Ohita navigaatio

Finavian lentoasemilla kasvu jatkuu - tammi-syyskuussa jo lähes 19 miljoonaa matkustajaa

Uutinen Lehdistötiedote
Artikkeli julkaistu
17.10.2018 klo 09:58
Helsinki Airport terminal from apron
Yritys
Lentomatkustajien määrä on jatkanut odotetusti kasvuaan. Tammi-syyskuussa 18,6 miljoonaa (+11 %) matkustajaa liikkui Finavian operoimien 21 lentoaseman kautta, kertoo Finavian tilastot. Helsinki-Vantaan lentoasemalla vieraili tammi-syyskuussa ennätykselliset 15,8 miljoonaa lentomatkustajaa. 20 miljoonan matkustajan ennätysrajan odotetaankin ylittyvän Helsinki-Vantaalla vielä vuoden 2018 puolella.

Lentomatkustajia on ollut tammi-syyskuussa 11,0 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuotena vastaavana aikana. Lentomatkustamisen kasvu heijastelee lentoliikenteen hyvää vuotta, Suomen vetovoimaisuutta ja Helsinki-Vantaan yhä tärkeämpää asemaa lentoliikenteen solmukohtana Euroopan ja Aasian välillä.

– Erinomainen liikenteen kasvu on odotuksiemme mukainen. Matkustajamäärät kasvavat nyt samaa vauhtia Helsinki-Vantaalla ja keskeisillä maakunta-asemilla, kuten muun muassa Oulussa, Turussa, Kittilässä ja Vaasassa. Kasvun ohella vastuullinen toiminta ja lentoasemien kestävä kehitys on Finavian liiketoiminnan ytimessä. Tämä tarkoittaa, että kannamme vastuun toimintamme vaikutuksista ihmisiin, ympäristöön ja yhteiskuntaan – tarkasti ja tunnollisesti. Helsinki-Vantaan lentoasema on jo täysin hiilineutraali ja kaikki verkostoasemat ovat vuoteen 2020 mennessä, sanoo reittikehityksestä ja Helsinki-Vantaan lentoasemasta vastaava johtaja Joni Sundelin Finavialta.

Finaviassa tehdään lujasti töitä ympäri vuoden uusien reittiyhteyksien ja lentoyhtiöiden saamiseksi lentoasemille. Finnairin uudet yhteydet näkyvät tilastoissa - matkustajamäärät kasvavat Aasian reiteillä. Muun muassa Finnair ja Norwegian ovat lisänneet tuntuvasti tänä vuonna lentoyhteyksiään. Uusi lentoyhtiö FlyDubai aloitti päivittäisen reittiliikenteen Helsinkiin, ja SAS avasi juuri suoran yhteyden Tampereelta Malagaan. Lokakuun lopulla EasyJet avaa yhteyden Lontoon Gatwickista Rovaniemelle, jonka odotetaan tuovan lisää brittimatkustajia suoraan Lappiin.

Helsinki-Vantaalla kansainvälisten vaihtomatkustajien määrä on kasvanut vuoden alusta 26,2 prosenttia

Kasvu kertoo siitä, että Helsinki-Vantaan asema merkittävänä Euroopan ja Aasian välisen lentoliikenteen solmukohtana on vahva. Kansainvälisten vaihtomatkustajien määrä on kasvanut 26,2 prosenttia. Vaihtomatkustajia tulee eniten Japanista, Kiinasta, Ruotsista ja Saksasta. Helsinki-Vantaalla kansainvälisen liikenteen kasvu on jatkunut vahvempana kuin muilla pohjoismaisilla päälentoasemilla.

Finavian muilla lentoasemilla matkustajien määrä nousi kokonaisuudessaan noin 10,0 prosenttia. Kolme viikkoa kestänyt kiitotieremontti verotti Tampere-Pirkkalan matkustajamääriä vain hetkellisesti. Muilla lentoasemilla kuin Helsinki-Vantaalla kotimaan lentoliikenteessä matkustajia on ollut tammi-syyskuussa 8,6 prosenttia ja kansainvälisessä liikenteessä 14 prosenttia enemmän.

-Tilauslentojen määrä Eurooppaan kasvoi erityisesti kesälomakaudella. Kreikan-lomalennot kasvattivat selkeästi suosiotaan kasvaneen reittitarjonnan myötä. Odotamme ensi talvesta jälleen vilkasta Lapin lentoasemilla, kertoo Sundelin.

20 miljoonan matkustajan raja ylittyy Helsinki-Vantaalla vielä tänä vuonna

Helsinki-Vantaan vahvaa kasvua selittävät paitsi tiheämmät lentovuorot myös se, että yhä useammat lentoyhtiöt lentävät isoilla laajarunkokoneilla.

Suosituimpia lentokohteita ovat edelleen Ruotsi, Saksa, Espanja ja Iso-Britannia. Kansainvälisen reittiliikenteen matkustajien määrä on kasvanut 11,6 prosenttia. Kaukolennoilla eniten matkustajia lensi tammi-syykuussa Japaniin, Kiinaan ja Thaimaahan. Yksittäisenä kohteena Qatarin suosio kasvaa edelleen, matkustajien määrä kasvoi pelkästään syyskuussa peräti 73,5 prosenttia.

– Helsinki-Vantaalla saavutettiin jo kesäkuussa 10 miljoonan lentomatkustajan rajapyykki. Tammi-syyskuussa matkustajia on ollut jo 15,8 miljoonaa. Vuoden loppuun mennessä saavutetaan Helsinki-Vantaalla maaginen 20 miljoonan matkustajan ennätysraja, ja ollaan jo lähempänä 21 miljoonaa, Sundelin kertoo.

Tammi-syyskuussa Helsinki-Vantaalla 86,0 prosenttia matkustajista lensi kansainvälisessä lentoliikenteessä ja 14,0 prosenttia kotimaan liikenteessä. Eniten kasvoi vaihtomatkustajien määrä (+ 23,9 %).

Finavian lentoasemat kasvavat ja kehittyvät

Finavia investoi lentoasemiensa kehittämiseen useita satoja miljoonia euroja vuodessa. Parhaillaan käynnissä ovat laajennukset Helsinki-Vantaan ja Lapin lentoasemilla. Tampere-Pirkkalan laajennus valmistui elokuussa 2018.

Helsinki-Vantaalla on tällä hetkellä käynnissä Finavian historian suurin kehitysohjelma, jonka avulla valmistaudumme palvelemaan 30 miljoonaa vuotuista matkustajaa tulevaisuudessa.

Finavia julkaisee kerran kuukaudessa lentoasemiensa operaatiomäärät, rahtitilastot ja matkustajatilastot.