Hyppää pääsisältöön

Kuusi tapaa, joilla Helsinki-Vantaa nopeuttaa ja helpottaa matkustamista lentoasemalla

Julkaistu
17.04.2018 klo 09:00
stressfreetravel
Parkkipaikkojen ennakkovaraamisesta 15 sekunnin passintarkastukseen, listasimme kuusi tapaa, joilla Helsinki-Vantaa pyrkii helpottamaan ja sujuvoittamaan matkustamista.

Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajamäärän odotetaan nousevan 20 miljoonaan jo vuoden 2018 aikana.  Matkustajat odottavat tietenkin mukavaa ja mutkatonta matkustusta, mikä vaatii lentoasemalta sujuvia prosesseja ja toimivia palveluita.

Muun muassa näillä tavoilla Helsinki-Vantaa pyrkii takaamaan stressittömän ja nopean matkustajakokemuksen:  

1. Parkkipaikan voi varata ennakkoon  

Matkustajat, jotka suuntavat lennolle omalla autolla, voivat helpottaa matkastressiään varaamalla kentältä parkkipaikan ennakkoon. Tässä kolme syytä, joiden vuoksi pysäköinnin ennakkovaraaminen kannattaa.  

Varaa paikkasi ennakkoon.

2.  Turvatarkastusjonot pidetään suhteellisen lyhyinä  

Turvatarkastuksen jonotustilanne voi vaihtua nopeastikin, mutta Helsinki-Vantaalla jonotusajat pysyvät yleensä alle vartin mittaisina.  

Voit tarkastaa reaaliaikaisen arvion jonotusajasta eri turvapisteille täällä

3. Lentojen vaihto on sujuvaa   

Jatkolennolle ehtiminen voi olla matkustajalle stressin aihe. Helsinki-Vantaan etuna on kuitenkin kompakti koko ja suhteellisen ruuhkattomat tilat, joiden ansiosta koneen vaihtaminen on sujuvampaa, eikä vaihtoaika kulu pelkkään jonottamiseen.

Parhaimmillaan vaihdosta voi selvitä Helsingissä vain 35 minuutissa, kun monilla muilla eurooppalaisilla suurlentokentillä minimivaihtoaika on tunnin tai puolitoista.  

Sini Kaikkonen Finavian asiakaspalvelusta kertoo, miten matkustajan kannattaa varautua erilaisiin vaihtoihin:  

  • Siirtymä Schengen-alueen sisällä – esimerkiksi Kittilästä Pariisin matkustavat voivat kävellä suoraan portilta toiselle 

  • Siirtymä Schengen-alueelta Schengen-alueen ulkopuolelle – Kittilästä Tokioon lentävät joutuvat kulkemaan rajatarkastuksen läpi  

  • Siirtymä Schengen-alueen ulkopuolelta Schengen-alueelle – Lennettäessä Tokiosta Kittilään matkustajat kulkevat sekä turva- että rajatarkastuksen läpi 

  • Siirtymä Schengen-alueen ulkopuolelta Schengen-alueen ulkopuolelle – lentokentästä ja saapumispaikasta riippuen matkustajat saattavat kulkea turvatarkastuksen läpi. 

 – Eniten aikaa kuluu siirryttäessä Schengen-alueen ulkopuolelta Schengen-alueelle, Kaikkonen tiivistää.

Minimivaihtoaika tällaisessa vaihdossa on 40 minuuttia.

Lue lisää vaihtolennolle siirtymisestä Helsinki-Vantaalla.

4. Passintarkastusautomaatit nopeuttavat matkustusta  

Helsinki-Vantaan automaattiset rajatarkastusportit ovat helppokäyttöisiä: passintarkastukseen kuluu nopeimmillaan vain 15 sekuntia.

Kaikilla suomalaisilla tulisi nykyisin olla biometrinen EU-passi, jolla passiautomaattia voi käyttää. Myös EU:n ja Schengen-alueen maiden Islannin, Liechtensteinin, Norjan ja Sveitsin sekä Yhdysvaltojen, Kanadan, Japanin, Etelä-Korean, Australian ja Uuden-Seelannin kansalaiset, joilla on biometrinen passi, voivat käyttää rajatarkastusautomaatteja.

Lue lisää passiautomaateista.

5. Ilmainen avustuspalvelu liikuntarajoitteisille matkustajille  

Liikuntarajoitteisille matkustajille tarjotaan Helsinki-Vantaalla ilmaista avustusta.

– Liikuntarajoitteisten matkustajien asiakaspalvelu on tärkeä osa lentokentän matkustuskokemusta. Tämä on lentoasemille myös kasvava asiakasryhmä, joten palvelujen ylläpitoon ja kehittämiseen kannattaa satsata, yhteistyössä liikuntarajoitteisia matkustajia edustavien järjestöjen kanssa, toteaa Vammaisfoorumin pääsihteeri Pirkko Mahlamäki.

Avustuspalvelun lisäksi Helsinki-Vantaa tarjoaa liikuntarajoitteisille matkustajille ilmaisia pysäköintipaikkoja. Matkustajat, joilla on erityistarpeita, voivat käyttää erillisiä turvatarkastuslinjoja terminaaleissa 1 ja 2.

Jokaisesta kerroksesta löytyy myös liikuntarajoitteisille sopivia WC-tiloja ja hissejä. Lisäksi matkustajat, joilla on heikentynyt kuulo, voivat kuunnella lentoaseman kuulutukset infopisteiden erikoislaitteiden (induktiosilmukan) avulla.  

Lue lentoaseman esteettömyydestä.

6. Lapsiperheille tarjolla paljon palveluja

Lapsiperheiden kannattaa käyttää omaa, perheille tarkoitettua turvatarkastusporttia. Näin lasten kanssa pääsee nopeammin ja helpommin siirtymään porttialueelle. Turvatarkastuksen jälkeen lentoasema tarjoaa lastenvaunuja lainaan maksutta.

Lue lentoaseman lapsiperheille suunnatuista paikoista ja palveluista.

Lue myös Helsinki-Vantaan omasta sovelluksesta   

Matkustus