Ohita navigaatio

Rovaniemi on paljon enemmän kuin Joulupukin kotikaupunki – katso vinkit ympärivuotisille kokemuksille arktisessa pääkaupungissa

Artikkeli julkaistu
21.02.2024 klo 13:30
Rovaniemen kesämaisema
Reitit & Kohteet
Rovaniemi tarjoaa monipuolisia harrastusmahdollisuuksia kaikkina vuodenaikoina, ja sen ympäristössä voi nauttia upean Lapin luonnon lisäksi niin kaupoista kuin kulttuuristakin. Katso vinkit unohtamattomiin kokemuksiin, jotka ovat helposti saavutettavissa Finavian Rovaniemen lentoasemalta.

Lapin vaihtelevat vuodenajat tarjoavat jokaiselle matkailijalle ainutlaatuisia kokemuksia, matkustaisitpa sinne mihin tahansa aikaan vuodesta. Rovaniemen lentoasemalta on vain 10 kilometrin matka kaupungin keskustaan, ja matkan varrella voit pysähtyä kätevästi myös Pajakylässä ja tavata Joulupukin – sen aidon ja ainoan.

Viime vuosina voimakkaasti kasvanut matkailu on lisännyt palveluita Rovaniemellä. Napapiirin alue on kehittynyt ja sinne on tullut majoitusmahdollisuuksia hotelleista mökkeihin ja Tree house -sviiiteistä lasi-igluihin. Tiesitkö, että Rovaniemi on pinta-alaltaan Euroopan suurin kaupunki?

Rovaniemen joulupukin pajakylän sisäänkäynti.

Kuva: Joulupukin Pajakylä / Visit Finland.

Rovaniemen lentoasema yhdistää Lapin Eurooppaan lukuisilla suorilla reittiyhteyksillä sekä charter-lennoilla. Talvikaudella 2023–2024 Rovaniemi on yhdistynyt eri puolille Eurooppaa peräti 24:llä suoralla reittiyhteydellä. Lisäksi Finnair lentää Helsinki-Vantaalta Rovaniemelle parhaimmillaan jopa 50 viikkovuoroa.

Retkeile upeassa Lapin luonnossa

Keväällä ja kesällä kannattaa kokeilla koskenlaskua Raudanjoella. Talvella Suomen paras jääkiipeilykohde on Korouomassa, joka on hieno käyntikohde myös kesäisin.

Järvimaisema Rovaniemellä kesällä

Kuva: Rovaniemi / Visit Finland, Falke Sports.

Moottorikelkkailu on suosittu laji Rovaniemellä. Moottorikelkkoja voi vuokrata omaan käyttöön tai osallistua moottorikelkkasafareille, joita on tarjolla lyhyistä aloittelijoille suunnatuista ajeluista aina monta tuntia kestäviin kelkkasafareihin.

Auttiköngäs on kaunis retkikohde kaikkina vuodenaikoina. Siellä on yksi Suomen hienoimmista putouksista, ja alueella voit nauttia aarniometsän rauhasta. Alueella on myös näköalatorni, josta voi ihastella alueen muita vaaroja ja ikimetsiä.

Kaihuanvaara on puolestaan Rovaniemen salattu helmi. Se sijaitsee 60 kilometriä Rovaniemeltä itään päin Kemijoen varressa. Talvella sen laelta löytyy tykkylumen peittämät puut, ja kesällä sen monipuoliset reitit ovat tutustumisen arvoisia.

Kodassa keskellä lumista metsää.

Kuva: Visit Finland, Juho Kuva.

Rovaniemen kesämaisema ja patikoija

Kuva: Rovaniemi / Visit Finland.

Lapin laskettelukeskukset ja kansallispuistot ovat vain parin tunnin päässä

Ounasvaaran ulkoilualue on kivenheiton päässä kaupungin keskustasta: sieltä löydät laskettelurinteitä, hiihtolatuja sekä kävely-, juoksu- ja maastopyöräreittejä. Lisäksi lähes jokaiseen Lapin hiihtokeskukseen on korkeintaan vain parin tunnin ajomatka, mikä tekee Rovaniemestä erinomaisen matkakohteen, jos haluat vierailla matkallasi useammassa Lapin kohteessa.

Rovaniemen lentoasemalta järjestetään suoria bussikuljetuksia esimerkiksi Kuusamoon Rukan laskettelukeskukselle sekä Pyhä-Luoston kansallispuistoon, josta löydät Pyhän laskettelukeskuksen upeine tuntureineen.

Ounasvaara Lapissa.

Kuva: Ounasvaara / Visit Finland, Vastavalo, Marko Junttila.

Pyhä-Luoston kesämaisema ja patikoija reppu selässä

Kuva: Pyhä-Luosto / Visit Finland.

Nauti napapiirin kulttuurista

Kulttuurikeskus Korundissa voit nauttia Rovaniemen taidemuseon näyttelyistä ja monipuolisesta konserttitarjonnasta. Museo ja tiedekeskus Arktikumissa voit tutustua pohjoisen alueen historiaan, luontoon ja kulttuuriin. Rakennus itsestään tekee Arktikumista jo käymisen arvoisen.

Arktikum Rovaniemellä.

Kuva: Arktikum / Visit Finland.

Tiedekeskus Pilkkeessä voit oppia pohjoisten metsien kestävästä käytöstä, metsien kasvatuksesta ja metsäperäisistä tuotteista.

Arkkitehtuurin ystäville

Arkkitehtuuri Alvar Aalto on suunnitellut Rovaniemen keskustan asemakaavan, joka tunnetaan tuttavallisemmin nimellä Poronsarvikaava. Kaavassa keskusta jää poron pään sisään ja pohjoiseen, länteen ja etelään vievät tiet muodostava sarvet.

Alvar Aallon suunnittelemia rakennuksia on myös huomattava määrä. Asuintalojen lisäksi Aalto on suunnitellut Rovaniemen kulttuuri- ja hallintokeskuksen, joka muodostuu Rovaniemen kaupungintalosta, kaupunginkirjastosta sekä kongressikeskus Lappia-talosta, jossa toimii myös Rovaniemen teatteri.

Lue lisää:

Lapin kahdeksan vuodenaikaa: pakkastalvi on talvea parhaimmillaan

Tunnetko jo Kittilän elämykset? Koettavaa riittää ympäri vuoden

Visit Rovaniemi

Pääkuva: Rovaniemi / Visit Finland.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 20.01.2021.