Ohita navigaatio

Matkustajamäärä Helsinki-Vantaalla kasvaa nopeammin kuin muilla Pohjoismaiden pääkentillä

Uutinen Lehdistötiedote
Artikkeli julkaistu
18.04.2018 klo 09:00
Helsinki Airport passengers
Yritys
Matkustajaliikenteen kasvu oli maaliskuussa Pohjoismaiden päälentoasemilla jo yhdennettätoista kuukautta peräkkäin nopeinta Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Myös muilla Suomen lentoasemilla matkustajamäärien kasvu jatkuu. Vuoden 2018 ensimmäisen neljänneksen aikana Finavian lentoasemilla oli reilut 5,9 miljoonaan matkustajaa.

- Vertailemme kuukausittain Helsinki-Vantaan kansainvälisen matkustajaliikenteen kasvuvauhtia muiden Pohjois-Euroopan pääkenttien ilmoittamiin matkustajamäärien kasvuun. Ohitimme pitkän aikavälin vertailussa Oslon ja Kööpenhaminan lokakuussa 2017. Nyt maaliskuussa 2018 vuorossa oli myös Arlanda, kertoo Helsinki-Vantaan lentoasemanjohtaja Joni Sundelin.

Finavian reittikehityksestäkin vastaava Sundelin ymmärtää kansainvälisen lentokenttäbisneksen kilpailuasetelman. Uusien lentoyhtiöiden saaminen, reittien avaaminen ja suurempien lentokoneiden käyttöönotto vaativat töitä. Kilpailun voittajille palkintona on luvassa matkustajamäärien kasvu ja kilpailijoita nopeampi kasvutahti.

Helsinki-Vantaalla odotetaan jo 20 miljoonan vuosimatkustajan rajapyykkiä

Helsinki-Vantaan lentoasemalla vieraili vuoden ensimmäisellä neljänneksellä yhteensä lähes 4,7 miljoonaa matkustajaa. Muutosta edellisvuoteen kertyi 12,3 prosenttia. Kentän kansainvälisessä lentoliikenteessä liikkui lähes 3,8 miljoonaa matkustajaa, mikä oli 13,0 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Merkittävää kasvua oli lukuisista Euroopan maista ja kaukokohteista. Lukumäärällisesti eniten matkustajamäärät kasvoivat Qatarista, Espanjasta ja Alankomaista. Eniten matkustajia saapui kuitenkin edelleen Espanjasta, Saksasta ja Ruotsista. Kotimaan lennoilla matkustavien määrä kasvoi puolestaan 9,5 prosenttia.

- Jos matkustajamäärien kehitys jatkuu samanlaisena kuin alkuvuodesta, saavutamme 20 miljoonan vuosimatkustajan rajapyykin jo tänä vuonna. Asiakastyytyväisyyden säilyttäminen ja asiakaskokemuksen kehittäminen ovat avainasemassa, kun samalla valmistaudumme palvelemaan yli 30 miljoonaa vuosimatkustajaa, Sundelin toteaa ja viittaa Finavian meneillään olevaan monivuotiseen 900 miljoonan euron kehityshankkeeseen.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla oli vuonna 2017 yhteensä 18,9 miljoonaa matkustajaa. Lue lisää, miten Helsinki-Vantaan laajentaminen vaikuttaa matkustajien elämään tulevina vuosina.

Lapin lumo jatkuu - Rovaniemi kirinyt Oulua koko alkuvuoden

Poro vetää rekeä

Finavia hallinnoi Suomessa 21 lentoasemaa. Lähes kaikilla kentillä nähtiin matkustajamäärien kasvua vuoden ensimmäisellä neljänneksellä vuoden 2017 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Erityisen tyytyväinen Finavia on Helsinki-Vantaan lisäksi Pohjois-Suomen ja Lapin kenttien kasvuun.

- Suomen toiseksi ja kolmanneksi suurimpia lentoasemia Oulussa ja Rovaniemellä erotti ensimmäisellä kvartaalilla vain reilut 50 000 matkustajaa. Molemmat kasvoivat, mutta joulupukin virallisella lentoasemalla Rovaniemellä vuoden alkupuolen kasvu oli merkittävästi rivakampaa kuin Oulussa, kertoo Sundelin.

Finavia luokittelee Lapin kentikseen suuruusjärjestyksessä Rovaniemen, Kittilän, Ivalon, Kuusamon, Kemi-Tornion ja Enontekiön. Laajalti ympäri maailmaa uutisoitu Lapin lumo heijastuu hyvin myös lentomatkustajien määrissä. Ensimmäisellä vuosineljänneksellä kasvua kertyi edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna esimerkiksi Kittilässä yli kymmenyksen, Ivalossa yli neljänneksen ja Kuusamossa peräti lähes kolmanneksen.

Finavia julkaisee kuukausittain lentoasemiensa matkustajatilastoja kotisivuillaan kohdassa tietoa lentoliikenteestä.