Hoppa över navigering

Sällskapsdjurens egna toaletter underlättar resandet på Helsingfors-Vanda

Article published
16.09.2022 kl 11:19
Kuva: Koirakäymälä
Resa
Tusentals sällskapsdjur passerar årligen genom Helsingfors-Vanda flygplats. För dem som reser med ett sällskapsdjur eller en assistanshund går resan nu smidigare när det på flygplatsen finns två toaletter för sällskapsdjur: en utomhus, bredvid busstationen och en på non-Schengen-gateområdet.

Det är vanligare att flyga med djur än man tror: sällskapsdjur och assistanshundar följer med ägaren på resor, och från utlandet kommer till Finland allt fler hundar som räddats från dåliga förhållanden.

På Helsingfors-Vanda flygplats görs resan för fyrbenta passagerare smidigare genom två toaletter för sällskapsdjur. Toaletterna är främst avsedda för hundar, men andra sällskapsdjur kan vid behov också använda dem.

En lättnad för tusentals resande sällskapsdjur

– Cirka 10 000 hundar passerar årligen genom Helsingfors-Vanda. Resor med sällskapsdjur ökar, och därför har vi i vårt utvecklingsarbete också fäst uppmärksamhet på hundars och andra sällskapsdjurs välmående på flygplatsen, säger Hanna Hämäläinen, Finavias chef för enheten för passagerartjänster på Helsingfors-Vanda flygplats.

Toaletter för sällskapsdjur är ännu inte vanliga på nordeuropeiska flygplatser. Däremot kräver till exempel lagen i USA att det på flygplatser finns en toalett för assistansdjur.

– Ett sällskapsdjurs eller en assistanshunds välbefinnande är mycket viktigt för djurets ägare. Med tjänster som är avsedda för dem som flyger med sällskapsdjur vill vi ge passagerare möjlighet att resa via en flygplats som beaktar sällskapsdjur, säger Hämäläinen.

Toaletterna finns inomhus och utomhus

Den ena toaletten för sällskapsdjur på Helsingfors-Vanda finns bredvid busstationen utanför terminalen. Sandområdet är tydligt utmärkt så att man kan skilja det från andra grönområden. Det är lätt för ankommande och avgående passagerare att använda området oberoende av vilket transportmedel de har anlänt med. Även när man kommer med flyg är det kort väg till området.

Helsinki-Vantaan lentoaseman ulkona olevaa koirakäymälää käytetään

Bild: Den utomhustoalett som öppnades i december 2021 finns genast framför busstationen.

Den andra toaletten för sällskapsdjur finns inomhus på non-Schengen-området vid gate 51A–D. Toaletten är ett område på ett par kvadratmeter med konstgräs och den har byggts på en upphöjning. Flytande avfall rinner via en bassäng till avloppet. Mattområdet är lätt att skölja med en dusch efter användning.

Helsinki-Vantaan sisällä oleva koirakäymälä ja koira

Bild: Den ena av Helsingfors-Vandas toaletter för sällskapsdjur finns vid gate 51 efter passkontrollen.

I bägge toaletterna samlas den fasta avföringen i en påse och placeras i ett sopkärl på samma sätt som när man rastar hunden utomhus. För att upprätthålla en hög hygien rengör Finavia husdjurstoaletterna regelbundet.

Ska du resa med ditt sällskapsdjur? Läs våra anvisningar och se vanliga frågor om att resa med ett sällskapsdjur.

Artikeln publicerades ursprungligen 15.1.2020. Uppgifterna i artikeln har uppdaterats enligt situationen våren 2022.