Ohita navigaatio

Finavia ennallistaa luonnonsuojelualuetta Turun lentoaseman läheisyydessä

Artikkeli julkaistu
21.06.2023 klo 09:10
Kukkapelto lentoaseman kiitotien vieressä.
Vastuullisuus
Finavian tavoitteena on edistää luonnon monimuotoisuuden ja eri kasvi- ja eläinlajien menestymistä Turun lentoaseman läheisellä Pomponrahkan Natura-alueella.

– Pidämme huolta lentoasemiemme lähialueista ja naapureista. Turun lentoasema-alue rajautuu upeaan luonnonsuojelualueeseen, jonka eri kasvi- ja eläinlajien menestymistä haluamme edistää. Tavoitteemme on ennallistamistöidemme avulla säilyttää ja parantaa luonnon monimuotoisuutta lentoaseman lähialueella, ympäristöpäällikkö Kirsi Pitkäranta Finaviasta kertoo.

Osana ennallistamistöitä Finavia on täyttänyt vanhan suoaluetta kuivattavan ojan ja rakentanut uudet hulevesiputket ja -ojan, jonne ohjataan lentoasema-alueelta kuten asematasolta ja kiitotieltä tulevat hulevedet.

– Parannamme suon vesitasetta täyttämällä vanhan hulevesiojan savella. Lisäksi täytämme vanhoja pienempiä ojia ja kaadamme puustoa yhteistyössä Turun kaupungin kanssa. Tällöin suoalueen kasvillisuus ja esimerkiksi eri sammallajit menestyvät paremmin.
​​​
Finavia seuraa aktiivisesti lähivuosien ajan suoalueen veden pinnan nousemista ja sammallajien ja muun kasvillisuuden menestymistä alueella.

– On tärkeää, että lentoasema ja luonnonsuojelualue voivat kukoistaa toistensa naapureina ja osana samaa ekosysteemiä, Kirsi Pitkäranta sanoo.

Natura-alue on suosittu ulkoilualue ja se tarjoaa kauniit luonto- ja retkeilypolut Turun lentoaseman läheisyydessä.

Mikä on Natura-alue?

Turun lentoaseman naapurissa sijaitseva Pomponrahkan luonnonsuojelualue kuuluu Suomen Natura-alueiden verkostoon, joissa suojellaan erilaisia luontotyyppejä ja lajeja. Luonnonsuojelun tavoitteena on luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen.

Suomessa Natura-alueet kattavat viisi miljoonaa hehtaaria ja alueita on lähes kaksi tuhatta. Luonnonsuojelualueilla suojellaan myös luontoa, joka aiemmin on ollut heikommin suojeltua, esimerkiksi saariston ja rannikon vedenalaista luontoa, järviä ja kallioita.

Voit lukea lisää Natura-alueesta Ympäristöministeriön sivuilta: Natura 2000 -alueet

Lue myös

Pohjoismaiden ensimmäinen maanalainen kosteikko käytössä Helsinki-Vantaalla