Ohita navigaatio

Finavia löi pöytään lentomatkustajien Suomen-ennätyslukemat vuodelta 2017

Uutinen Lehdistötiedote
Artikkeli julkaistu
12.01.2018 klo 10:44
Matkustajia lentokentällä
Yritys
Lentokenttäyhtiö Finavia palveli 21 lentoasemallaan yhteensä lähes 22,7 miljoonaa matkustajaa vuonna 2017. Helsinki-Vantaalla hätyyteltiin ensimmäisen kerran 19 miljoonan vuosimatkustajan rajaa. Lapin kentillä miljoonan lentomatkustajan rajapyykki saavutettiin aiemmin kuin koskaan.

Matkustajamäärät kasvoivat joulukuussa 10,8 ja vuodessa kaiken kaikkiaan 9,2 prosenttia. Kasvu heijastelee Finnairin hyvää vuotta, Suomen vetovoimaisuutta ja Helsinki-Vantaan yhä tärkeämpää asemaa lentoliikenteen solmukohtana aasialaisille.

- Vuosi 2017 oli Finavialle ennätysten vuosi. Ylsimme uusille miljoonaluvuille eri rintamilla odotetusti, joskin ennakoitua nopeammin, kertoo Finavian lentoasemaverkosto- ja myyntijohtaja Joni Sundelin.

Helsinki-Vantaan lentoasemalle matkustajia tilastoitiin vuonna 2017 yhteensä yli 18,9 miljoonaa henkilöä. Suomen suurimman lentoaseman matkustajamäärä kasvoi vuodessa yhteensä 9,9 ja kansainvälisen lentoliikenteen jopa 11,4 prosenttia.

- Käymme useiden lentoyhtiöiden kanssa keskusteluja uusista reiteistä, lisälennoista ja nykyistä suurempien koneiden käytöstä. Suomella on tällä hetkellä vetovoimaa, ja kun monilla lentoyhtiöllä kokonaiskapasiteetti tarjotuilla henkilökilometreillä mitattuna on kasvanut, näkyy se luvuissamme. Saimme vuonna 2017 asiakkaiksemme myös kolme uutta lentoyhtiötä, jotka aloittivat liikennöintinsä Helsinki-Vantaalta, toteaa Sundelin.

Lapissa eletään jälleen supertalvea

Helsinki-Vantaan jälkeen merkittävimmät matkustajamäärien kasvut nähtiin Finavian Lapin kentillä. Sen sijaan Suomen toiseksi suurimmalla lentoasemalla Oulussa jäätiin tänä vuonna hieman alle miljoonan matkustajan kesän kiitotieremontin vuoksi.

- Luemme Lapin kenttiin muun muassa Rovaniemen, Kittilän, Ivalon ja Kemi-Tornion, joilla niin ikään tehtailtiin ennätyslukemia. Rovaniemen lentoaseman läpi kulki reippaasti yli 570 000 matkustajaa, Kittilässä 320 000, Ivalossa 210 000 ja Kemi-Torniossakin 100 000. Kuten viime vuonna, tästäkin talvesta on tulossa matkustajamäärällisesti oikea supertalvi Pohjois-Suomeen, ennakoi Sundelin.

Kansainvälisen reittiliikenteen matkustajista vielä seitsemän kymmenestä EU:sta

Eniten matkustajia saapui Suomeen vuonna 2017 tutusti Saksasta, Ruotsista, Espanjasta ja Iso-Britanniasta. EU-alueelta tulevat matkustajat edustivat yli 71,4 prosenttia kaikista reittiliikenteen matkustajista. Matkustajamäärät Helsinki-Vantaalla kasvoivat kuitenkin lukumääräisesti eniten Japanista, Kiinasta, Venäjältä ja Hongkongista.

- Kun EU-maista tulevien kansainvälisen reittiliikenteen matkustajien määrä Suomessa kasvoi vuodessa 9,7 ja muista Euroopan maista 13,4 prosenttia, muun maailman kasvuvauhti oli tilastojemme mukaan 20,0 prosenttia. Tähän vaikutti erityisesti uusi lentoyhtiö, lentoyhtiöiden reittiavaukset ja lisäkapasiteetit. Esimerkiksi Qatarista oli vuonna 2016 vain noin 20 000 matkustajaa, mutta viime vuonna jo reilusti yli 100 000. Japanista taas saapui enemmän matkustajia kuin vaikkapa Hollannista, Ranskasta tai Italiasta, ja Kiinasta puolestaan enemmän kuin esimerkiksi Venäjältä, Sundelin kertoo.

Helsinki-Vantaan lentoasema on erittäin tärkeä Pohjois-Euroopan lentoliikenteen solmukohta erityisesti aasialaismatkustajille. Vuonna 2017 vaihtomatkustajien määrän muutosprosentti Helsinki-Vantaalla oli 17,6. Erityisen voimakasta kasvu oli vuoden jälkimmäisellä puoliskolla, jolloin eroa edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon oli kuukausitasolla jopa 25 prosenttia.

Finavian vuoden 2017 matkustaja- ja liikennetilastot >

Lisätietoja liikennetilastoista >

Finavian vuoden 2017 liiketoiminnan tulostiedot julkaistaan maaliskuun alussa.