muutkin lemmikit voivat niitä tarpeen tullen käyttää.

Helpotus tuhansille matkustaville lemmikeille

– Helsinki-Vantaan läpi kulkee vuosittain noin 10000 koiraa. Lemmikkien kanssa matkustaminen lisääntyy, joten olemme kiinnittäneet kehitystyössämme huomiota myös koirien ja muiden lemmikkien hyvinvointiin lentoasemalla, sanoo Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajapalveluyksikön päällikkö Hanna Hämäläinen Finaviasta.

Lemmikkien käymälät eivät vielä ole Pohjois-Euroopan lentoasemilla yleisiä. Sen sijaan esimerkiksi Yhdysvalloissa laki vaatii, että lentoasemalla on käymälä avustajaeläimiä varten.

– Lemmikin tai avustajakoiran hyvinvointi on eläimen omistajalle hyvin tärkeä asia. Lemmikkien kanssa lentäville suunnatuilla palveluilla haluamme antaa matkustajalle mahdollisuuden matkustaa lemmikkiystävällisen lentoaseman kautta, Hämäläinen toteaa.

Käymälät sisällä sekä ulkona

Helsinki-Vantaan lemmikkikäymälöistä toinen on bussiaseman vieressä terminaalin ulkopuolella. Hiekka-alue on merkitty selvästi, jotta sen erottaa muista viheralueista. Saapuvien sekä lähtevien matkustajien on helppo käyttää aluetta riippumatta siitä, millä kulkuvälineellä on saapunut. Alueelle on lyhyt matka myös lennolta saapuessa.

Helsinki-Vantaan lentoaseman ulkona olevaa koirakäymälää käytetään

Kuva: Joulukuussa 2021 avattu ulkokäymälä sijaitsee aivan bussiaseman edessä.

Toinen lemmikkikäymälä on sisätiloissa non-Schengen-alueella portilla 51A–D. Käymälä on keinonurmella päällystetty parin neliömetrin alue, joka on rakennettu korokkeen päälle. Nestemäiset jätökset valuvat altaan kautta viemäriin. Mattoalue on helppo huuhdella suihkun avulla käytön jälkeen.

Helsinki-Vantaan sisällä oleva koirakäymälä ja koira

Kuva: Toinen Helsinki-Vantaan lemmikkikäymälöistä sijaitsee portilla 51 passintarkastuksen jälkeen.

Kummassakin käymälässä kiinteät jätökset kerätään pussiin ja laitetaan jäteastiaan, kuten muutenkin koiraa ulkoiluttaessa. Hyvän hygieniatason ylläpitämiseksi Finavia hoitaa lemmikkikäymälöiden säännöllisen puhdistuksen.

Oletko lähdössä lemmikin kanssa matkaan? Lue ohjeemme ja katso usein kysytyt kysymykset lemmikin kanssa matkustamisesta.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 15.01.2020. Artikkelin tietoja on päivitetty kevään 2022 tilanteeseen.